Ο Ερντογάν ετοιμάζεται για πόλεμο κάτω από την Κρήτη

ο Τούρκος πρόεδρος είναι έτοιμος να βάλει φωτιά στην Μεσόγειο, καθώς συγκεντρώνει μεγάλο σταθμό πλοίων και υποβρυχίων στην περιοχή κάτω από την Κρήτη

Η πρόθεση της Άγκυρας να μετατρέψει την Μεσόγειο σε Τουρκική λίμνη δεν έχει σταματήσει, ειδικά όσο ο πρόεδρος της Τουρκίας έχει την υποστήριξη (ή την ανοχή) του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. 

Όπως δείχνουν οι κινήσεις που γίνονται αυτή την περίοδο στην διεθνή σκακιέρα, ο Τούρκος πρόεδρος είναι έτοιμος να βάλει φωτιά στην Μεσόγειο, καθώς συγκεντρώνει μεγάλο σταθμό πλοίων και υποβρυχίων στην περιοχή κάτω από την Κρήτη και πιο συγκεκριμένα προς τη Λιβύη, εξακολουθώντας να θεωρεί την περιοχή “τσιφλίκι” του, ύστερα από την διαβόητη συμφωνία με την Λιβύη. 

Μέχρι στιγμής η παρουσία της Τουρκίας είναι “διακριτική”, όμως όσο περνάνε οι μέρες ο Ερντογάν επιχειρεί την νομιμοποίηση της παρουσίας της στην περιοχή και μάλιστα με τον πλέον προκλητικό τρόπο, την ίδια ώρα που ο διεθνής παράγοντας κάνει πως δεν βλέπει την παράφορη παραβίαση του εμπάργκο πώλησης όπλων στη Λιβύη. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, Ακάρ και Σάρατζ προχώρησαν σε νέα συμφωνία αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών, στην οποία περιλαμβάνεται και η ανάπτυξη βάσεων και στρατιωτικού προσωπικού. 

Μεγάλη κινητοποίηση ναυτικών δυνάμεων

Με αυτό τον τρόπο γίνεται φανερό πως στόχος του Τούρκου προέδρου είναι να περικυκλώσει την Ελλάδα και να τοποθετήσει δυνάμεις στο λεγόμενο “μαλακό υπογάστριο” της κάτω από την Κρήτη. Στόχος της Άγκυρας είναι να πάρει το ν έλεγχο της περιοχής, ένας έλεγχος ο οποίος θα της δώσει πρόσβαση στις πετρελαϊκές γραμμές της βόρειας Αφρικής καθιστώντας την σημαντικό παράγοντα και ρυθμιστή της πολιτικής όλης της Μεσογείου. 

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, από χθες έχει ξεκινήσει η μετακίνηση μεγάλου αριθμού ναυτικών δυνάμεων από τους ναυστάθμους της προς την περιοχή νότια και ανατολικά της Κρήτης, σε μια απάντηση για το χτύπημα που δέχτηκε στο αεροδρόμιο Al Watiya στην Λιβύη. 

Υπό στενή παρακολούθηση

Όπως είναι φυσικό, οι κινήσεις της Τουρκίας δεν έχουν περάσει απαρατήρητες ούτε από την Ελλάδα (φυσικά) ούτε και από τις συμμάχους της χώρας, οι οποίες παρακολουθούν πολύ στενά το σκηνικό που διαδραματίζεται στην Νότια Μεσόγειο. Ήδη η Γαλλία έχει αναπτύξει δυνάμεις στην περιοχή, οι οποίες επιτηρούν τις Τουρκικές κινήσεις, ενώ και στη χώρα μας έχουν ενεργοποιηθεί όλα τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα ασφαλείας διότι δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη ενέργεια από τη γειτονική χώρα.

Ήδη το Πολεμικό Ναυτικό ξεκίνησε άσκηση στην περιοχή, παρά το γεγονός ότι μόλις πριν από λίγες μέρες τελείωσε μεγάλη άσκηση ετοιμότητας. 

Το χτύπημα στην Al Watiya, στέλνει ισχυρό μήνυμα στον Ερντογάν

Η κίνηση που ενεργοποίησε τον Τούρκο πρόεδρο, ήταν η επίθεση που έγινε χθες στο αεροδρόμιο Al Watiya στη Λιβύη, καθώς όπως συμφωνούν όλοι οι ειδικοί, ήταν ένα στοχευμένο μήνυμα προς τον Τούρκο πρόεδρο, ότι όλες οι κινήσεις του παρακολουθούνται και πως ξένες δυνάμεις έχουν και την διάθεση και τα μέσα να κινηθούν εναντίον του. 

Δεν είναι τυχαίο πως η επίθεση έγινε αμέσως μόλις είχε αποχωρήσει από αυτό ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουσουσί Άκαρ, στέλνοντας το σαφές μήνυμα ότι θα μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να έχουν χτυπήσει τον ισχυρό άντρα της χώρας. 

Σύμφωνα με αραβικά δημοσιεύματα τα οποία δεν μπορούν να αποδειχτούν, φημολογείται πως πίσω από την επίθεση βρίσκεται είτε η Γαλλία είτε η Αίγυπτος, ενώ κάποια δημοσιεύματα κάνουν λόγο και για ανάμιξη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. 

Τι κάνουν οι ΗΠΑ;

Το γεγονός ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι (πλην Αιγύπτου και ΗΑΕ) είναι μέλη του ΝΑΤΟ και όλοι ανεξαιρέτως είναι στενοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, έχει προβληματίσει πολύ για την στάση της αμερικανικής κυβέρνησης. 

Παρατηρητές της κατάστασης πιστεύουν ότι η Γαλλία, η Αίγυπτος και άλλες χώρες της περιοχής αποφάσισαν να αντιμετωπίσουν την τουρκική επιθετικότητα. Εάν ισχύει η παρατήρηση αυτή, η Λιβύη θα μετατραπεί σε θέατρο συγκρούσεων και μεταξύ συμμάχων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Μέχρι στιγμής, οι ΗΠΑ προσπαθούν να κρατήσουν τις ισορροπίες καθώς δεν θέλουν από την μία να “ανάψει φωτιά” στην Μεσόγειο και επίσης επειδή θα κληθούν να πάρουν θέση ανάμεσα σε συμμάχους. Βασικά, αυτό που ζητούν οι Αμερικανοί, είναι άμεσα να οδηγηθούν τα πράγματα σε συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, διαφορετικά η κατάσταση θα είναι ανεξέλεγκτη.

Όλα για όφελος της Ρωσίας

Η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Μεσόγειο αλλά και στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ, έχουν προκαλέσει χαμόγελα ευτυχίας στο Κρεμλίνο. Η Ρωσία βλέπει την συμμαχία του ΝΑΤΟ να “ραγίζει” και τις ΗΠΑ να ταλανίζονται ανάμεσα στην επίσημη γραμμή του κράτους και τα θέλω του αμερικανού προέδρου, ο οποίος θαυμάζει και υποστηρίζει τον Ερντογάν. 

Όπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ο αμερικανός πρόεδρος είναι ο μεγαλύτερος πολέμιος της εξωτερικής πολιτικής της ίδιας του της χώρας, καθώς ο θαυμασμός που τρέφει σε απολυταρχικούς και αυταρχικούς ηγέτες (βλ. Πούτιν, Ενρτογάν και Κιμ Γιονγκ Ουν) υπερισχύει των βλέψεων και της θέλησης των ΗΠΑ. 

Είναι ενδεικτικό πως ο Τραμπ έχει προσωπικά βάλει εμπόδια σε όλες τις αποφάσεις του Κογκρέσου για τον αποκλεισμό της Τουρκίας και την καταδίκη της για τις ενέργειες της στην περιοχή, ενώ έχει προσωπικά μετακινήσει όλα τα εμπόδια που θα μπορούσε να έχει ο “αγαπημένους του φίλος” στην περιοχή της Συρίας. 

Μέχρι τώρα, οι προσωπικές κινήσεις του προέδρου Τραμπ έχουν χαρίσει την Συρία στην Τουρκία και την Ρωσία και σε πεντάγωνο και κογκρέσο φοβούνται πως σειρά έχει η Λιβύη. 

Και αυτή θα είναι μια εξέλιξη που θα πλήξει πάρα πολύ την εικόνα και τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή, κάτι στο οποίο συμφωνούν Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ