Δεύτερο κύμα κορωνοϊού: “Στην Ελλάδα θα την πάθουμε από τα πάρτι”

Eίναι δύσκολο οι άνθρωποι να συνειδητοποιήσουν το πρόβλημα τουλάχιστον και αυτό που τουλάχιστον μπορεί να γίνει είναι να μην υπάρχουν συναθροίσεις όταν δεν χρειάζονται

Φόβο και ανησυχία έχει προκαλέσει στους επιστήμονες η εμφάνιση του κορωνοϊού σε περιοχές οι οποίες μέχρι τώρα ήταν “καθαρές”, κάτι που οφείλεται τόσο στην χαλάρωση των μέτρων όσο και στην ¨ανεμελιά” των πολιτών. Ήδη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας “χτύπησε το καμπανάκι” για την αύξηση που παρουσιάζουν τα νέα κρούσματα τις τελευταίες μέρες, τα οποία έχουν φτάσει σε επίπεδο ρεκόρ.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΙ, η Παραμυθιά Θεσπρωτίας μπορεί να αποδειχτεί το καλύτερο παράδειγμα της “νέας τάξης κρουσμάτων” καθώς αν και κατά την διάρκεια της καραντίνας ήταν από τις περιοχές με μηδενικά κρούσματα, πρόσφατα παρατηρήθηκε μια απότομη αύξηση τους. “Ας ελπίζουμε ότι δεν θα γίνει ο νέος Έχινος” τόνισε ο καθηγητής. 

Να σημειωθεί πως στην Παραμυθιά αποφασίστηκε να μην ανοίξουν σήμερα τα σχολεία, ύστερα από 5 νέα κρούσματα που σημειώθηκαν χθες Κυριακή. Τα πέντε νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Παραμυθιά είναι άνθρωποι που ανήκουν στο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον των δύο γυναικών, ηλικίας 52 και 59 ετών που επίσης νοσούν.

Η “λογική του παγόβουνου”

Όπως τόνισε ο καθηγητής Αλκιβιάδης Βατόπουλος, στην Παραμυθιά υπάρχει η λογική του παγόβουνου, δηλαδή έχεις ενδεχόμενα λίγα κρούσματα και ενδεχόμενα πολλά κρούσματα από κάτω. “Ας ελπίσουμε ότι δεν θα γίνει” είπε.

Και… θύμισε ότι η νόσος υπάρχει. “Η Θεσπρωτία δεν ήταν στον χάρτη της πανδημίας όμως ξαφνικά βρέθηκε.  Γι’ αυτό αν κάποιος νιώθει ότι μπορεί να είναι άρρωστος ας αποταθεί στο σύστημα υγείας. Όποιος έχει γρίπη, ας πούμε ότι έχει κορωνοϊό μέχρι αποδείξεως του εναντίου. Το παιχνίδι παίζεται στην γρήγορη διάγνωση” τονίζει ο καθηγητής. 

Ο καθηγητής μικροβιολογίας τόνισε ότι αν ο ιός εγκατασταθεί σε μια περιοχή (να είναι το R0 τοπικά πάνω από την μονάδα), δύσκολα εκριζώνεται.

“Στην Ελλάδα θα την πάθουμε από τα πάρτι”

Ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος δεν έκρυψε, για άλλη μια φορά, την ανησυχία του για τις εικόνες συνωστισμού σε πάρτι ή σε καράβια ή σε εστιατόρια. “Στην Ελλάδα από τα πάρτι θα την πάθουμε” είπε χαρακτηριστικά.

Όπως επεσήμανε είναι δύσκολο οι άνθρωποι να συνειδητοποιήσουν το πρόβλημα τουλάχιστον και αυτό που τουλάχιστον μπορεί να γίνει είναι να μην υπάρχουν συναθροίσεις όταν δεν χρειάζονται. π.χ. τα πάρτι είναι ευκολότερα να αποφευχθούν.  

Αναφέρθηκε δε στο παράδειγμα της Γερμανίας όπου το R0 έχει πάει πάνω από 2 επειδή υπάρχουν πολλές μικροεστίες σε διάφορα μέρη, σαν αυτές που συζητούνται για τα περιστατικά της Ελλάδας. 

Έρχεται το δεύτερο κύμα;

Αναφορικά με το αν είναι πιθανό το 2ο κύμα να έρθει μέσα στο καλοκαίρι ο καθηγητής είπε πως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο. Πολλά θα ξεκαθαρίσουν στα μέσα Ιουλίου, όταν και θα φανεί αν υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων λόγω του ανοίγματος των συνόρων. 

Η μεγάλη διαφορά του νέου κορωνοϊού με τον SARS, όπως εξήγησε ο καθηγητής μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, είναι οι ασυμπτωματικοί. Σε αντίθεση με τον SARS ο οποίος μεταδιδόταν μόνο από τους συμπτωματικούς, άρα ήταν και πιο εύκολο να εντοπιστούν και να απομονωθούν, ο νέος κορωνοϊός μεταδίδεται και από τους ασυμπτωματικούς. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ