Ήρθε η “Μεγάλη Δευτέρα” της εστίασης – Πως θα λειτουργήσουν τα εστιατόρια

Άνθρωποι του χώρου που μίλησαν με το emea, η μόνη επιδίωξη τους από το φετινό καλοκαίρι είναι να περιορίσουν τη ζημιά που έχει γίνει μέχρι τώρα και να διατηρήσουν τους εργαζόμενους τους

Ύστερα από 2 σχεδόν μήνες, η σημερινή μέρα μπορεί να οριστεί και σαν η μέρα-σταθμός για την επιστροφή στην κανονικότητα,καθώς από σήμερα λειτουργεί και πάλι “κανονικά” η εστίαση. 

Οι καταστηματάρχες περιμένουν από το επόμενο διάστημα να μπορέσουν να “ρεφάρουν” λίγο τη χασούρα του προηγούμενου διαστήματος, ενώ όπως είπαν άνθρωποι του χώρου που μίλησαν με το emea, η μόνη επιδίωξη τους από το φετινό καλοκαίρι είναι να περιορίσουν τη ζημιά που έχει γίνει μέχρι τώρα και να διατηρήσουν τους εργαζόμενους τους, χωρίς να χρειαστεί να προχωρήσουν σε απολύσεις. 

Το emea μίλησε με τον Γιάννη Δεληγιάννη, ιδιοκτήτη του Κιουζίν, το οποίο προετοιμάστηκε να υποδεχτεί μετά από 2 μήνες τους πελάτες του. 

Όπως εξήγησε ο κ. Δεληγιάννης, το εστιατόριο αναδιαρθρώθηκε για να ακολουθήσει τα πρότυπα που τέθηκαν, δηλαδή:

  • Η αναλογία που ισχύει είναι ένας (1) πελάτης ανά δύο (2) τ.μ.
  • Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας του κυρίως χώρου.
  • Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών, σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων, από 70 εκατοστά έως 1.70 μέτρα.
  • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι τα έξι (6) άτομα.
  • Δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα. 

Σύμφωνα με το κ. Δεληγιάννη (αλλά και άλλους επαγγελματίες της εστίασης), μια ιδανική λύση θα ήταν η χρήση time slots, για το κλείσιμο τραπεζιών, όμως ακόμα και αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα λόγω πολλαπλών κρατήσεων. 

Σε ότι έχει να κάνει με την καθαριότητα και απολύμανση του χώρου, το εστιατόριο εκτός από τις προβλεπόμενες από τον νόμο αποστάσεις θα προχωράει στην τακτική απολύμανση τραπεζιών και καρεκλών με το που αδειάζει η κάθε θέση, ενώ θα προχωρήσει στην προμήθεια ειδικών σφραγισμένων μαχαιροπήρουνων προκειμένου να δώσει μια ακόμα επιλογή και αίσθηση ασφάλειας στον πελάτη. 

Αυτό που επισημαίνουν τόσο οι ειδικοί όσο και οι εστιάτορες, είναι πως ακόμα και από σήμερα που ανοίγει η εστίαση, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι μαζί με την κανονικότητα δεν επιστρέφουν και οι παλιές μας συνήθειες, καθώς ο ιός είναι ακόμα εδώ. Χρειάζεται σύνεση και υπευθυνότητα από όλους, προκειμένου να μην χρειαστεί να επιστρέψουμε σε μέτρα περιορισμού και να θέσουμε τον εαυτό μας και άλλους σε κίνδυνο. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ