Πως το εμβόλιο της Οξφόρδης αλλάζει τις παγκόσμιες ισορροπίες

Μια τέτοια εξέλιξη αλλάζει πλήρως τα δεδομένα σε όλο τον πλανήτη kai φέρνει την ανατροπή καθώς αναμένεται να αλλάξει την πορεία του φετινού καλοκαιριού

Στα διεθνή αλλά και τα εγχώρια μέσα, κυριάρχησε χθες η είδηση για το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και την παρασκευή του εμβολίου, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει. 

Σε μια κίνηση έκπληξη ως προς το χρόνο αλλά όχι προς το περιεχόμενο, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σε συνεργασία με την AstraZeneca, ανακοίνωσαν ότι από τον Σεπτέμβριο θα έχουν έτοιμες τις πρώτες 30 εκατ. δόσεις του πρώτου εμβολίου, οι οποίες και θα διατεθούν στην Βρετανική αγορά. 

Αφήνοντας στην άκρη το γεγονός ότι αυτή η κίνηση έγινε υπό άκρα μυστικότητα και του γεγονότος ότι από την αναγγελία της συνεργασίας του Πανεπιστημίου με την εταιρεία έχει περάσει λίγος χρόνος και δεν έχουν ακόμα δημοσιοποιηθεί στοιχεία από τις κλινικές δοκιμές και την αίτηση αδειοδότησης, η παρασκευή του σημαίνει ότι έχει βρεθεί το εμβόλιο για τον νέο κορωνοϊό. 

Μια τέτοια εξέλιξη αλλάζει πλήρως τα δεδομένα σε όλο τον πλανήτη, και εκτός από μερικούς πολύ πλούσιους μετόχους και τεράστια αναγνώριση στο έτσι και αλλιώς διάσημο πανεπιστήμιο, φέρνει την ανατροπή καθώς αναμένεται να αλλάξει την πορεία του φετινού καλοκαιριού, αλλά κυρίως του επερχόμενου Φθινοπώρου.

Με την περίοδο των διακοπών να είναι προ των πυλών, η επιλογή αλλά και ο τρόπος ταξιδιού έχει βρεθεί κάτω από ισχυρή πίεση, ενώ όλες οι χώρες επεξεργάζονται πρωτόκολλα ασφαλείας για την ασφαλή μετακίνηση και υποδοχή των τουριστών. 

Αν και η φετινή τουριστική κίνηση δείχνει πως δεν πρόκειται να επηρεαστεί άμεσα από το ενδεχόμενο εμβόλιο, η κυκλοφορία του τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς εταιρείας και πανεπιστημίου, θα έρθει σε μια πολύ κατάλληλη στιγμή. 

Με τον ΠΟΥ αλλά και όλους τους υπόλοιπους οργανισμούς υγείας ανά τον πλανήτη να είναι σχεδόν σίγουροι ότι από το Φθινόπωρο αναμένεται δεύτερο κύμα του ιού, το οποίο σύμφωνα με κάποιους θα είναι ακόμα πιο ισχυρο καθώς ο ιός θα έχει μεταλλαχθεί, ένα εμβόλιο ανατρέπει τα δεδομένα. 

Η πανδημία (η οποία ακόμα είναι εν ισχύ) οδήγησε σε παγκόσμιο lockdown, με τεράστιες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία και ανυπολόγιστες ακόμα οικονομικές επιπτώσεις. 

Ένα δεύτερο κύμα εξάπλωσης του ιού, ίσως και να ήταν καταστροφικό για τον πλανήτη τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Πολλές κυβερνήσεις έχουν αφήσει να εννοηθεί πως δεν πρόκειται να προχωρήσουν ξανά σε lockdown και δηλώνουν πρόθυμες να δεχτούν το “χτύπημα” στην υγεία προκειμένου να μην δεχτούν νέες απώλειες στην οικονομία και την αγορά. 

Ελπίζουν δε, πως μετά το πρώτο κύμα, θα έχει αναπτυχθεί ικανοποιητικό ποσοστό ανοσίας της αγέλης, κάτι που θα εμποδίσει τις όποιες καταστροφικές επιπτώσεις ενός δεύτερου κύματος. 

Σε κάθε περίπτωση και από την στιγμή που τίποτα από όλα αυτά δεν έχει βεβαιωθεί από την επιστήμη, τόσο οι επιπτώσεις ενός δεύτερου κύματος, όσο και η πιθανή μετάλλαξη του ιού παραμένει στη σφαίρα των υπολογισμών και των υποθέσεων. Το εμβόλιο έρχεται να διαλύσει αυτές τις υποθέσεις καθώς εκτός του ιού, καταπολεμάει την πιο σημαντική δευτερεύουσα παράμετρο. 

Την αμφιβολία της επόμενης μέρας. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ