Ευτύχης Βασιλάκης: “Το 2020 θα είναι ο χειρότερος χρόνος στην ιστορία μας!”

Είναι μια πρωτοφανή, μοναδική, σοβαρή κρίση, που μπορεί να κοστίσει τη βιωσιμότητα μας

Αισιόδοξος για την βιωσιμότητα της Aegean Airlines παρά την δραματική πτώση των αερομεταφορών σε παγκόσμιο επίπεδο εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της εταιρείας, Ευτύχιος Βασιλάκης,στην τηλεδιάσκεψη με τους θεσμικούς επενδυτές και μετόχους.

Παρότι η πανδημία επηρέασε τον αεροπορικό κλάδο σε όλη την Ευρώπη καθηλώνοντας στο έδαφος το 85% του στόλου των ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών στα τέλη Μαρτίου, θεωρεί ότι η κατάσταση της Aegean προ της κρίσης (μια εταιρεία με ρευστότητα, αποθεματικό και κερδοφορία, όπως τόνισε) παρέχει ένα πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες εταιρείες που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική θέση ή στα πρόθυρα της χρεωκοπίας.

“Το 2020 θα είναι χωρίς αμφιβολία ο χειρότερος χρόνος στην ιστορία μας. Είναι μια πρωτοφανή, μοναδική, σοβαρή κρίση, που μπορεί να κοστίσει τη βιωσιμότητα, την αποδοτικότητά της αλλά και την ύπαρξή της εταιρείας.θα αποτελέσει πρόκληση η ικανότητά μας να προσαρμοζόμαστε και να επιβιώνουμε υπό αυτές τις νέες συνθήκες” επισήμανε ο κ. Βασιλάκης αλλά τόνισε: “Θα πάρει 2-3 χρόνια να ανακάμψουν οι αεροπορικές πτήσεις στα επίπεδα του 2019. Είμαι όμως αισιόδοξος και ελπίζω ότι θα καταφέρουμε και σε αυτή την προσπάθεια ανάκαμψης και πως τελικά θα φθάσουμε στα προηγούμενα επίπεδα…προ COVID ή και καλύτερα. Αλλά αυτό δεν μπορεί να προβλεφθεί τώρα. Ενδεχομένως να φθάσουμε στο 75%-80% την επόμενη χρονιά. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ότι καλύτερο είναι δυνατόν”. 

Κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης αποκάλυψε πως η Aegean Airlines είχε μείωση εσόδων κατά 50% στο πρώτο τρίμηνο, εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας που εξανάγκασε την εταιρεία να κρατήσει τον Μάρτιο στο έδαφος τα αεροσκάφη και η πολύ κακή πορεία του Μαρτίου είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές 80 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2020.

40 εκατ. ευρώ το μήνα τα έξοδα της Aegean

Για το δεύτερο τρίμηνο ο πρόεδρος της Aegean εξήγησε ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για την εταιρεία αφού θα έχει σταθερά έξοδα 25 εκατ. ευρώ τον μήνα χωρίς να έχει ουσιαστικά έσοδα για τους 2 από τους 3 μήνες. Γι’ αυτό η διοίκηση προχώρησε σε περικοπές δαπανών, μείωση εποχιακού προσωπικού και αξιοποίηση του προγράμματος της κυβέρνησης για την επιδότηση αναστολής εργασίας μέρους του προσωπικού.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της διοίκησης στο τρέχων τρίμηνο η Aegean θα χρησιμοποιεί κεφάλαια ύψους 40 εκατ. ευρώ μηνιαίως για να καλύπτει την λειτουργία της και θα έχει αρνητικά αποτελέσματα.  

Ο Ευτύχιος Βασιλάκης περιμένει όμως σταδιακή βελτίωση τα δυο επόμενα τρίμηνα, με τον Ιούλιο να φθάνει στο 25% του πτητικού έργου καθώς να αυξηθούν σημαντικά οι διεθνείς πτήσεις και θα κυμανθούν γύρω στο 45%-50% μέχρι το Σεπτέμβριο.  

Πάντως, παραδέχτηκε πως οι συνθήκες στον αεροπορικό τομέα είναι εξαιρετικά δύσκολες και πρόκειται για μια μοναδική κρίση σε σχέση με τις προηγούμενες των τελευταίων δεκαετιών και γι’ αυτό όπως εξήγησε αξιόπιστες εκτιμήσεις για τις μελλοντικές εξελίξεις είναι πολύ πρόωρες. Επισήμανε όμως ότι η συμβολή του ελληνικού κράτους θα είναι μέρος της εξίσωσης για το μέλλον της Aegean, όπως συνέβη και με άλλες ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ