Ιστορική συμφωνία μείωσης παραγωγής του πετρελαίου – τι σημαίνει για τις τιμές

Μετά από μαραθώνιες διμερείς συνομιλίες και τέσσερις μέρες τηλεδιασκέψεων με υπουργούς του ΟPEC+ και της G20, υπήρξε συμφωνία μεταξύ των χωρών για μείωση της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.

Στην συμφωνία αυτή προχώρησαν οι χώρες του OPEC, η Ρωσία και άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες, σε μια προσπάθεια να ανακόψουν την κάθετη πτώση της τιμής του “μαύρου χρυσού”. Η μείωση αντιστοιχεί στο 10% περίπου της παγκόσμιας προσφοράς, ή περίπου 9,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα για το δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου, μετά από συμβιβασμό με το Μεξικό που καθυστερούσε την επίτευξη συμφωνίας. 

Οι χώρες του OPEC+ θα μειώσουν την παραγωγή κατά 9,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα, λίγο κάτω από την αρχική πρόταση των 10 εκατ. βαρελιών. ΗΠΑ, Βραζιλία και Καναδάς θα συμβάλλουν με ακόμη 3,7 εκατ. βαρέλια καθώς η παραγωγή τους μειώνεται. Το Μεξικό δείχνει να έχει πετύχει μια διπλωματική νίκη καθώς θα απαιτηθεί να μειώσει την παραγωγή του κατά μόλις 100.000 βαρέλια την ημέρα.  

Η συμφωνία αναμένεται να υποστηριχθεί και από τη συμβολή άλλων χωρών εκτός του OPEC+, οδηγώντας σε ακόμη μεγαλύτερη μείωση της προσφερόμενης ποσότητας.

Με την πανδημία του κορωνοϊού να έχει παραλύσει την ταξιδιωτική κίνηση από εδάφους και αέρος, η ζήτηση για βενζίνη έχει καταρρεύσει και οι τιμές του αργού έχουν υποχωρήσει σε χαμηλά 18 ετών (στα 23,2 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη). Το ερώτημα πλέον είναι αν η μείωση της παραγωγής θα αρκέσει για να ανακόψει την πτώση στην τιμή του «μαύρου χρυσού».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απειλούσε τη Σαουδική Αραβία με δασμούς στο πετρέλαιο και άλλα μέτρα αν δεν διόρθωνε το πρόβλημα της υπερπροσφοράς, επειδή οι χαμηλές τιμές επιβαρύνουν σημαντικά την αμερικανική πετρελαιοβιομηχανία.

Η παγκόσμια ζήτηση εκτιμάται ότι έχει μειωθεί κατά το ένα τρίτο, αφού πάνω από 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους λόγω της πανδημίας.

Η μείωση της παραγωγής θα ξεκινήσει από την 1η Μαΐου. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ