Κορωνοϊός: Τι επιπτώσεις έχει για τον τουρισμό

Σε μια συνεχώς δοκιμαζόμενη Ελληνική αγορά, τη στιγμή που τα πράγματα δείχνουν ότι τείνουν να βελτιώνονται, έχουμε δυο ασύμμετρες απειλές, την τουρκική προκλητικότητα και την έξαρση του ιού Covid-19 (γνωστού ως κορωνοϊού), σύμφωνα με την Regate.
 
Σε μια αγορά που βασίζεται στο Blue Economy, και ειδικά στον Τουρισμό και τη Ναυτιλία, ο κορωνοϊός είναι ικανός να αλλάξει τα δεδομένα. Σε πρόσφατες συζητήσεις με τους πελάτες της στην Κρήτη, αναφέρει η Regate, ήδη καταγράφονται μειωμένες κρατήσεις και πληρότητες ξενοδοχείων έως και 30%. Τι ακριβώς θα συμβεί στους επόμενους μήνες είναι άγνωστο, έχουμε όμως μερικές ενδείξεις.
 
Στο εξωτερικό για παράδειγμα, ακυρώνεται ή αναβάλλεται η μια έκθεση μετά την άλλη, με πλήγμα στον τοπικό τουρισμό. Το MWC2020 στη Βαρκελώνη, η διεθνής έκθεση αυτοκινήτου στη Γενεύη, η διεθνή έκθεση τουρισμού ITB Berlin, το Deplhi Economic Forum και άλλες σημαντικές εκδηλώσεις βρίσκονται στον κυκλώνα του κορωνοϊού. Μεγάλες εταιρείες όπως Samsung και JP Morgan μειώνουν τις παρουσιάσεις και τα ταξίδια για την προστασία του προσωπικού τους.
 
Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2020, δεν ταξίδεψαν προς την Ευρώπη περίπου 250.000 τουρίστες από την Κίνα. Αεροπορικές Εταιρείες όπως η EasyJet, Aegean, British Airways εξετάζουν μειώσεις ή ακυρώσεις πτήσεων, ενώ ήδη εμφανίστηκε και η πρώτη αεροπορική εταιρεία πλήγμα του κορονοϊού, η εταιρεία χαμηλού κόστους Flybe, η οποία βέβαια ήδη αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα και είχε λάβει υποστήριξη από την βρετανική κυβέρνηση.
Προ ολίγων ημερών η Alpha Bank σε έκθεσή της, αναφέρεται στις ιδιαίτερα θετικές προοπτικές του ελληνικού τουριστικού κλάδου, αλλά και στους κινδύνους που συνδέονται κυρίως με την υποχώρηση της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας και δη της ευρωπαϊκής, καθώς και με την ένταση των ανησυχιών αναφορικά με την επιδημία του ιού Covid-19.
Συγκεκριμένα, η Alpha Bank τονίζει ότι το σημείο εκκίνησης για τη διερεύνηση των πιθανών επιπτώσεων της επιδημίας του Covid-19 στον ελληνικό και ευρωπαϊκό τουρισμό είναι η σύγκρισή της με την επιδημία του ιού SARS, που εκδηλώθηκε το 2003 στην Κίνα. Τότε βέβαια η Κίνα αντιπροσώπευε το 4% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ενώ σήμερα είναι στο 16%.
Στον αντίποδα των θετικών προβλέψεων στον κλάδο τουρισμού είναι ότι η θνητότητα του Covid-19 είναι χαμηλότερη του SARS. Ταυτόχρονα η πτώση του δολαρίου έναντι του ευρώ θα αυξήσει τις τουριστικές ροές προς την Ευρώπη και την Ελλάδα.
Η έρευνα αναδεικνύει την τεράστια συμβολή των ξενοδοχείων της χώρας σε επενδύσεις και απασχόληση, γεγονός που υποδηλώνει τον καταλυτικό ρόλο των ξενοδοχείων στον τουριστικό κλάδο, αλλά και ευρύτερα στην ελληνική οικονομία. Καταλήγει ότι η ποιότητα του τουριστικού κλάδου στην Ελλάδα θα δείξει ανθεκτικότητα, με αποτέλεσμα να μην επηρεαστούν και οι αγορές που εξαρτώνται από αυτήν, όπως η ναυτιλία, το εμπόριο και η παροχή υπηρεσιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ