Πλαφόν στην βενζίνη σκέφτεται η κυβέρνηση για να αντισταθμίσει τα “παιχνίδια” με τις τιμές

Ακόμα και την επιβολή πλαφόν στις τιμές της βενζίνης σκέφτεται να επιβάλει το υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου να αντιμετωπίσει τυχόν κερδοσκοπικά παιχνίδια από τις εταιρείες και τα πρατήρια. 

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, το υπουργείο μελετάει ακόμα και την επιβολή προστίμων, αν και σε θέματα διαμόρφωσης τιμών δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο από την νομοθεσία. Όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, το υπουργείο θα προχωρήσει σε ελέγχους στην αγορά για να διαπιστωθεί αν η πτώση στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου θα μετακυλίσει στις αντλίες των πρατηρίων. 

 Πόσο θα πέσει η βενζίνη 

Αν και οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου έχουν από χθες πάρει την κατηφόρα, στην πραγματικότητα μόλις το 28% της τιμής λιανικής της αμόλυβδης επηρεάζεται από την πτώση. Το τελευταίο δελτίο τιμών δείχνει ότι με την μέση πανελλαδική τιμή στα 1,6 ευρώ (σ.σ ήταν η μέση τιμή την προηγούμενη εβδομάδα), η τιμή διυλιστηρίου διαμορφωνόταν στα 0,447 ευρώ το λίτρο. Στη διυλιστηριακή τιμή προστίθεται ένα ευρώ για φόρους, τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις.

Στην πραγματικότητα, κάθε λίτρο βενζίνης επιβαρύνεται με 0,7 ευρώ ειδικό φόρο κατανάλωσης, στο οποίο επιβάλλεται ΦΠΑ 24%, δηλαδή συν 0,17 ευρώ. 

Αυτό σημαίνει πως για κάθε 1 ευρώ βενζίνης, τα 87 λεπτά είναι τέλη και φόροι τα οποία δεν επηρεάζονται από την πτώση της τιμής. 

Από εκεί και πέρα, σε αυτά προσθέτονται περίπου 8% που αποτελεί το εκτιμώμενο περιθώριο κέρδους των εταιρειών εμπορίας αλλά και των πρατηριούχων.  

Με αυτά τα δεδομένα, ακόμη και μείωση της τάξεως του 20% στην διυλιστηριακή τιμή, θα αποτυπωθεί ως μείωση της τάξεως των 10 λεπτών στην τιμή λιανικής.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, η πτώση της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, θα οδηγήσει τις τιμές στην χώρα μας στην περιοχή του 1,35 ευρώ το λίτρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ