Το ΔΝΤ έτοιμο να βοηθήσει την Ελλάδα για τον κορωνοϊό

Η εξάπλωση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα μας τις τελευταίες ώρες έχει αυξήσει την ανησυχία για την πορεία της χώρας, καθώς οι οικονομικές επιπτώσεις μπορεί να αποδειχτούν μεγαλύτερες από ότι είχε αρχικά αποδειχτεί. 

Μέχρι στιγμής τα πλάνα της κυβέρνησης ολοκληρώνονται κανονικά, ενώ όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας το πρόγραμμα φοροελαφρύνσεων θα προχωρήσει κανονικά. 

Το Χρηματιστήριο από την άλλη πλευρά έχει “αντίθετη άποψη” καθώς παρά την χθεσινή αντίδραση, σήμερα κινείται σταθερά πτωτικά, επηρεασμένο τόσο από τις διεθνείς εξελίξεις όσο και από την εσωτερική επικαιρότητα. 

Μέσα σε όλα αυτά, το πάντα γνώριμο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με ανακοίνωση του έσπευσε να ανακοινώσει πως είναι πρόθυμο και διατεθειμένο να βοηθήσει οικονομικά τις χώρες που πλήττονται από την επιδημία. 

Όπως ανακοίνωσε το Διεθνές Οικονομικό Ταμείο, εργάζεται αναπτυξιακούς εταίρους του – την Παγκόσμια Τράπεζα, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης – και με άλλους φορείς στον τομέα της υγείας για την έγκαιρη παροχή συμβουλών πολιτικής, τεχνικής βοήθειας και οικονομικής στήριξη. 

Τα εργαλεία που παρέχει το ΔΝΤ για την οικονομική ενίσχυση των χωρών που πλήττονται από την επιδημία είναι:

Χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης . Η Ταχεία Χρηματοδοτική Διευκόλυνση (RCF) και ο Μηχανισμός Ταχείας Χρηματοδότησης (RFI) παρέχουν επείγουσα οικονομική βοήθεια στα κράτη μέλη χωρίς να χρειάζεται να υπάρξει πλήρες πρόγραμμα. Αυτά τα δάνεια μπορούν να εκταμιευθούν πολύ γρήγορα για να βοηθήσουν τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν πολιτικές αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης όπως ο κορωνοϊός.

Το 2016, το ΔΝΤ παρείχε ένα δάνειο έκτακτης ανάγκης μέσω του μηχανισμού ταχείας χρηματοδότησης στο Εκουαδόρ μετά από έναν από τους ισχυρότερους σεισμούς που έπληξαν την χώρα εδώ και δεκαετίες.

Αύξηση των υπαρχόντων προγραμμάτων δανεισμού . Το ΔΝΤ μπορεί να τροποποιήσει, ανάλογα με τις ανάγκες, τα υπάρχοντα προγράμματα για τη στήριξη των χωρών ώστε να ανταποκριθούν στις επείγουσες νέες ανάγκες που προκύπτουν από τον κορωνοϊό.

Το ΔΝΤ ήταν το πρώτο διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα με ταχεία παροχή συμπληρωματικής χρηματοδότησης στη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε το 2014 για την καταπολέμηση της επιδημίας του Ebola. Η ανταπόκριση του ΔΝΤ βοήθησε αυτές τις χώρες να αποκτήσουν περιθώρια στον προϋπολογισμό τους για κρίσιμες δαπάνες για την υγεία και χρησίμευσε ως καταλύτης για τους δωρητές, η βοήθεια των οποίων είχε ως κύριο στόχο τις δαπάνες για την υγεία.

Επιχορηγήσεις για ελάφρυνση του χρέους. Το Ταμείο αποζημιώσεων από καταστροφές επιτρέπει στο ΔΝΤ να χορηγεί επιχορηγήσεις για την ελάφρυνση του χρέους στις φτωχότερες και πιο ευάλωτες χώρες με εκκρεμείς υποχρεώσεις στο ΔΝΤ για την αντιμετώπιση καταστροφών, συμπεριλαμβανομένων καταστροφών στη δημόσια υγεία. Αυτή η διευκόλυνση χρησιμοποιήθηκε για την υποστήριξη της Γουινέας, της Λιβερίας και της Σιέρα Λεόνε κατά τη διάρκεια της επιδημίας του Ebola το 2014.

Νέα ρύθμιση χρηματοδότησης. Το ΔΝΤ μπορεί επίσης να παράσχει στήριξη μέσω μιας νέας ρύθμισης χρηματοδότησης στο πλαίσιο των υφιστάμενων διευκολύνσεων, όπως οι συμφωνίες stand-by , αν και ορισμένα από τα προαναφερθέντα εργαλεία θα ήταν γενικά προτιμότερα, μεταξύ άλλων επειδή μπορούν να εκταμιευθούν γρήγορα για την αντιμετώπιση της επείγουσας οικονομικής ανάγκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ