Ομάδα αντιεμβολιαστών στο Facebook “υπεύθυνη” για τον θάνατο ενός παιδιού 4 χρονών

Ένα γκρουπ στο Facebook το οποίο τιτλοφορείται “Stop Mandatory Vaccination” (Στοπ στον Υποχρεωτικό Εμβολιασμό), φέρεται να είναι συνυπεύθυνο για τον θάνατο ενός 4χρονου αγοριού στις ΗΠΑ από γρίπη. 

Το γκρουπ, το οποίο από πολλούς χαρακτηρίζεται σαν μια από τις μεγαλύτερες ομάδες αντιεμβολιαστών στο Facebook έχει 139.000 μέλη τα οποία συμβουλεύουν το ένα το άλλο για “θεραπείες” κοινών και μη ασθενειών μέσω εναλλακτικώς θεραπειών, χωρίς κανένας από αυτούς να είναι γιατρός. Όπως επίσης είναι φανερό και από τον τίτλο του γκρουπ, η ομάδα είναι καθολικά εναντίον των εμβολίων, ενώ έχουν καταγραφεί δεκάδες μηνύματα προς γονείς που έχουν χάσει τα παιδιά τους, στα οποία κατηγορούν τα εμβόλια για τον θάνατο των παιδιών. 

Το γκρουπ αυτό, μαζί με δεκάδες άλλα εγχώρια και διεθνή γκρουπ, είναι εξαιρετικά παραδείγματα για την δύναμη και την διάδοση της παραπληροφόρησης στην εποχή των κοινωνικών μέσων. 

Πως όμως αυτό το γκρουπ, εμπλέκεται με τον θάνατο του 4χρονου;

Μια σειρά από ποστ που δείχνει πως τα μέλη της ομάδας να χρηματοδοτούν από κοινού τα έξοδα κηδείας του αγοριού καθώς και αναρτήσεις σε διάφορες άλλες ομάδες, υποδεικνύουν πως η μητέρα του παιδιού, η οποία ανήκει στην ομάδα, έγραψε πως ο γιος της αν και δεν είχε διαγνωστεί με γρίπη, σε αντίθεση με τα άλλα της δύο παιδιά που είχαν διαγνωστεί, είχε υψηλό πυρετό και σπασμούς. Επεσήμανε επίσης πως ο γιατρός στον οποίο πήγε το παιδί, της έγραψε Tamiflu για να αντιμετωπίσει την κατάσταση, όμως αυτή δεν πήγε ποτέ στο φαρμακείο να πάρει το φάρμακο. 

Αντίθετα, η μητέρα με ανάρτηση της στο γκρουπ, ζήτησε την βοήθεια των υπόλοιπων μελών, τα οποία δεν ειναι γιατροί και δεν είχαν εξετάσει το παιδί, για συμβουλές σε εναλλακτικά φάρμακα και ανέφερε πως αντιμετώπιζε την ασθένεια του παιδιού με αιθέρια έλαια, λεβάντα και βιταμίνη C, κανένα από τα οποία δεν κάνουν κάτι για την γρίπη. 

Η μητέρα μετά την τροπή που πήραν τα γεγονότα, διέγραψε τις αναρτήσεις της όμως μετά από έρευνα διαπιστώθηκε πως από το 2017 είχε αναφέρει πως δεν πρόκειται να εμβολιάσει τα παιδιά της για την γρίπη. 

Μόνο στις ΗΠΑ, αυτή την περίοδο έχουν χάσει τη ζωή τους 68 παιδιά, ενώ συνολικά έχουν αναφερθεί 19 εκατομμύρια περιστατικά, μόνο στις ΗΠΑ. 

Παρά το γεγονός ότι η φετινή περίοδος της γρίπης, η οποία είναι αρκετά πιο θανατηφόρα από πέρσι, έχει οδηγήσει περισσότερους ασθενείς στους γιατρούς (ένα καθησυχαστικό σημάδι στην εποχή της παραπληροφόρησης), η ανεξέλεγκτη δράση και παρουσία πολλών ομάδων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει φτάσει σε ανησυχητικές διαστάσεις. 

Ίσως το Facebook, εκτός από τις πολιτικές διαφημίσεις και τα υπόλοιπα fake news, θα έπρεπε να στρέψει την προσοχή των αλγορίθμων του και προς την κατεύθυνση των γκρουπ που έχουν δημιουργηθεί στην πλατφόρμα του. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ