emea business monitor

Διάσκεψη Βερολίνου: “Συμφωνία εκεχειρίας… υπό όρους των ισχυρών”!

Μετά από 5 ώρες διαπραγματεύσεων των ισχυρών δυνάμεων (Γερμανία- Γαλλία-Ρωσία) και της Τουρκίας στο κτίριο της Καγκελαρίας, όπου πραγματοποιήθηκε η Διάσκεψη του Βερολίνου για την ειρήνευση στη Λιβύη και τουλάχιστον 10-14 ώρες προεργασίες από τους εκπροσώπους των αποστολών όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, επιτεύχθηκε συμφωνία για την πλήρη συμμόρφωση στο εμπάργκο όπλων προς τις αντιμαχόμενες πλευρές, την δέσμευση για την διακοπή της στρατιωτικής στήριξης τρίτων προς στις πλευρές εμφύλιου πολέμου, που μαστίζει τη χώρα τα τελευταία χρόνια και την επιβολή καθεστώτος εκεχειρίας μέχρι την επίτευξη συμφωνίας ειρήνης στην πολύπαθη.

Μάλιστα, στην σχετική ανακοίνωση που μετέδωσαν πρώτα Γερμανικά κανάλια αναφέρεται ότι στο πλαίσιο της ενίσχυσης των διεθνών προσπαθειών για την παρακολούθηση της εφαρμογής του εμπάργκο των όπλων, αποφασίστηκε μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες (στις αρχές Φεβρουαρίου) η συγκρότηση αρμοδίων επιτροπών, οι οποίες θα αποτελούνται από τέσσερις ομάδες εργασίας σε διάφορους τομείς, στις οποίες θα κληθούν να συμμετάσχουν και οι χώρες κράτη, που δεν μετείχαν στη Διάσκεψη του Βερολίνο.

Όπως ανεφέρε κατά τη συνέντευξη Τύπου ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, σε αυτές τις επιτροπές θα προβλεφθεί η συμμετοχή χωρών της περιοχής που επηρεάζονται από τον μακροχρόνιο πόλεμο στην Λιβύη, ήταν ανάμεσα στις ενδιαφερόμενες χώρες να λάβουν μέρος στην Διάσκεψη αλλά τελικά δεν κλήθηκαν. Ουσιαστικά, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για τη συμμετοχή της Ελλάδας, η οποία είχε έννομο συμφέρον να συμμετείχε στις διαδικασίες της Διάσκεψης, λόγω του μνημονίου που υπέγραψε η Τουρκία με την αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης στην Τρίπολη, αλλά και χώρες όπως η Αλγερία, η Τυνησία και το Μαρόκο, που είτε επηρεάζονται από τις εχθροπραξίες, είτε από τις μεταναστευτικές ροές των εκτοπισμένων λόγω του εμφυλίου.

Καθοριστικό ρόλο στην – αποκαλούμενη- ειρηνευτική διαδικασία, εφόσον τηρηθούν οι όροι της νέας συμφωνία, προβλέπεται να έχει η Διεθνή Επιτροπή Παρακολούθησης (IFS), στην οποία θα μετέχει η Τουρκία και βασικός σκοπός της θα είναι η παρακολούθηση της υλοποίησης των δεσμεύσεων της συμφωνίας της Διάσκεψης του Βερολίνου.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η Τουρκία θα έχει σημαντικό ρόλο, μετά από τις πιέσεις που άσκησε τις τελευταίες ημέρες αφού θα είναι ένα από τα μέλη της στρατιωτικής επιτροπής της Διεθνούς Επιτροπής Παρακολούθησης, που θα αναλάβει την επιτήρηση της περιοχής γύρω από τα χωρικά ύδατα της Λιβύης για την τήρηση του εμπάργκο και κατά πάσα πιθανότητα τον έλεγχο πλοίων για την παρεμπόδιση μεταφοράς μισθοφορικών ή τακτικών στρατευμάτων για την ενίσχυση των αντιμαχόμενων πλευρών. Σε αυτή την επιτροπή όμως Γαλλία, Γερμανία και Ρωσία θα έχουν τον κυρίαρχο ρόλο ενώ δεν αποκλείεται και η συμμετοχή της Ιταλίας (και εμμέσως της Ελλάδας ως μέλους της ΕΕ).

Μετά από αυτή την εξέλιξη ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποχώρησε από την συνεδρίαση, εμφανώς εκνευρισμένος, αφήνοντας στην ειδική αίθουσα της Καγκελαρίας για το υπόλοιπα διαδικαστικά της συμφωνίας εκεχειρίας τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Είναι πάντως εξαιρετικά ασυνήθιστο να μην συμμετέχουν ούτε στις διαπραγματεύσεις, ούτε στις δηλώσεις μια συμφωνίες εκεχειρίας τα εμπλεκόμενα μέρη. Κι όμως συνέβη στο Βερολίνο!

Όπως αποκάλυψε το δίκτυο της DW, η Διάσκεψη εξελίχθηκε χωρίς τους δύο Λίβυους ηγέτες, Σάρατζ και Χάφταρ, οι οποίοι παρακολουθούσαν από κλειστό κύκλωμα της συζητήσεις σε διαφορετικούς χώρους και απομονωμένοι από τα υπόλοιπα μέρη, αναμένοντας απλώς τα αποτελέσματα της Διάσκεψης….

Συμφωνία χωρίς συνάντηση ανάμεσα σε Σάρατζ – Χάφταρ

Η Διάσκεψη του Βερολίνου ξεκίνησε με τις διαπραγματεύσεις για τους όρους μιας συμφωνίας για την Λιβύη, μετά την καθιερωμένη οικογενειακή φωτογραφία των αρχηγών κρατών, σχεδόν λίγα λεπτά μετά τις 4 μμ (ώρα Ελλάδας).

Όμως, τόσο ο αποκαλούμενος πρωθυπουργός της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης, Φαγέζ αλ Σάρατζ, που είναι αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ και την ΕΕ όσο και ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, που ηγείτο του Εθνικού Στρατού της Λιβύης και κατέχει πάνω από το 70% των εδαφών της χώρας ήταν φρουρούμενοι μέσα στο κτίριο της καγκελαρίας, σε ξεχωριστούς χώρους, μακριά από την κεντρική αίθουσα της Διάσκεψης, έχοντας συνεχή πληροφόρηση και ενημέρωση για τις εξελίξεις, χωρίς ωστόσο να … συναντηθούν ποτέ μέχρι την ολοκλήρωση των συζητήσεων. Από τις Γερμανικές αρχές προκύπτει πως δεν υπήρξε ανάμεσά τους τηλεφωνική ή άλλου είδους επικοινωνία σχετικά με την συμφωνία!

Ωστόσο, διπλωμάτες και μέλη των ξένων αποστολών ανέφεραν σε δηλώσεις τους ότι η παρουσία τους  στην Διάσκεψη (!) ήταν ένα θετικό βήμα,έστω και υπό αυτές τις συνθήκες,καθώς έδωσαν και οι δύο το παρών. 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.