Economist: Στις φωτογραφίες της δεκαετίας, ο Έλληνας συνταξιούχος που κλαίει μπροστά στην τράπεζα

Αν μη τι άλλο, η δεκαετία που πέρασε ήταν για όλο τον κόσμο μια από τις σημαντικότερες της πρόσφατης ιστορίας και φέυγει αφήνοντας πίσω της μερικά πολύ σπουδαία γεγονότα και από τις δύο πλευρές του νομίσματος. 

Η τεχνολογία προχώρησε με αλματώδη βήματα ενώ η παγκόσμια κρίση άφησε επίσης βαθύ στίγμα στο πέρασμα της. Μια από τις χώρες που πλήγηκαν πιο πολύ από την κρίση ήταν και η Ελλάδα, οι πολίτες της οποίες βρήκαν πολλά εμπόδια στο δρόμο τους, ενώ η καθημερινότητα τους ανατράπηκε.

Μια φωτογραφία από αυτές που δείχνουν με εύγλωττο τρόπο την καθημερινότητα και τις επιπτώσεις της κρίσης στον ελληνικό λαό, επέλεξε το Economist σαν μια από τις φωτογραφίες της δεκαετίας. 

Η εικόνα δημοσιεύτηκε αρχές Ιουλίου 2015 από το γαλλικό πρακτορείο AFP,ανήκει στον φωτογράφο Σάκη Μητρολίδη,
και έκανε το γύρο του διαδικτύου μέσω των social media. Ήταν λίγες ημέρες μετά την απόφαση του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για διεξαγωγή δημοψηφίσματος και την επιβολή capital controls στην Ελλάδα.

Οι τράπεζες είχαν κλείσει και οι πολίτες σχημάτιζαν ουρές στα ATM για να μπορέσουν να σηκώσουν το ανώτατο όριο μετρητών. Η κατάσταση σε πολλές περιπτώσεις ήταν τεταμένη, με ατελείωτες ουρές, νεύρα, θυμό και με εξαντλημένους και αγανακτισμένους συνταξιούχους που ζούσαν καθημερινά με την αγωνία.

Ο 77χρονος συνταξιούχος Γιώργος Χατζηφωτιάδης είχε διηγηθεί τότε στο διεθνές γαλλικό πρακτορείο AFP την ιστορία του, το οποίο έδωσε στο άρθρο τον τίτλο: «Ο άντρας που κλαίει».

Όπως είπε ο κ. Χατζηφωτιάδης κατέρρευσε «γιατί δεν αντέχει να βλέπει τη χώρα του σε αυτή τη δυστυχία». «Γι ‘αυτό αισθάνομαι τόσο ηττημένος, περισσότερο απ’ ό, τι για τα προσωπικά μου προβλήματα», σημείωσε.

Ο κ. Χατζηφωτιάδης και η σύζυγός του, όπως πολλοί Έλληνες, πέρασαν πολλά χρόνια στη Γερμανία, όπου όπως αναφέρει εργάστηκαν πολύ σκληρά σε ένα ορυχείο και αργότερα σε ένα χυτήριο.

«Βλέπω συμπολίτες μου να παρακαλάνε για λίγα λεπτά του ευρώ για να αγοράσουν ψωμί. Βλέπω όλο και περισσότερες αυτοκτονίες. Είμαι ευαίσθητος άνθρωπος. Δεν αντέχω να βλέπω τη χώρα μου σε αυτή την κατάσταση. Η Ευρώπη και η Ελλάδα έχουν κάνει λάθη. Πρέπει να βρούμε μία λύση», τόνισε.

Ο 77χρονος ένιωθε ότι μπορεί να κάνει ελάχιστα για να αλλάξει η κατάσταση και τόνισε ότι δεν ξέρει αν θα είναι σε θέση να ψηφίσει την Κυριακή 5 Ιουλίου για το δημοψήφισμα, καθώς το εκλογικό τμήμα ήταν 80 χλμ μακριά από το σπίτι του. «Δεν έχω χρήματα για να πάω εκεί. Εκτός αν με πάνε τα παιδιά μου με το αυτοκίνητό τους», εξήγησε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ