FAZ: Ο Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί ότι ΔΕΝ θα ακυρώσει την συμφωνία για το Σκοπιανό!

Η κόντρα ανάμεσα σε FAZ και Κυριάκο Μητσοτάκη συνεχίζεται και κλιμακώνεται και εξελίσσεται σε βεντέτα, από αυτές που έχει ζήσει ο εκ Κρήτης καταγόμενος αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. 

Η FAZ επανέρχεται μετά τις διαψεύσεις Μητσοτάκη και αναφέρει πως ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει δεσμευτεί πως δεν πρόκειται να ακυρώσει την συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες που υπογράφτηκε στις Πρέσπες. Όπως αναφέρεται στο άρθρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει βρεθεί ανάμεσα σε συμπληγάδες, καθώς από την μία υπάρχει αυτό που θέλει να κάνει ο ίδιος, να δεχτεί δηλαδή μια συμφωνία η οποία αφήνει πίσω το παρελθόν και κοιτάει στο μέλλον, και από την άλλη τι θέλει το κόμμα του το οποίο κινείται όλο και πιο δεξιόστροφα. 

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης “τάσσεται υπέρ μιας σύγχρονης, ανοιχτής στον κόσμο, οικονομικά αποδοτικής Ελλάδας, αλλά και για αυτόν τον λόγο δεν έχει υπό έλεγχο τη δεξιά, εθνικιστική πτέρυγα του κόμματός του. Αυτό ισχύει κυρίως για τη βόρεια Ελλάδα, όπου η διαμάχη για την ονομασία προκαλεί ακόμη οξύτερες αντιδράσεις συγκριτικά με την υπόλοιπη χώρα. Βορειοελλαδίτες βουλευτές απειλούν απροκάλυπτα με εξέγερση εάν δεν τηρηθεί αυστηρή γραμμή ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια για επίλυση του ονοματολογικού. Πολιτικοί της ΝΔ, όπως ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, έχουν κάνει σήμα κατατεθέν τους τη μάχη κατά της συμφωνίας”.

Η FAZ επικαλείται την “οικογενειακή ιστορία” καθώς “όλα αυτά ξυπνούν άσχημες μνήμες στην οικογένεια Μητσοτάκη. Εάν οι εθνικιστές κατορθώσουν να αποσπάσουν τη δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη να ακυρώσει τη συμφωνία σε περίπτωση εκλογικής του νίκης, θα τεθεί σε κίνδυνο όλη η διαδικασία. Εάν αντιθέτως είναι συνεργάσιμος, θα κερδίσει μεν φίλους στην Ευρώπη, όμως ενδεχομένως θα χάσει το κόμμα του. Για τέτοιες καταστάσεις επινοήθηκε η λέξη δίλημμα”, ενώ η εφημερίδα κάνει λόγο και σύγκριση με την πτώση της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, πάλι για το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ, από τον Αντώνη Σαμαρά το 1993. 

“στην Ελλάδα έχει ήδη πέσει μια κυβέρνηση εξαιτίας του ονοματολογικού –αυτή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. (…) Αυτός έχασε την εξουσία το 1993 μετά τις κατηγορίες που του επέρριψε ο νεαρός τότε υπουργός Εξωτερικών Αντώνης Σαμαράς για υπερβολικά ήπια στάση στη διαμάχη σχετικά με το εάν η Μακεδονία επιτρέπεται να ονομαστεί Μακεδονία. Η απώλεια της εξουσίας το 1993 παραμένει μια ανοιχτή οικογενειακή πληγή στη δυναστεία Μητσοτάκη, όπως διαπίστωσε προσφάτως και ο έμπειρος χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής Έλμαρ Μπροκ. Ούτε η Ντόρα Μπακογιάννη δεν μπόρεσε να επουλώσει αυτήν την πληγή ως υπουργός Εξωτερικών”.

Όμως η FAZ προχωράει ένα ακόμη βήμα πιο πέρα, αναφερόμενη στην διαμάχη των τελευταίων ημερών με το άρθρο που έφερε την προστριβή με την Νέα Δημοκρατία. “πηγές στο Βερολίνο διαβεβαιώνουν ότι ο Μητσοτάκης έχει δεσμευθεί επανειλημμένως ότι ως πρωθυπουργός δεν θα ακύρωνε μια συμφωνία για το ονοματολογικό”. Δικαιολογώντας τη στάση του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης φέρεται να είπε ότι “πρέπει να επιδείξει αντιπαλότητα, προκειμένου να μην χάσει τη δεξιά πτέρυγα του κόμματος του αλλά και για να αποτρέψει τη δημιουργία νέου κόμματος στα δεξιά της ΝΔ”.

Το επίμαχο δημοσίευμα, που εμφανίζει ουσιαστικά τον πρόεδρο της ΝΔ να δηλώνει άλλα εντός και άλλα εκτός Ελλάδας, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στην Ελλάδα, με την αξιωματική αντιπολίτευση να το χαρακτηρίζει απολύτως ψευδές. Ο γερμανός δημοσιογράφος επιμένει στο νέο δημοσίευμα για την εγκυρότητα του πρώτου άρθρου του και αναφέρει μεταξύ άλλων: “Περισσότεροι συνομιλητές σε ευρωπαϊκό επίπεδο υποστηρίζουν ότι το νόημα των όσων τους είπε ο Μητσοτάκης είναι ότι μια δική του κυβέρνηση αυτονόητα θα τηρήσει την αρχή ‘Pacta sunt servanta (οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται). Μάλιστα υποστηρίζουν ότι ο Μητσοτάκης είπε ότι ελπίζει το ζήτημα να έχει επιλυθεί μέχρι να αναλάβει την εξουσία. Αυτές οι δηλώσεις έγιναν σε συνομιλίες υπό τον συνήθη όρο να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητα των συνομιλητών. Ως εκ τούτου δεν μπορεί να παρεξηγήσει κανείς το γεγονός ότι ΝΔ ισχυρίζεται πως αυτές οι πηγές είναι ανύπαρκτες, ότι είναι ίσως μια επινόηση με σκοπό τη συκοφαντία. Έχουμε λοιπόν τον λόγο της μιας πλευράς (σ.σ. του δημοσιογράφου) απέναντι στον λόγο της άλλης (σ.σ. της ΝΔ)”, γράφει η FAZ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ