Eurobank: Ανάπτυξη και το δεύτερο τρίμηνο, ωστόσο μικρότερη από αυτήν της ΕΕ

Ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης το δεύτερο τρίμηνο του 2018 παρέμεινε σε θετικό έδαφος για έκτο συνεχές τρίμηνο, ωστόσο η αρνητική απόκλιση σε σύγκριση με τα αντίστοιχα μεγέθη στην ΕΕ-28 και την ευρωζώνη συνεχίζεται, επισημαίνει στην εβδομαδιαία ανάλυσή της “7 Ημέρες Οικονομία” η Eurobank.

Όπως αναφέρει, ο ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή η ετήσια ποσοστιαία μεταβολή του πραγματικού ΑΕΠ, διαμορφώθηκε στο 1,8 YoY% (2,6 YoY% ή €1,2 YoY δις σε τρέχουσες τιμές) το δεύτερο τρίμηνο 2018 παρουσιάζοντας επιβράδυνση σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο (2,5 YoY% το 1ο τρίμηνο 2018). Ο αντίστοιχος τριμηνιαίος ρυθμός ήταν στο 0,2 QoQ% (0,4 QoQ% ή €158,7 QoQ εκατ. σε τρέχουσες τιμές) από 0,9% το πρώτο τρίμηνο 2018.

Σημειώνει δε ότι το δεύτερο τρίμηνο 2018 ήταν το έκτο στη σειρά με θετικό ρυθμό μεγέθυνσης για την ελληνική οικονομία σε ετήσια και σε τριμηνιαία βάση. Η τελευταία φορά που καταγράφηκε παρόμοια μακροοικονομική επίδοση σε ποιοτικούς όρους ήταν η περίοδος από την αρχή του τρίτου τριμήνου 2005 μέχρι το τέλος του τέταρτου τριμήνου 2006, δηλαδή σχεδόν δύο χρόνια πριν την έναρξη της μεγάλης ελληνικής ύφεσης.

Όμως, η τράπεζα επισημαίνει ότι ναι μεν η ελληνική οικονομία τα τελευταία έξι τρίμηνα έχει περάσει σε τροχιά θετικών ρυθμών μεγέθυνσης, ωστόσο σε σύγκριση με την Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 κρατών μελών (EE-28) και την Ευρωζώνη η ταχύτητα ενίσχυσης της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας εξακολουθεί να είναι ασθενέστερη. Η ποσοστιαία μεταβολή του πραγματικού ΑΕΠ στην Ελλάδα το δεύτερο τρίμηνο 2018 ήταν μικρότερη κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες (ΠΜ) από τις αντίστοιχες επιδόσεις της ΕE-28 και της Ευρωζώνης.

Επιπρόσθετα για το σύνολο της περιόδου από την αρχή του πρώτου τριμήνου 2017 μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου 2018, ο μέσος ετήσιος ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης στην Ελλάδα ήταν στο 1,6 YoY% με το αντίστοιχο μέγεθος στην ΕΕ-28 και την Ευρωζώνη να διαμορφώνεται στο 2,5 YoY%.

Είναι αναντίρρητα αποδεκτό ότι ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ, το ποσοστό ανεργίας και ο πληθωρισμός αποτελούν τις τρεις βασικές μεταβλητές που εξετάζουν οι οικονομολόγοι όταν θέλουν να σχηματίσουν μια πρώτη εικόνα για τη μακροοικονομική επίδοση μιας χώρας. Ως γνωστόν σύμφωνα με το σύστημα των εθνικών λογαριασμών υπάρχουν τρεις ισοδύναμες προσεγγίσεις μέτρησης του ΑΕΠ:

– 1ον η προσέγγιση της παραγωγής (ποια ήταν η αξία των τελικών αγαθών και υπηρεσιών που παρήχθησαν στην εγχώρια οικονομία σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα;),

– 2ον η προσέγγιση του εισοδήματος (ποια ήταν η αξία των εισοδημάτων που δημιουργήθηκαν στην εγχώρια οικονομία σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα;) και

– 3ον η προσέγγιση της δαπάνης (ποια ήταν η αξία της δαπάνης των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων, της κυβέρνησης και των οικονομικών φορέων από την αλλοδαπή για την αγορά του προϊόντος που παράχθηκε στην εγχώρια οικονομία σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα;).

Συνεπώς βάσει των προαναφερθέντων προσεγγίσεων η Eurobank εξετάζει τους ερμηνευτικούς παράγοντες του ετήσιου ρυθμού μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο 2018.

Όπως σημειώνει, υπό το πρίσμα της προσέγγισης της δαπάνης, οι εξαγωγές, η ιδιωτική κατανάλωση και η μεταβολή των αποθεμάτων είχαν θετική συνεισφορά στην ετήσια ενίσχυση του πραγματικού ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο 2018. Στην αντίθετη κατεύθυνση κινήθηκαν οι συνιστώσες της δημόσιας κατανάλωσης, της επένδυσης παγίων και των εισαγωγών.

Στα θετικά στοιχεία περιλαμβάνεται η ενίσχυση της ιδιωτικής κατανάλωσης (1,0 YoY%) έπειτα από τρία συνεχή τρίμηνα οριακής πτώσης (μέσος όρος -0,2 YoY%) και η επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης των εξαγωγών, στηριζόμενη όχι μόνο στις υπηρεσίες (π.χ. τουριστικά έσοδα) αλλά και στα αγαθά. Η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης δύναται να ερμηνευτεί από την αύξηση της απασχόλησης (2,2 YoY% το δεύτερο τρίμηνο 2018 βάσει των στοιχείων των εθνικών λογαριασμών ή 1,8 YoY% βάσει των στοιχείων της μηνιαίας έρευνας εργατικού δυναμικού) και από την έστω και οριακή ενίσχυση της παραγωγικότητας της εργασίας για δεύτερο συνεχή τρίμηνο (μέσος όρος 0,6 YoY%).

Βέβαια για να σχηματίσουμε μια πιο σφαιρική εικόνα αναφορικά με τους ερμηνευτικούς παράγοντες της ετήσιας μεταβολής της ιδιωτικής κατανάλωσης το δεύτερο τρίμηνο 2018, η τράπεζα τονίζει ότι θα πρέπει να γνωρίζουμε και τα αντίστοιχα στοιχεία για την αποταμίευση των ελληνικών νοικοκυριών (προβλεπόμενη δημοσίευση στις 29/10/2018).

Στα αρνητικά στοιχεία της μακροοικονομικής επίδοσης της Ελλάδος το δεύτερο τρίμηνο 2018, σύμφωνα με τη Eurobank, περιλαμβάνεται η παράλληλη με την ενίσχυση της ιδιωτικής κατανάλωσης ανάκαμψη των εισαγωγών και η πτώση των επενδύσεων παγίων. Η τελευταία, όπως συνέβη και το πρώτο τρίμηνο 2018, προήλθε αποκλειστικά από την κατηγορία του μεταφορικού εξοπλισμού και των οπλικών συστημάτων (κυρίως λόγω της μείωσης των εισαγωγών πλοίων).

Στις υπόλοιπες έξι κατηγορίες των βασικών κεφαλαιουχικών αγαθών σημειώθηκε ετήσια αύξηση τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο τρίμηνο 2018. Πιο συγκεκριμένα τα αποτελέσματα σε επίπεδο εξαμήνου (2018H1) είχαν ως εξής: κατοικίες 7,9 YoY%, άλλες κατασκευές 5,8 YoY%, αγροτικά προϊόντα 4,9 YoY%, μεταφορικός εξοπλισμός και οπλικά συστήματα -53,4 YoY%, εξοπλισμός τεχνολογίας πληροφορικής και επικοινωνίας 18,6 YoY%, μηχανολογικός εξοπλισμός και οπλικά συστήματα 19,1 YoY% και άλλα προϊόντα 0,3 YoY%.

Τέλος, η Eurobank αναφέρει ότι υπό το πρίσμα της προσέγγισης της παραγωγής, οι τομείς που είχαν την υψηλότερη θετική συνεισφορά στην ετήσια αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ στην Ελλάδα το δεύτερο τρίμηνο 2018 ήταν: εμπόριο, τουρισμός, δημόσιος τομέας και βιομηχανία. Αρνητική συνεισφορά είχαν οι τομείς των χρηματοπιστωτικών και ασφαλιστικών δραστηριοτήτων και της ενημέρωσης και επικοινωνίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ