Ρωσία: Θρίλερ με αποπληρωμή ευρωομολόγων – Πλήρωσε σε ρούβλια

Σύμφωνα με το Reuters μια ξένη τράπεζα αρνήθηκε να επεξεργαστεί την διαταγή πληρωμής ύψους 649,2 εκατ. δολ. στους κατόχους του χρέους.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας αναγκάστηκε να πληρώσει σήμερα σε ρούβλια τους κατόχους ευρωομολόγων εκφρασμένων σε δολ. ΗΠΑ με ωρίμανση το 2022 και το 2042.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την άρνηση ξένης τράπεζας να επεξεργαστεί την διαταγή πληρωμής ύψους 649,2 εκατ. δολ. στους κατόχους του χρέους, όπως μεταδίδει το Reuters.

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η ξένη τράπεζα, την οποία δε δέχτηκε να κατονομάσει, απέρριψε την διαταγή πληρωμής της Ρωσίας στα κουπόνια του χρέους και επίσης δεν επεξεργάστηκε την πληρωμή στην ονομαστική αξία του ευρωομολόγου που ωριμάζει το 2022.

Η Μόσχα, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της χώρας, έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξετάσει να επιτραπεί στους ξένους κατόχους των ευρωομολόγων να μετατρέψουν τις πληρωμές σε ξένο νόμισμα, όταν αποκατασταθεί η πρόσβαση της Ρωσίας σε λογαριασμούς forex.

Την ίδια στιγμή, εκφράζονται απόψεις ότι η Ρωσία οδηγείται σε μια ιστορική παύση πληρωμών, αφού η ικανότητά της να αποπληρώνει το χρέος της αμφισβητείται μετά τις δυτικές κυρώσεις ως αντίδραση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Σημειώνεται ότι ύστερα από τα μέτρα εναντίον της Μόσχας έχει σημειωθεί πάγωμα σχεδόν των μισών κρατικών αποθεματικών και έχουν περιορίσει δραματικά την πρόσβαση της Μόσχας στα παγκόσμια συστήματα πληρωμών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ