Ρωσία: Η πρώτη φωτογραφία της δημοσιογράφου που συνελήφθη – Άγνωστη η τύχη της

Η Μαρίνα Οβσιάνικοβα απειλείται με κάθειρξη έως και 15 ετών, σύμφωνα με τον νέο νόμο. Σήκωσε πανό κατά του πολέμου στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο το οποίο εργάζεται.

Αντιμέτωπη με ποινή κάθειρξης μέχρι και 15 ετών βρίσκεται η ηρωική Ρωσίδα δημοσιογράφος Μαρίνα Οβσιάνικοβα, της οποίας η τύχη αγνοείται.

Συγκεκριμένα, η γυναίκα αυτή προχώρησε σε μια πράξη μεγάλου θάρρους κατά την διάρκεια του τηλεοπτικού δελτίου του Pervy Kanal (1ο Κανάλι), το οποίο υποστηρίζει την ρωσική κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, βρέθηκε πίσω από την τηλεπαρουσιάστρια, κρατώντας ένα πλακάτ που έγραφε: «Οχι στον Πόλεμο. Μην πιστεύετε την προπαγάνδα. Εδώ, σας λένε ψέματα».

Η πράξη της αυτή πάντως ενδέχεται να της κοστίσει ακριβά, αφού, όπως δήλωσε ο δικηγόρος της Ντανίιλ Μπέρμαν: «Υποθέτω ότι η πελάτισσά μου Μαρίνα Οβσιάνικοβα, απειλείται από ποινική και όχι διοικητική δίωξη με βάση τον νέο νόμο που προβλέπει κάθειρξη έως και 15 ετών».

«Υπάρχει ισχυρή πιθανότητα οι αρχές να την μετατρέψουν σε παράδειγμα για να φιμώσουν άλλους διαμαρτυρόμενους», σημείωσε, ενώ υπογράμμισε ότι μέχρι τώρα δεν έχει συναντήσει την πελάτισσά του ούτε γνωρίζει πού ακριβώς κρατείται.

Οι ρωσικές αρχές δεν έχουν κάνει γνωστές τις κατηγορίες που βαρύνουν την 40χρονη Μαρίνα Οβσιάνικοβα που κατάγεται από την Οδησσό και εργάζεται στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Πάντως στα social media αναρτήθηκε η συγκεκριμένη φωτογραφία, η οποία θεωρείται ότι είναι η πρώτη μετά την σύλληψή της.

Για «χουλιγκανισμό» κάνει λόγο το Κρεμλίνο

Η Οβσιάνικοβα με την πράξη θάρρους της κατάφερε να προσπεράσει τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας τα οποία έχουν ληφθεί μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι σχεδόν ταυτόχρονα με την έναρξη του πολέμου από τη Ρωσία, ψηφίστηκε νόμος που τιμωρεί με έως και 15 χρόνια φυλακής την δημοσίευση «δυσφημιστικών για τον ρωσικό στρατό πληροφοριών».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε «χουλιγκανισμό» την πράξη της Μαρίνα Οβσιάνικοβα , ενώ το Pervy Kanal έκανε γνωστό πως θα πραγματοποιήσει εσωτερική έρευνα για το «περιστατικό».

Σε βίντεο που δημοσίευσε λίγο πριν από την γενναία της πράξη, η Μαρίνα Οβσιάνικοβα εξηγούσε ότι ο πατέρας της είναι Ουκρανός, η μητέρα της Ρωσίδα και ότι δεν αντέχει την μετάδοση ψεμάτων που «μετατρέπουν σε ζόμπι τους Ρώσους». Σημειώνεται ότι ο λογαριασμός της στο Facebook έχει γεμίσει με δεκάδες χιλιάδες μηνύματα υποστήριξης.

https://twitter.com/expatua/status/1503477321642217483?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1503477321642217483%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.news247.gr%2Fkosmos%2Fagnoeitai-i-tychi-tis-rosidas-poy-diekopse-deltio-eidiseon-me-antipolemiko-minyma.9562495.html

Πρόθυμος να προσφέρει προξενική προστασία ο Εμανουέλ Μακρόν

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι η Γαλλία επιθυμεί να θέσει υπό την προστασία της τη δημοσιογράφο Μαρίνα Οβσιάνικοβα.

«Θα προβούμε σε διπλωματικές ενέργειες για να προσφέρουμε προστασία είτε στην πρεσβεία μας είτε δίδοντας άσυλο», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε κέντρο υποδοχής ουκρανών προσφύγων στην Γαλλία. Ο Μακρόν δήλωσε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της επόμενης τηλεφωνικής επικοινωνίας που θα έχει με το ρώσο πρόεδρο Πούτιν θα του προτείνει ευθέως και με σαφήνεια αυτή τη λύση.

Ερωτηθείς τέλος αν προτίθεται εντός των προσεχών ημερών να επισκεφθεί την Ουκρανία, ο Γάλλος πρόεδρος απάντησε ότι θα το πράξει όταν θα υπάρχουν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν συγκεκριμένα αποτελέσματα. Δεν αποκλείω τίποτα, είπε ο Μακρόν σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν προβλέπεται τέτοια επίσκεψη εντός των προσεχών ημερών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ