Γιατί η Ρωσία επιθυμεί διακαώς να καταλάβει τη Μαριούπολη ;

Σύμφωνα με αναλύσεις εάν «πέσει» το βασικό λιμάνι της πόλης, τότε η Μόσχα θα μπορέσει να δημιουργήσει ένα χερσαίο διάδρομο μεταξύ της Κριμαίας και της Ανατολικής Ουκρανίας.

Η Μαριούπολη βρίσκεται αντιμέτωπη με τη σκληρή πολιορκία των ρωσικών δυνάμεων, ενώ έχει δεχθεί μέχρι τώρα «ανελέητες επιθέσεις». Οι κάτοικοι της έχουν μείνει χωρίς ρεύμα και νερό, καθώς οι ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν κρίσιμες υποδομές της πόλης. Μέχρι στιγμής, η πόλη παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο, ωστόσο οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες λένε ότι είναι «πολύ πιθανό» η Μαριούπολη να περικυκλωθεί από ρωσικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Sky News, σε περίπτωση που «πέσει» το βασικό λιμάνι της πόλης, τότε η Μόσχα θα μπορέσει να δημιουργήσει ένα χερσαίο διάδρομο μεταξύ της Κριμαίας και των περιοχών Λουχάνσκ και Ντόνετσκ, οι οποίες βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Κριμαία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014. Τον περασμένο μήνα, δύο περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, Λουχάνσκ και Ντόνετσκ, αναγνωρίστηκαν ως ανεξάρτητες από τον, ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, πριν από την εισβολή στην Ουκρανία.

Η Βολνόβακα, μία πόλη στα βόρεια της Μαριούπολης, βρίσκεται ανάμεσα στο λιμάνι και την περιοχή του Ντόνετσκ. Η μικρή πόλη, ήδη από τις 24 Φεβρουαρίου έχει επίσης αντιμετωπίσει σημαντικές επιθέσεις από τις ρωσικές επιθέσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ