Intrum Hellas: Προς πώληση χαρτοφυλάκιο 75 γνωστών ξενοδοχείων

Οι τουριστικές μονάδες προέρχονται από τις τιτλοποποιήσεις Sunrise I (91,7 εκατ. ευρώ), Sunrise II (136,2 εκατ. ευρώ) και Vega II και ΙΙΙ (63,5 εκατ. ευρώ) μη εξυπηρετούμενων δανείων συστημικών τραπεζών.

Να εκμεταλλευτεί την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αλλά και την τουριστική χρονιά που αναμένεται ιδιαιτέρως επιτυχημένη επιχειρεί η Intrum Hellas.

Συγκεκριμένα, ενεργώντας ως servicer τριών τιτλοποιήσεων έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για την πώληση χαρτοφυλακίου με μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ξενοδοχειακών μονάδων, συνολικού ανοίγματος 291,4 εκατ. ευρώ.

Η χρονική συγκυρία ερμηνεύεται και από την ανάγκη των οχημάτων ειδικού σκοπού (SPVs) τιτλοποιήσεων για να δημιουργήσουν ρευστότητα, προκειμένου να προχωρήσουν και οι αποπληρωμές κεφαλαίου για τους senior notes τίτλους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μιλάμε για το πρώτο κλαδικό χαρτοφυλάκιο το οποίο είναι διαθέσιμο προς πώληση στη δευτερογενή αγορά και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ενδιαφέρον αναμένεται να εκδηλώσουν real estate και private equity funds αλλά και σημαντικοί όμιλοι από τον τομέα της φιλοξενίας. Η κίνηση αυτή επιτρέπει να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία και σημαντικά «χαρτιά» του κλάδου τα οποία αυτήν την στιγμή έχουν παγιδευτεί από μη εξυπηρετούμενες απαιτήσεις.

Σημειώνεται ότι στον αγοραστή του χαρτοφυλακίου θα δοθεί η δυνατότητα να ρυθμίσει και/ή να αναδιαρθρώσει τον δανεισμό επιχειρήσεων που κρίνονται βιώσιμες, ή ακόμα και να συνεχίσει τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης βγάζοντας έτσι σε πλειστηριασμό τις ξενοδοχειακές μονάδες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 70,6% των δανείων είναι καταγγελμένα.

Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται ότι με αυτόν τον τρόπο θα διευκολυνθεί η δημιουργία επενδύσεων σε έναν τομέα που κρίνεται εξαιρετικά καθοριστικός για την ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο σύντομο πληροφοριακό σημείωμα για τον διαγωνισμό, το οποίο στάλθηκε σήμερα, προβλέπεται η κατάθεση μη δεσμευτικών προσφορών εντός Μαρτίου, δεσμευτικών εντός Απριλίου και ολοκλήρωση της συναλλαγής τον Ιούλιο του 2022. Το χρονοδιάγραμμα πάντως είναι ενδεικτικό και δεν αποκλείεται να υπάρξουν τροποποιήσεις.. Ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι της Intrum λειτουργούν οι Euroxx και EY, ενώ ως νομικός σύμβουλος το δικηγορικό γραφείο Μπερνίτσα.

Τι περιλαμβάνεται στο χαρτοφυλάκιο

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για δάνεια 73 επιχειρήσεων του κλάδου φιλοξενίας, τα οποία διαθέτουν εξασφαλίσεις επί 75 ξενοδοχειακών μονάδων σε όλη την Ελλάδα, αθροιστικής δυναμικότητας περίπου 4.300 δωματίων. Το 50,4% των δωματίων βρίσκεται σε ελληνικά νησιά (Κρήτη, Κέρκυρα, Μύκονος, Σκιάθος, Κως, Κουφονήσι κ.α.), ενώ το μέσο δανειακό άνοιγμα διαμορφώνεται σε 4 εκατ. ευρώ,

Η αξία των εξασφαλίσεων ανέρχεται σε 258 εκατ. ευρώ, ενώ για απαιτήσεις ύψους 139 εκατ. ευρώ το χαρτοφυλάκιο διαθέτει πρώτη προσημείωση. 

Συγκεκριμένα, πρόκειται για μεσαίας και μικρομεσαίας δυναμικότητας ξενοδοχεία, με μέση δυναμικότητα τα 56 δωμάτια, κυρίως πέντε και τεσσάρων αστέρων. Τα 13 εξ αυτών έχουν δυναμικότητα μεγαλύτερη των 100 δωματίων και τα 42 δυναμικότητα μεταξύ 20 έως 100 δωματίων. Τα υπόλοιπα 20 είναι μικρής δυναμικότητας, δηλαδή κάτω των 20 δωματίων.

Το 40,3% της εκτιμώμενης αξίας των εξασφαλίσεων προέρχεται από παραθαλάσσιες ξενοδοχειακές μονάδες, το 8% από city hotels, το 3,6% από ορεινές ξενοδοχειακές μονάδες και το 31,3% από μη παραθαλάσσιες. Την υψηλότερη αξία εξασφαλίσεων έχουν οι μονάδες της Βορείου Ελλάδος (74,7 εκατ. ευρώ), ενώ ακολουθούν αυτές στα νησιά του Αιγαίου (57,6 εκατ. ευρώ) και της Κρήτης (45,2 εκατ. ευρώ).

Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα προέρχονται από τις τιτλοποιήσεις Sunrise I (91,7 εκατ. ευρώ), Sunrise II (136,2 εκατ. ευρώ) και Vega II και ΙΙΙ (63,5 εκατ. ευρώ). Διαχειριστής και των τριών παραπάνω τιτλοποιημένων χαρτοφυλακίων είναι η Intrum Hellas.

Ποια είναι η Intrum Hellas

Η Intrum Hellas είναι μία ανεξάρτητη και ισχυρή εταιρία διαχείρισης απαιτήσεων που διατηρεί στρατηγική συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς, διαχειρίζεται σημαντικά χαρτοφυλάκια και πρωτοστατεί στην αναδιάρθρωση ελληνικών επιχειρήσεων που περιλαμβάνονται σε αυτά.

Σήμερα δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά με υπό διαχείριση δάνεια ύψους 25,2 δισ. ευρώ ενώ η αξία των υπό διαχείριση ακινήτων, στα οποία η εταιρεία λειτουργεί ως real estate servicer, ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ.

Πρόσφατα συμπλήρωσε δύο χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας στη συνεχώς αναπτυσσόμενη ελληνική αγορά διαχείρισης απαιτήσεων, «στηρίζοντας, παρά τις δύσκολες συνθήκες, τους δανειολήπτες, τους επενδυτές, τους ανθρώπους της, καθώς και την ελληνική οικονομία μέσα από εξειδικευμένες και μακροπρόθεσμα βιώσιμες λύσεις», όπως σημειώνει.

Η εταιρία καταγράφει ισχυρές οικονομικές επιδόσεις σύμφωνα με τον επιχειρηματικό σχεδιασμό του Ομίλου Intrum και έχει αναδειχθεί σε εργοδότη επιλογής με τη δημιουργία μίας δυναμικής ομάδας 1.300 εργαζομένων.

Μέσα σε δύο χρόνια, η Intrum Hellas:

Ολοκλήρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό τιτλοποιήσεων στην ελληνική αγορά ύψους άνω των 16,5 δισ. ευρώ μέσω του προγράμματος “Ηρακλής”, συμβάλλοντας στην επιτυχία του προγράμματος που στοχεύει στην εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και την τόνωση της οικονομίας μέσω της απελευθέρωσης κεφαλαίων.

Απέδωσε στον στρατηγικό της εταίρο την Τράπεζα Πειραιώς ρυθμισμένα δάνεια ύψους 1 δισ. ευρώ εκ των οποίων 300 εκατ. ευρώ επιχειρηματικά δάνεια, επαναφέροντας τους δανειολήπτες στον υγιή οικονομικό κύκλο και στηρίζοντας τη βιωσιμότητα και τις θέσεις εργασίας σε 2.100 μεσαίες και μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις.

Εφάρμοσε εξατομικευμένες ρυθμίσεις και ειδικά μέτρα αναστολής καταβολής δόσεων ύψους 2,4 δισ. ευρώ, στηρίζοντας επιχειρήσεις και ιδιώτες που επλήγησαν από την κρίση COVID-19.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ