Ποια συμφέροντα κρύβονται πίσω από τα σενάρια για δήθεν «κυβέρνηση τεχνοκρατών»

Η επιστροφή του ενισχυμένου «Frankfurt Club», τα ευρωπαϊκά σενάρια και η ισχυρή διάψευση από Κομισιόν και ελληνική κυβέρνηση.

«Φωτιές» ήρθε να ανάψει το πρόσφατο δημοσίευμα του Euractiv σύμφωνα με το οποίο στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζονται σενάρια για σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών σε περίπτωση ακυβερνησίας.

Συγκεκριμένα, στο εν λόγω δημοσίευμα, αναφέρεται ότι στις Βρυξέλλες (όχι απαραιτήτως μόνο στην Κομισιόν) υπάρχει ανησυχία για ενδεχόμενο κίνδυνο ακυβερνησίας σε περίπτωση προσφυγής στις κάλπες, εξαιτίας του εκλογικού νόμου που πέρασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Σε αυτήν την περίπτωση λοιπόν, σύμφωνα πάντα με το Euractiv, ίσως επικρατούσε η «λύση» μιας μεταβατικής κυβέρνησης τεχνοκρατών προκειμένου να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος και -κυρίως- χρήμα.

Άλλωστε, το επόμενο διάστημα θεωρείται κρίσιμο αφού η χώρα μας από τη μία πλευρά θα έχει να διαχειριστεί μεγάλα ευρωπαϊκά κονδύλια από το Ταμείο Ανάπτυξης αλλά και θα πρέπει να προχωρήσει σε μία νέα, πιο σφιχτή, δημοσιονομική πολιτική, μετά τις μεγάλες παροχές το διάστημα της πανδημίας.

Η άμεση διάψευση από Κομισιόν και Κυβέρνηση

Φυσικά ένα τέτοιο δημοσίευμα ήταν λογικό να προκαλέσει αντιδράσεις. Συγκεκριμένα, ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ερίκ Μαμέρ σχολίασε με πολύ σκληρά λόγια όσα αναφέρει το Euractiv περί τεχνοκρατικής κυβέρνησης. Συγκεκριμένα κ. Μαμέρ χαρακτήρισε το δημοσίευμα «γελοίο και εντελώς αβάσιμο» συμπληρώνοντας ότι «η Κομισιόν δε θα πέσει τόσο χαμηλά σχολιάζοντάς το».

Άμεση ήταν και η ελληνική αντίδραση, αφού «κύκλοι» της ελληνικής κυβέρνησης δεν έκρυψαν την ενόχλησή τους από όσα αναφέρθηκαν στο συγκεκριμένο δημοσίευμα. Μάλιστα, όπως αναφέρουν, αυτό που θεωρούν ως κίνηση πέρα από τα όρια είναι η αναφορά σε κυβέρνηση τεχνοκρατών, κάτι ιδιαιτέρως προσβλητικό για τη χώρα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως έχει και το γεγονός ότι τα σενάρια για πρόωρες εκλογές χαρακτηρίστηκαν καφενειακού επιπέδου.

Η βαριά «κληρονομιά» Τσίπρα και ο λόγος για τις φήμες

Η αλήθεια είναι ότι, παρά την σκληρή διάψευση της Κομισιόν, το δημοσίευμα του Euractiv δεν είναι αποκύημα της φαντασίας του συντάκτη αλλά δεν σημαίνει ότι όντως πρόκειται για ρεαλιστικό σενάριο.

Πώς γίνεται αυτό; Η αλήθεια είναι ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, σε συγκεκριμένα μέλη της) υπάρχει ακόμα ο φόβος μετά τα όσα έχουν δει από προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις.

Η πραγματικότητα είναι ότι οι τακτικισμοί του Αλέξη Τσίπρα, η προσφυγή στις κάλπες με σκοπό την ενίσχυση της πολιτικής του δύναμης πριν από δύσκολες στιγμές αλλά και η προσπάθειά του να παραμείνει στην εξουσία ακόμα και εις βάρος των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, έχουν αφήσει άσχημες μνήμες.

Συγκεκριμένα, υπάρχει ο φόβος ότι η κυβέρνηση θα επιλέξει τον δρόμο των πρόωρων εκλογών προκειμένου να ενισχυθεί πολιτικά και να ανανεώσει τον χρόνο της στην εξουσία πριν από μια κρίσιμη περίοδο για την ελληνική οικονομία.

Ο φόβος αυτός, σε συνδυασμό με τον εκλογικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και είναι η τέλεια… συνταγή για ακυβερνησία (έστω και προσωρινή), δημιουργεί μια ανησυχία ότι οι κρατικές μηχανές θα υπολειτουργούν σε μια περίοδο που η χώρα θα χρειάζεται ακριβώς το αντίθετο.

Η ταυτότητα των…σεναριογράφων

Πίσω από τα σενάρια αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, κρύβεται το λεγόμενο Frankfurt Club, το οποίο έκανε την εμφάνισή του για πρώτη φορά την περίοδο της χρηματιστηριακής και ελληνικής κρίσης.

Στην αρχική του σύνθεση περιλάμβανε τους υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας αλλά και τους προέδρους της ΕΚΤ της Κομισιόν. Το τελευταίο διάστημα είχε ατονήσει η παρουσία του, όμως η εκλογή του Ολαφ Σολτς στην καγκελαρία της Γερμανίας του έδωσε «νέα πνοή» ενώ στο «κλειστό» club προστέθηκε και η Ολλανδία.

Και μπορεί το βασικό θέμα στις συζητήσεις τους να είναι οι γεωπολιτικές εξελίξεις, η αλήθεια είναι όμως ότι και η Ελλάδα βρίσκεται στην ατζέντα τους, ενώ υπάρχουν επαφές και με τις ΗΠΑ.

Ο φόβος τους δεν είναι το σενάριο να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές αλλά να μείνει ακυβέρνητη για μήνες, κάτι που θα σημαίνει ότι σημαντικά ζητήματα τα οποία θα πρέπει να «τρέξουν» αναγκαστικά θα μείνουν πίσω.

Η επόμενη περίοδος είναι κρίσιμη, με τα κονδύλια που θα εισρεύσουν στην Ελλάδα να είναι τεράστια αλλά και την ανάγκη για επιστροφή σε πιο προσεγμένη δημοσιονομική πολιτική, μετά την πανδημία, δεδομένη. Μπροστά λοιπόν στον κίνδυνο αυτό, εξετάζονται όλα τα σενάρια, ακόμα και τα πιο ακραία, προκειμένου να μην υπάρξει αιφνιδιασμός.

Τι ισχύει πραγματικά

Η πραγματικότητα πάντως, με τα σημερινά δεδομένα, είναι εντελώς διαφορετική. Ο πρωθυπουργός, σε κάθε τόνο, έχει διαψεύσει τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, έχοντας ξεκαθαρίσει ότι στόχος του είναι να εξαντλήσει την τετραετία.

Παρά τις πρωτοφανείς προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η σημερινή κυβέρνηση, ο κόσμος συνεχίζει να τις δίνει ισχυρότατο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις (μεγαλύτερο μάλιστα κι από εκείνο με το οποίο κέρδισε τις τελευταίες εκλογές), ενώ πριν λίγες μέρες εξασφάλισε και ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άλλωστε πιστεύει πολύ στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας όσο υποχωρούν οι επιπτώσεις της πανδημίας, ενώ θεωρεί το επόμενο διάστημα ως μια ευκαιρία για εντυπωσιακή ανάκαμψη. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι επιχειρηματικοί κολοσσοί, όπως η JP Morgan, εμπιστεύονται την χώρα μας και πραγματοποιούν εντυπωσιακές επενδύσεις, ενδεικτικό του κλίματος εμπιστοσύνης που επικρατεί.

Άλλωστε, αν ο πρωθυπουργός ήθελε να ανανεώσει την κυβερνητική εντολή, θα μπορούσε να το έχει πράξει και νωρίτερα, επιτυγχάνοντας ταυτοχρόνως και την πολιτική εξόντωση του Αλέξη Τσίπρα. Έχει αποδείξει όμως ότι δεν υποκύπτει σε μικροπολιτικά συμφέροντα αλλά κοιτάζει την μεγάλη εικόνα της διακυβέρνησης της χώρας.

Εξάλλου, δηλώνει βέβαιος ότι, με όσα έρχονται το επόμενο διάστημα για την Ελλάδα, και στο τέλος της τετραετίας οι πολίτες θα εμπιστευτούν και πάλι την κυβέρνησή του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ