Ρομπέρτα Μετσόλα: Ποια είναι η νέα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Η μαλτέζα δικηγόρος από το «Εθνικιστικό Κόμμα» (Partit Nazzjonalista) της Μάλτας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP) είναι η νεότερη στην ιστορία του θεσμού και μόλις η τρίτη γυναίκα που καταλαμβάνει την προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου σε μία περίοδο 20 ετών.

Η Ρομπέρτα Μετσόλα καθιστούσε πάντα σαφές ότι για εκείνη η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι ένας πολύπλοκος γραφειοκρατικός θεσμός, αλλά ένα πραγματικό πάθος. Δεν είναι ένα τείχος που κινδυνεύει να καταρρεύσει από την κρίση, αλλά ένας τόπος ενίσχυσης των ευρωπαϊκών αξιών και του ενθουσιασμού για ένα έργο που αναδύθηκε από τις στάχτες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τώρα, έφτασε η ώρα για τη συντηρητική πολιτικό από τη Μάλτα να αποδείξει ότι μπορεί να κάνει τα λόγια της πράξη.

Εχθές, Τρίτη, η Ρομπέρτα Μετσόλα εξελέγη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  — την ίδια μέρα που έκλεισε τα 43 της χρόνια.  Αν και η εκλογή της μπορεί να συνιστά ένα καλοδεχούμενο δώρο γενεθλίων για την μαλτέζα πολιτικό, ωστόσο δεν αποτελεί έκπληξη.

Σε κοινή συμφωνία, οι τρεις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές κοινοβουλευτικές ομάδες — το συντηρητικό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), οι Σοσιαλιστές & Δημοκράτες και η φιλελεύθερη ομάδα Renew — αποφάσισαν ότι ένας συντηρητικός εκπρόσωπος θα πρέπει να αναλάβει τη θέση στο ενδιάμεσο.

Η Μέτσολα ανήκει στο «Εθνικιστικό Κόμμα» (χριστιανοδημοκρατικό, φιλοευρωπαϊκό και συντηρητικό πολιτικό κόμμα) της Μάλτας (Partit Nazzjonalista) που ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP).

Το Εθνικιστικό Κόμμα της Μάλτας είναι ο «διάδοχος» του Αντιμεταρρυθμιστικού Κόμματος που ίδρυσε ο Φορτουνάτο Μίτσι το 1883, αντιτασσόμενος στη φορολογία που είχαν επιβάλει οι βρετανικές αποικιακές αρχές και στα μέτρα για την αναμόρφωση των εκπαιδευτικών και δικαστικών συστημάτων, κατά τη διάρκεια της κρίσης του «γλωσσικού ζητήματος».                                                     

Το προφίλ της νέας επικεφαλής

Γεννημένη στη Μάλτα το 1979, η Ρομπέρτα Μετσόλα είναι ευρωβουλευτής από το 2013 και το νεότερο μέλος του Κοινοβουλίου που έχει αναλάβει το αξίωμα του προέδρου του.

Εξελέγη πρώτη αντιπρόεδρος τον Νοέμβριο του 2020 και άσκησε χρέη προέδρου του Κοινοβουλίου μετά τον θάνατο του προέδρου Σασόλι στις 11 Ιανουαρίου. Είναι η τρίτη γυναίκα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά τη Simone Veil (1979-1982) και τη Nicole Fontaine (1999-2002).

Απευθυνόμενη στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου αμέσως μετά την εκλογή της, η Ρομπέρτα Μετσόλα είπε:

«Το πρώτο πράγμα που θα ήθελα να κάνω ως πρόεδρος είναι να σκεφτώ την κληρονομιά του Νταβίντ Σασόλι: ήταν ένας μαχητής που αγωνίστηκε για την Ευρώπη και για εμάς, για αυτό το Κοινοβούλιο. […] Θα τόν τιμήσω ως πρόεδρο, υπερασπιζόμενη πάντα την Ευρώπη, τις κοινές μας αξίες της δημοκρατίας, της αξιοπρέπειας, της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, της ισότητας, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων».

«Θέλω οι άνθρωποι να ανακτήσουν ένα αίσθημα πίστης και ενθουσιασμού για το εγχείρημά μας. […] Αγαπητοί Ευρωπαίοι, τα επόμενα χρόνια, άνθρωποι σε ολόκληρη την Ευρώπη θα στραφούν προς το Κοινοβούλιο αναμένοντας να ηγηθούμε και να δώσουμε κατευθύνσεις, ενώ άλλοι θα συνεχίσουν να δοκιμάζουν τα όρια των δημοκρατικών μας αξιών και των ευρωπαϊκών αρχών μας. Πρέπει να αντισταθούμε στο αντιευρωπαϊκό αφήγημα που ριζώνει τόσο εύκολα και τόσο γρήγορα. Η παραπληροφόρηση και η αποπληροφόρηση, που εντάθηκαν περαιτέρω κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τροφοδοτούν τον εύκολο κυνισμό και τις φθηνές λύσεις του εθνικισμού, του αυταρχισμού, του προστατευτισμού και του απομονωτισμού», πρόσθεσε.

Η νέα πρόεδρος τόνισε ότι «η Ευρώπη είναι ακριβώς το αντίθετο. Αφορά όλους εμάς που αγωνίζονται ο ένας για τον άλλο, φέρνοντας τους πολίτες μας πιο κοντά. Πρόκειται για όλους μας που υπερασπιζόμαστε αυτές τις ιδρυτικές αρχές των μητέρων και των πατεράδων μας, που μας οδήγησαν από την τέφρα του πολέμου και του ολοκαυτώματος στην ειρήνη, την ελπίδα και την ευημερία».

«Πριν από είκοσι δύο χρόνια, η Nicole Fontaine εξελέγη στο αξίωμα αυτό, 20 χρόνια μετά τη Simone Veil. Δεν θα περάσουν άλλες δύο δεκαετίες έως ότου η επόμενη γυναίκα σταθεί εδώ», είπε χαρακτηριστικά.

Η Μετσόλα και οι αμβλώσεις

Δύο προεκλογικά βίντεο που κυκλοφόρησε η ομάδα του ΕΛΚ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενόψει των εκλογών δείχνουν πώς η νέα πρόεδρος θέλει να την αντιλαμβάνονται: Ως ένα άτομο που εμπνέεται από δυναμικές γυναίκες και που η ίδια θέλει να αποτελεί πηγή έμπνευσης για τους άλλους. Μια μητέρα τεσσάρων αγοριών που ισορροπεί μεταξύ καριέρας και οικογένειας, μια μαχήτρια που δεν τα παρατάει ποτέ όταν πιστεύει σε κάτι.

Κι εδώ είναι το –ίσως-πιο αδύνατο σημείο της. Η πίστη της σε κάτι. Ουκ ολίγες φορές έχει δεχθεί πόλεμο για τις απόψεις της, κυρίως για την σθεναρή αντίθεσή της απέναντι στις εκτρώσεις, κάτι που έχει προκαλέσει κατά καιρούς σφοδρές επικρίσεις από τους πολιτικούς αντιπάλους της.

Η στάση της αυτή δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι η Μετσόλα κατάγεται από τη Μάλτα, στην οποία ισχύει ένας από τους αυστηρότερους νόμους για τις αμβλώσεις στον κόσμο και είναι επίσης η μόνη χώρα στην ΕΕ που απαγορεύει τη διαδικασία.

Μαθημένη και στην αποτυχία

Η Ρομπέρτα Μετσόλα εκτός από την επιτυχία, έχει γνωρίσει ουκ ολίγες φορές και την αποτυχία. Κατάφερε να εκλεγεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2013, έχοντας αποτύχει ήδη δύο φορές. Από τότε, βίωσε γρήγορη άνοδο. Το 2020, έγινε μία από τις πρώτες αντιπροέδρους του κοινοβουλίου της ΕΕ. Ως μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, έχει υπερασπιστεί το δικαίωμα ασύλου στην ΕΕ.

Η νέα πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου εξελέγη από την πρώτη ψηφοφορία, λαμβάνοντας 458 ψήφους σε σύνολο 616 συμμετεχόντων (επί συνόλου 690), μεταξύ τριών υποψηφίων καθώς χθες οι τελικές υποψηφιότητες μειώθηκαν κατά μία σε σχέση αφού ο Kosma Złotowski (Συντηρητικοί, Πολωνία) αποσύρθηκε από την διαδικασία.

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας

Roberta Metsola (ΕΛΚ, Μάλτα) 458

Alice Bah Kuhnke (Πράσινοι, Σουηδία) 101

Sira Rego (Αριστερά, Ισπανία) 57

Σύνολο ψήφων: 690

Άκυρα και λευκά: 74

Απαιτούμενη απόλυτη πλειοψηφία: 309

Η νέα πρόεδρος θα ηγηθεί του Κοινοβουλίου κατά το δεύτερο ήμισυ της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου, έως ότου συγκροτηθεί νέο Κοινοβούλιο μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2024.

Ως πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, θα διευθύνει τις δραστηριότητες της ολομέλειας, θα δίνει βήμα στους εισηγητές, θα υπογράφει νόμους και θα ανοίγει, ως είθισται, τις ευρωπαϊκές συνόδους.

Στην ιστορία του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, πρόκειται μόλις για την τρίτη γυναίκα πρόεδρο, μετά την Σιμόν Βέιλ και τη Νικόλ Φοντέιν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ