Απόστολος Τζιτζικώστας: Στόχος να γίνει η Kεντρική Μακεδονία η πιο φιλική περιφέρεια στην επιχειρηματικότητα και στις επενδύσεις

S.M. Πώς οραματίζεστε την ευρύτερη περιοχή το 2030; Για  ποια ζητήματα και προτεραιότητες που έχετε θέσει για τότε  είστε αισιόδοξος και για ποια περισσότερο επιφυλακτικός;   

Α. Τζιτζικώστας: Όπως σας είπα και προηγουμένως, παρά τις  προτεραιότητες και τις ανάγκες που δημιούργησε η πανδημία, το  έργο μας δεν σταμάτησε ούτε λεπτό. Αυτήν τη στιγμή, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υλοποιεί 1.036 μικρά, μεσαία και  μεγάλα έργα και δράσεις ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ σε  όλους τους τομείς, από την εκπαίδευση και την υγεία μέχρι τον πολιτισμό, τον τουρισμό, το περιβάλλον, την επιχειρηματικότητα και την κοινωνική αλληλεγγύη.  

Ενδεικτικά θα σας αναφέρω ορισμένα μόνο έργα με πρώτο την ενοποίηση και την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, ένα έργο που  οραματίστηκε, σχεδίασε και δρομολόγησε η Περιφέρεια Κεντρικής  Μακεδονίας και το οποίο θα αποτελέσει τη νέα ταυτότητα της  πόλης.  

Επίσης, χρηματοδοτούμε με 20 εκατομμύρια ευρώ τη  δημιουργία του μεγαλύτερου Μητροπολιτικού Πάρκου στο  πρώην Στρατόπεδο Παύλου Μελά, ενώ έχουμε εξασφαλίσει  ευρωπαϊκούς πόρους για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων  της ΔΕΘ. Χρηματοδοτούμε επίσης τις εργασίες προστασίας,  συντήρησης και ανάδειξης του Τύμβου Καστά και της ευρύτερης περιοχής της Αμφίπολης, καθώς και την κατασκευή του νέου  Μουσείου Βεργίνας.  

Παράλληλα, χρηματοδοτούμε την κατασκευή  18 νέων σχολείων, την εγκατάσταση σύγχρονων σταθμών  φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων, την κατασκευή «Πράσινων  Σημείων» και στους 38 δήμους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και την επέκταση του Δικτύου Φυσικού Αερίου στις μεγάλες  πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας. Επίσης, θωρακίζουμε 19 πόλεις  με μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα, ξεκινήσαμε τα έργα ενάντια στη  διάβρωση των ακτών, αλλά και την αναβάθμιση του δικτύου  ηλεκτροφωτισμού σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία.  

Ταυτόχρονα, αξιοποιούμε ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων  κτιρίων, καθώς και κατοικιών στις οποίες διαμένουν συμπολίτες  μας με χαμηλά εισοδήματα. Τέλος, ξεκινήσαμε τα έργα απορρύπανσης, αποκατάστασης και ανάδειξης του Δυτικού Μετώπου  του Θερμαϊκού. Συνεχίζουμε να δουλεύουμε με συνέπεια και  μεθοδικότητα χτίζοντας την Κεντρική Μακεδονία του 2030, μια  περιφέρεια σύγχρονη, έξυπνη, πράσινη και ανθρώπινη. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ