ΔΕΘ: Το «πακέτο» μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός για τις επιχειρήσεις

Με κίνητρα, παροχές και διευκολύνσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης συνοδεύεται η μείωση του συντελεστή εταιρικής φορολόγησης σε 22%.

Τη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων και ασφαλιστικών εισφορών, την υποστήριξη των επενδύσεων και την παροχή κινήτρων αναπτυξιακού χαρακτήρα για επιχειρήσεις ανακοίνωσε χθες το βράδυ από το βήμα της 85ης ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά κατά την διάρκεια της ομιλία του:«Η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με σκοπό τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας παραμένει βασική μας προτεραιότητα. Και πλαισιώνεται σήμερα από μία νέα δέσμη μέτρων για τη ρευστότητα, τη μεγέθυνση των επιχειρήσεων και την προώθηση "πράσινων" και ψηφιακών επενδύσεων».

Στo «πακέτο» μέτρων που ανακοινώθηκαν για την ενίσχυση των ελληνικών επιχειρήσεων, την προώθηση των επενδύσεων και την στήριξη της απασχόλησης περιλαμβάνονται τα εξής:

-Η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 2022 (φορολογικό έτος 2021) στο 22% από 24% .

-Η μείωση μέχρι και 50%, ανάλογα με την απώλεια τζίρου, της αποπληρωμής όλων των Επιστραπτέων Προκαταβολών.
Πιο συγκεκριμένα, για τις επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2019 και έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 και έχει τηρηθεί η ρήτρα διατήρησης εργαζομένων που προβλεπόταν σε κάθε κύκλο επιστρεπτέας, επιστρέφεται:
α) το ένα τέταρτο (25%) εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 άνω του 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.
β) το ένα τρίτο (33,3%) εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 μεταξύ 30% και 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.
γ) το 50% για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.
Όσον αφορά στις νέες επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή είχαν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019, επιστρέφεται το 25% εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 (και είχαν καταγράψει θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019) άνω του 30% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων, ενώ επιστρέφεται το 33,3%, για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Επιπλέον, θα παρέχεται έκπτωση 15% σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του ποσού προς επιστροφή ως 31 Δεκεμβρίου 2021, ενώ σε αντίθεση περίπτωση το ποσό μπορεί να καταβληθεί σε 60 δόσεις από την 1η Ιανουαρίου του 2022. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών, τo 28% των επιχειρήσεων θα επιστρέψουν το 25%, το 39% των επιχειρήσεων θα επιστρέψουν το 33,3% και οι υπόλοιπες (ποσοστό περίπου 33%) θα επιστρέψουν το 50%.

-Η έκπτωση 30% στο φόρο εισοδήματος για περίοδο 3 ετών για επιχειρήσεις και νομικά πρόσωπα που συγχωνεύονται σε νέο νομικό πρόσωπο ή που συγχωνεύονται δια απορροφήσεως από υφιστάμενο νομικό πρόσωπο. Με την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου ο συντελεστής φορολόγησης μειώνεται στο 15,5%.

-Η έκπτωση 30% στο φόρο εισοδήματος για επιχειρήσεις που προχωρούν σε εξαγορές για περίοδο 3 ετών, προκειμένου να υπάρξει ένα ακόμα κίνητρο για τις δημιουργία ισχυρότερων εταιρικών σχημάτων, με μεγαλύτερη δυναμική και μέγεθος.

-Η μείωση (από την 1η Οκτωβρίου 2021) κατά 50% του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου (ΦΣΚ) .

-Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα κατά 3%, η οποία αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των μισθών και την μείωση του μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις.

-Η μείωση του τέλους συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας στο 10% (από 12% έως 20% που κυμαίνεται σήμερα) στους εταιρικούς λογαριασμούς.

-Η μείωση (από 1η Οκτωβρίου 2021) του ΦΠΑ των ζωοτροφών που προορίζονται για ζωική παραγωγή στο 6% (από τον συντελεστή 13% που ισχύει ως σήμερα).

-Η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού σε 13% από 24%. Η ισχύ του μέτρο θα καλύπτει την χρονική περίοδο από την 1η Οκτωβρίου 2021 ως τον Ιούνιο του 2022.

-Η χορήγηση προσαυξημένης έκπτωσης (υπερεκπτώσεων) κατά ποσοστό ως και 100% για δαπάνες των επιχειρήσεων που αφορούν στην «πράσινη» οικονομία, την ενέργεια -με έμφαση τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας- και τις επενδύσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Οι επιλεγμένες δαπάνες εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατά τον χρόνο της πραγματοποίησής τους, προσαυξημένες όμως κατά ποσοστό έως 100%.

-Η επιδότηση για τις πρώτες 300 Kwh με ποσό 30 €/Mwh για την αντιστάθμιση της αναμενόμενης αύξησης του ρεύματος για επαγγελματικά τιμολόγια χαμηλής τάσης κατά το 4ο τρίμηνο του 2021 (μήνες Οκτώβριο έως Δεκέμβριο).

-Η επέκταση του προγράμματος ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» ως το τέλος του 2021, με προϋπολογισμένο δημοσιονομικό κόστος (το 2021) περίπου 50 εκατ. ευρώ.

-Η επέκταση του προγράμματος επιδότησης 100.000 νέων θέσεων εργασίας με την κάλυψη επιπλέον 50.000 θέσεις, μεα προϋπολογισμένο δημοσιονομικό κόστος (στον προϋπολογισμό του 2022) συνολικά 169 εκατ. ευρώ.

-Η επέκταση της εφαρμογής των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ και μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και τα τουριστικά πακέτα ως τον Ιούνιο του 2022.

-Η αναστολή πληρωμής τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης (10% επί του μηνιαίου λογαριασμού των συνδρομητών) από τις επιχειρήσεις, το οποίο είχε ανασταλεί προσωρινά πριν από ένα χρόνο με διάταξη νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για την περίοδο από 1η Οκτωβρίου 2020 έως 30 Σεπτεμβρίου 2021. Το μέτρο θα ισχύσει ως τον Ιούνιο του 2022.

Επιπλέον, όπως αναφέρθηκε κατά την διάρκεια της ομιλίας του πρωθυπουργού, οι εξαγορές και συγχωνεύσεις είναι ένα (από τα πέντε κριτήρια) επιλεξιμότητας για την πρόσβαση στα δάνεια των 12,7 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, με πολύ χαμηλό επιτόκιο και συνεπώς αποτελούν ένα ακόμα κίνητρο για τις επιχειρήσεις.

Επίσης, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο πρόγραμμα ενίσχυσης των θέσεων εργασίας για νέους ως 29 ετών χωρίς καμία προϋπηρεσία (με την ονομασία «Πρώτο Ένσημο») για 6 μήνες με 1.200 ευρώ, εφόσον προσλαμβάνονται με πλήρη απασχόληση από μία επιχείριση. Τα 600 ευρώ θα καταβάλλονται στους εργοδότες για τη μείωση του ασφαλιστικού κόστους και τα άλλα 600 ευρώ θα αποδίδονται στους νέους εργαζόμενους.

Ειδικά για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, που απασχολούνται σε χιλιάδες επιχειρήσεις, θα παραμένει σε ισχύ η απαλλαγή της παρακράτησης εισφοράς αλληλεγγύης.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι ατομικές επιχειρήσεις μπορούν μέσω συμπράξεων να δημιουργήσουν νέο νομικό πρόσωπο ανώτερης μορφής, ώστε να υπόκεινται στην φορολογία των νομικών προσώπων με ευνοϊκούς όρους και να επωφεληθούν από το σύνολο των νέων μέτρων της κυβέρνησης.