«Σεμέδο και Σία»: Οι ποδοσφαιριστές που κατέληξαν επαγγελματίες εγκληματίες

Ποιοι ποδοσφαιριστές που πέρασαν από τα ελληνικά γήπεδα άφησαν για τους λάθους λόγους ανεξίτηλο το στίγμα τους.

Σοκ στην ελληνική κοινή γνώμη προκάλεσε η σύλληψη του Πορτογάλου ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού, Ρούμπεν Σεμέδο το βράδυ της Κυριακής. Στον στόπερ των “Ερυθρολεύκων” απαγγέλθηκαν κατηγορίες βιασμού εκ μέρους μιας 17χρονης. Η κοπέλα δήλωσε στην αστυνομία ότι συνάντησε τον Σεμέδο «σε ένα μπαρ στον Ωρωπό για ποτά» το προηγούμενο βράδυ, «μετά από εκεί και αφού την είχε μεθύσει την οδήγησε στο σπίτι του στο νότιο προάστιο τηςΓλυφάδας, όπου όπως ισχυρίστηκε υπέστη ομαδικό βιασμό από τον Σεμέδο και άλλον έναν άντρα».

Όπως προσθέτουν πορτογαλικές εφημερίδες, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Σεμέδο αντιμετωπίζει προβλήματα με το νόμο. Το 2018 τέθηκε σε προληπτική κράτηση για πέντε μήνες στην Ισπανία για καταγγελίες ότι με δύο άλλους άντρες είχε απαγάγει έναν άνδρα από τον οποίο, υπό την απειλή όπλου, πήραν τα κλειδιά του διαμερίσματός του, από όπου εκλάπησαν χρήματα και αντικείμενα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε αθλητές του ελληνικού ποδοσφαίρου για εμπλοκή σε ειδεχθή εγκλήματα. Πολλά ονόματα έχουν φιγουράρει σε πρωτοσέλιδα εφημερίδων ενώ ορισμένοι από αυτούς καταδικάστηκαν και οδηγήθηκαν εν τέλει πίσω από τα κάγκελα.

Ντάνουτ Λούπου

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, ο Ρουμάνος μέσος του Παναθηναϊκού και της Εθνικής Ρουμανίας Ντάνουτ Λούπου, καταδικάσθηκε για εμπλοκή σε σπείρα διαρρηκτών. Μάλιστα, σύμφωνα με τη δικογραφία, ο ποδοσφαιριστής του “τριφυλλιού” και μετέπειτα του ΟΦΗ και της Κορίνθου, καταδικάστηκε τον Φεβρουάριο του 1991 ως ο εγκέφαλος της εγκληματικής οργάνωσης, που αποτελείτο από τέσσερις Ρουμάνους και δύο Έλληνες. Ο ταλαντούχος ποδοσφαιριστής οδηγήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού, ενώ προτού αποφυλακιστεί δυόμιση μήνες αργότερα, προσπάθησε να βάλει τέλος στη ζωή του με χάπια. Ο Ντάνουτ Λούπου προσπάθησε να συνεχίσει την ποδοσφαιρική του καριέρα επιστρέφοντας στην πατρίδα του για λογαριασμό της Ραπίντ και της Ντιναμό Βουκουρεστίου, όμως ποτέ δεν κατάφερε να αφήσει πίσω του το εγκληματικό του παρελθόν στην Ελλάδα.

Αμαέκι Ότιτζι

Ο Νιγηριανός επιθετικός ήρθε στην Ελλάδα το 1990 για λογαριασμό της Παναχαϊκής. Γρήγορα έδειξε το ταλέντο του σκοράροντας 45 γκολ σε 104 εμφανίσεις με την φανέλα των Πατρινών, όντας ένας από τους καλύτερους ξένους που περάσαν ποτέ από την ομάδα της Αχαΐας. Παρά τις εξαιρετικές εμφανίσεις εντός του γηπέδου, ο Νιγηριανός επιθετικός είχε πολλές φορές μπλεξίματα με τις αρχές. Συγκεκριμένα, το διάστημα της θητείας του στην Παναχαϊκή και μετέπειτα στον Ιωνικό, συνελήφθη δύο φορές για κατοχή ναρκωτικών. Η πρώτη αφορούσε την κατοχή 26,5 γραμμαρίων κάνναβης το 1993 ενώ τρία χρόνια αργότερα ακολούθησε νέα σύλληψη για μισό κιλό ηρωίνης με εννέα ακόμη συνεργούς αφρικανικής καταγωγής. Ο Οτίτζι συνέχισε να απασχολεί το νόμο και στο υπόλοιπο της καριέρας του μακριά από την Ελλάδα, ενώ το 2004 έπεσε νεκρός σε ηλικία μόλις 34 ετών σε συμπλοκή αντίπαλων συμμοριών στην Κολομβία.

Ιγκόρ Σιπνιέφσκι

Ο Πολωνός επιθετικός, με θητεία σε Καβάλα και Παναθηναϊκό από το 1997 έως το 2001, ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του πολωνικού ποδοσφαίρου τη δεκαετία του ’90 και ένα από τα μεγαλύτερα “αν”. Το αναμφισβήτητο ταλέντο του επισκιάσθηκε από τα προβλήματα που αντιμετώπιζε με το αλκοόλ και την άστατη ζωή του η οποία στη συνέχεια απέκτησε εγκληματικό χαρακτήρα. Τον Οκτώβριο του 2006 συνελήφθη και καταδικάστηκε για οδήγηση υπό την επήρεια ουσιών στη Σουηδία από όπου και απελάθηκε. Λίγο μετά την επιστροφή του στην Πολωνία, συλλαμβάνεται και καταδικάζεται εκ νέου σε ποινή κάθειρξης 13 μηνών αυτή τη φορά για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά της ίδιας του της μητέρας, ενώ είχε προηγηθεί επίθεση εναντίον αστυνομικού.

Ραούλ Μπράβο

Η προσθήκη του Ραούλ Μπράβο στην ομάδα του Ολυμπιακού το 2007, ήταν χωρίς αμφιβολία μια από τις σπουδαιότερες μεταγραφικές κινήσεις στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο Ισπανός αμυντικός, πρώην παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης και της Εθνικής Ισπανίας και κάτοχος Champions League, αγωνίστηκε την περίοδο 2007-2011 σε 63 παιχνίδια με τη φανέλα των “Ερυθρόλευκων”. Το 2014, ο Ραούλ Μπράβο επέστρεψε στην Ελλάδα για λογαριασμό της Βέροιας και εν συνεχεία του Άρη. Το 2019, σε ηλικία 40 χρονών, ο Ραούλ Μπράβο καταδικάσθηκε για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και παράνομο στοιχηματισμό την περίοδο που αγωνιζόταν στην Ελλάδα. Εν τέλει, ο Ραούλ Μπράβο συνελήφθη και αφέθηκε ελεύθερος αφού πρώτα κατέβαλε εγγύηση 100.000 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί πως αφιέρωμα της σέρβικης tabloid εφημερίδας Telegraf, ισχυρίστηκε πως ο Ραούλ Μπράβο είχε προσλάβει πληρωμένο δολοφόνο για να σκοτώσει τον συμπαίκτη του στον Ολυμπιακό, Ντάρκο Κοβάσεβιτς.

Σέρχιο Κόκε

Ο Σέρχιο Κόκε αγαπήθηκε όσο λίγοι στη σύγχρονη ιστορία του Άρη. Ο Ισπανός επιθετικός φόρεσε την φανέλα των κιτρινόμαυρων δύο φορές την περίοδο 2006-2011 και τη σεζόν 2015-2016, σκοράροντας συνολικά 31 γκολ σε 141 εμφανίσεις με την ομάδα της Θεσσαλονίκης. Ο πρώην ποδοσφαιριστής του Άρη, ο οποίος μεταξύ άλλων κατέχει το ρεκόρ Γκίνες ως ο πρώτος παίκτης που έχει σκοράρει σε 9 διαφορετικά πρωταθλήματα σε τρεις ηπείρους συνελήφθη το Νοέμβριο του 2019 από τις αρχές στη Μάλαγα με την κατηγορία διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης η οποία διακινούσε ναρκωτικά και διεξήγαγε ληστείες σε περιοχές της Ισπανίας. Μάλιστα η επιχείρηση της αστυνομίας ονομάστηκε “Επιχείρηση MasKoke” από το όνομα του Ισπανού ποδοσφαιριστή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ