Άσυλο από την Πολωνία στην Λευκορωσίδα αθλήτρια Κριστίνα Τσιμανούσκαγια

Σε πολιτικό θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση της Λευκορορωσίδας σπρίντερ η οποία κατήγγειλε απόπειρα απαγωγής και κατέφυγε στην πρεσβεία της Πολωνίας.

H Λευκορωσίδα αθλήτρια κατέφυγε στην πολωνική πρεσβεία στο Τόκιο μετά απο άρνησή της να υπακούσει στις εντολές της ομάδας της να πετάξει πίσω στην Πολωνία την Τετάρτη σύμφωνα με τους υποστηρικτές και το περιβάλλον της αθλήτριας.

Η Κριστίνα Τσιμανούσκαγια  πήρε ανθρωπιστική βίζα από την κυβέρνηση της Βαρσοβίας εφόσον είχε αρνηθεί νωρίτερα να πάρει το αεροπλάνο για τη χώρα της λέγοντας ότι είχε μεταφερθεί στο αεροδρόμιο παρά τη θέλησή της από Λευκορώσους αξιωματούχους επειδή είχε επικρίνει δημόσια το προπονητικό επιτελείο της ομάδας της.

«Θα πετάξει από το Τόκιο με απευθείας πτήση για τη Βαρσοβία στις 4 Αυγούστου» δήλωσε ο Αλεξάντρ Οπεκίκιν, πρόεδρος του Λευκορωσικού Ιδρύματος «Αθλητική Αλληλεγγύη». Μια πηγή μέσα από το ίδρυμα, που υποστηρίζει αθλητές που έχουν φυλακιστεί ή διωχθεί από το Μινσκ, για τις πολιτικές τους απόψεις, είπε ότι η Τσιμανουσκάγια σχεδιάζει να ζητήσει άσυλο από την Γερμανία ή την Αυστρία τη Δευτέρα.

Η ίδια πηγή δήλωσε: «Είναι μια νεαρή αθλήτρια, επιτυχημένη και προφανώς θα ήθελε να συνεχίσει την καριέρα της, οπότε θα χρειαστεί βοήθεια για να προπονηθεί και να εξελιχθεί».

Η αθλήτρια κατέφυγε στην Πολωνική πρεσβεία του Τόκιο τη Δευτέρα. Ο Πολωνός υφυπουργός Εξωτερικών Πάβελ Γιάμπλονσκι δήλωσε ότι: «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι έχουμε εκδώσει ανθρωπιστική βίζα. Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι θα παράσχουμε όλη την απαραίτητη υποστήριξη κατά τη διάρκεια παραμονής της στην Πολωνία εάν επιθυμεί να τη χρησιμοποιήσει».

Η Τσιμανουσκάγια, 24 ετών, επρόκειτο να αγωνιστεί στα 200 μέτρα των γυναικών τη Δευτέρα, αλλά είπε ότι την Κυριακή μεταφέρθηκε στο αεροδρόμιο για να επιβιβαστεί σε πτήση των Τουρκικών αερογραμμών παρά τη θέληση της.

Η αθλήτρια αρνήθηκε και δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ότι «Δεν θα επιστρέψω στη Λευκορωσία» ενώ από τη μεριά της η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρέτισε την απόφαση της Πολωνίας να χορηγήσει βίζα και είπε ότι η απόπειρα επαναπατρισμού δια της βίας ήταν περαιτέρω απόδειξη «της βάναυσης καταστολής» στη χώρα από τον Λευκορώσο Πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Λουκασένκο «παραβιάζει το ολυμπιακό πνεύμα, αποτελεί προσβολή των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεν μπορεί να γίνει ανεκτή».

Το τελευταίο περιστατικό με την Λευκορωσίδα αθλήτρια έχει στρέψει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στη Λευκορωσία για άλλη μια φορά, μετά τις μαζικές διαδηλώσεις τον περασμένο χρόνο για τις εκλογές στη χώρα που επικρίθηκαν για νοθεία από πολλούς παράγοντες στη χώρα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ