Μίλτος Τεντόγλου: Η πορεία προς το Χρυσό μετάλλιο

Ποιος είναι ο νέος χρυσός Ολυμπιονίκης της Ελλάδας.

Το τελευταίο χρυσό μετάλλιο που κερδήθηκε για την Ελλάδα ήταν από τον Μίλτο Τεντόγλου και ήταν στο άλμα εις μήκος με επίδοση 8 μέτρων και 41 εκατοστών, μια διάκριση που έγραψε ιστορία στον Ελληνικό αθλητισμό. Ένα χρυσό από έναν αθλητή με ιδιαίτερη ιστορία και πορεία μέχρι την αποκορύφωση της πορείας του στο Τόκιο με το χρυσό των Ολυμπιακών.

Γεννημένος στα Γρεβενά το 1998 ο Μίλτος Τεντόγλου άρχισε σχετικά αργά, για το άθλημα την ένταξή του στις προπονήσεις του στίβου, περίπου στην ηλικία των 15 ετών όταν τον παρατήρησε ο προπονητής του να εξασκείται στο «παρκουρ» σε κεντρικό στάδιο της πόλης των Γρεβενών.

Στην αρχή της πορείας του ο νεαρός αθλητής δεν είχε πάρει ιδιαίτερα ζεστά ή σοβαρά το θέμα του επαγγελματικού αθλητισμού αλλά με λίγη πίεση γρήγορα κατάφερε να κερδίσει το πρώτο του ασημένιο μετάλλιο στη Θεσσαλονίκη.  

Το 2015 οι διακρίσεις άρχισαν να διαδέχονται η μία την άλλη σε επίπεδο εφήβων, με αποτέλεσμα να βρεθεί στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στην Κολομβία όπου κατέκτησε την 5η θέση.

Άλλο ένα ασημένιο μετάλλιο κερδήθηκε στην Πολωνία το 2016 ενώ το χρυσό ήρθε το 2017 στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου ανδρών με άλμα 8,30 μέτρα ενώ το 2018 στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου κατάφερε να κερδίσει χρυσό μετάλλιο με επίδοση 8,25 μέτρα.

Άλλη μια χρυσή επιτυχία για τον Μίλτο Τεντόγλου ήταν στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου το 2019  στα 8 μέτρα και 38 εκατοστά ενώ κέρδισε τον τίτλο πρωταθλητή Ευρώπης το 2021 για δεύτερη φορά με επίδοση 8,35 μέτρα στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου .

Άλλη μια πρωτιά το 2021 έλαβε χώρα στο Μονακό στη συνάντηση του Diamond League με τα 8,21 και 8,24 μέτρα να τον ανεβάζουν στην κορυφή. Η αποκορύφωση των προσπαθειών του 23χρονου πια αθλητή ήταν στο Τόκιο στα 8 μέτρα και 41 εκατοστά, μια επίδοση που έδωσε σε αυτόν και την Ελλάδα το πολυπόθητο Ολυμπιακό χρυσό μετάλλιο.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ