Ιδού το Πόθεν Έσχες των Ελλήνων πολιτικών

Αίσθηση προκάλεσε η δημοσίευση από τη Βουλή του Πόθεν Έσχες των βουλευτών με αιχμές να εκτοξεύονται προς πάσα κατεύθυνση

Εχθές, Πέμπτη η Βουλή έδωσε στη δημοσιότητα το πόθεν έσχες των βουλευτών του Ελληνικού κοινοβουλίου που τράβηξέ τα βλέμματα με σχόλια να δίνουν και να παίρνουν για την οικονομική κατάσταση των εκπροσώπων του έθνους ενώ δεν έλλειψαν καταγγελίες από την αντιπολίτευση ότι η Επιτροπή προσπαθεί να κουκουλώσει το Πόθεν Έσχες του Πρωθυπουργού.

Το ζήτημα προέκυψε όταν διαπιστώθηκε ότι το Πόθεν Έσχες του Πρωθυπουργού είχε μπει σε λίστα αρχειοθέτησης και για το οποίο έχει τεθεί ζήτημα επανελέγχου μιας και υπήρξαν καταγγελίες και δημοσιεύματα ότι υπάρχει Γαλλική εταιρία που ανήκει στη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη και δεν συμπεριλαμβάνεται στη δήλωση.

Αυτό μάλιστα αντιβαίνει σε νομοθεσία που απαγορεύει στους βουλευτές και τους συγγενείς πρώτου βαθμού να έχουν μετοχές σε εταιρίες του εξωτερικού. Ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης δήλωσε πως ο Πρωθυπουργός διέπραξε το «αδίκημα της κατ’ εξακολούθηση υποβολής ανακριβούς δήλωσης περιουσιακής κατάστασης». Ο Θανάσης Μπούρας, Πρόεδρος της Ελεγκτικής Επιτροπής δήλωσε ότι πρόκειται για υπηρεσιακό λάθος που αφορά 43 περιπτώσεις που αρχειοθετήθηκαν, μεταξύ αυτών και του Πρωθυπουργού.

Πολλά άλλα πρόσωπα τράβηξαν τα βλέμματα με τα Πόθεν Έσχες τους όπως αυτό του Υπουργού Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη στο οποίο δηλώνει καθαρό εισόδημα 35 χιλιάδες ευρώ με την γυναίκα του να δηλώνει περί τα 9.939 ευρώ ενώ ξεχώρισαν τα 14 ακίνητα του ζευγαριού σε Αθήνα και Λευκάδα.

Αίσθηση προκάλεσε και η περίπτωση του Δημήτρη Κουτσούμπα ο οποίος ενώ δηλώνει 73.466 ευρώ, σύμφωνα με τους κανόνες του Κομμουνιστικό Κόμματος Ελλάδος η βουλευτική αποζημίωση των 73.466 ευρώ κατατίθεται στο ταμείο του κόμματος οπότε οι προσωπικές του καταθέσεις ανέρχονται στα 4.029 ευρώ.                                               

Ο Αλέξης Τσίπρας  δηλώνει συνολικό εισόδημα εισοδήματα 67.385 ευρώ με το καθαρό από μισθωτές υπηρεσίες ανέρχεται στα 32.961,68 ευρώ. Έχει στη κατοχή του μηχανή 652 κυβικών αξίας 7.300 ευρώ και διαμέρισμα 114 τετραγωνικών μέτρων ενώ οι καταθέσεις του φτάνουν τα 138.490 ευρώ.

Το Πόθεν Έσχες του Κρίτωνα Αρσένη ωστόσο δεν πέρασε ασχολίαστο καθώς ενώ ο ίδιος πριν από μόλις μερικές μέρες αναρωτήθηκε και ανάρτησε στα social media για ποιο λόγο δεν μπαίνει κόφτης πλούτου στα 100.00 ευρώ, ο ίδιος βρέθηκε να έχει καταθέσεις 184.000 ευρώ με τις 174.000 μάλιστα να βρίσκονται στο εξωτερικό. Το αποτέλεσμα ήταν η πληθώρα ειρωνικών σχολίων να πλημμυρίσουν τα κοινωνικά δίκτυα και να ζητάνε να επιβάλλει τον κόφτη…στον εαυτό του.

Τα αναλυτικά στοιχεία των δηλώσεων των βουλευτών είναι διαθέσιμες εδώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ