Γιάννης Αντετοκούνμπο: Όλα τα ρεκόρ που έχει σπάσει ο Greek Freak!

Ένα ακατέργαστο μπασκετικά διαμάντι που άκουγε στο όνομα Γιάννης Αντετοκούνμπο, ήταν o… μυστηριώδης παίκτης στη διαδικασία του NBA draft το 2013. Στη διαδικασία είχε εμφανιστεί ένας ισχνός Έλληνας έφηβος που εμφανιζόταν από το πουθενά και υποσχόταν μια σίγουρη προοπτική πρώτου γύρου για το NBA. To DraftExpress ήταν από τα πρώτα που είχε παρουσιάσει τότε μία έκθεση για τον Giannis, συγκρίνοντας το κορμί του με αυτά των Νικολά Μπατούμ και Θάμπο Σεφολόσα.

Ο Greek Freak προετοιμάστηκε ως small forward, δοκιμάστηκε ως point gurad, αλλά ήταν πάντα ο τύπος του παίκτη που δεν… χώραγε σε μία μόνο θέση. Οι Μπακς επίσης προσπάθησαν να τον κάνουν επικίνδυνο απ’ την περιφέρεια, αλλά τελικά εξελίχθηκε σε φόβητρο της ρακέτας και των αιφνιδιασμών.

Ο Αντετοκούνμπο δεν συμμορφώθηκε με τους κανόνες, ενώ τεράστιο ρόλο έπαιξε και ο τεχνικός των Μπακς, Μάικ Μπουντενχόλζερ, ο οποίος έκλεισε τα αυτιά στις απαιτήσεις πολλών φιλάθλων, που ζητούσαν να μετατρέψει τον Giannis σε ρολίστα, δίνοντας του το ελεύθερο και την αποκλειστικότητα στην επίθεση.

Σίγουρα το παιχνίδι του Greek Freak έχει ατέλειες, όπως η αδυναμία του στο τρίποντο, στις ελεύθερες βολές και στο χειρισμό της μπάλας, αλλά κανείς δεν έχει το πείσμα του και την αφοσίωση στην επίτευξη των στόχων.
Σημείο καμπής στην πορεία του Γιάννη προς την κορυφή ήταν η σεζόν 2016-2017, όταν ο Greek Freak έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του NBA που τελείωσε τη regular season όντας στο top 20 όλων των βασικών στατιστικών κατηγοριών (πόντοι, ριμπάουντ, ασίστ, κλεψίματα, και τάπες.

Τέσσερα χρόνια μετά ο Γιάννης είναι πρωταθλητής κόσμου, με τρομακτικές επιδόσεις καθ’ όλη τη διάρκεια τόσο της φετινής κανονικής σεζόν όσο και των playoffs, με όλο τον πλανήτη να μιλά για τον Έλληνα σταρ. Πλέον στη βιτρίνα των βραβείων του, προστέθηκαν τα μεγαλύτερα – αυτά του πρωταθλητή ΝΒΑ και του MVP των τελικών – δίπλα σε αυτά που προϋπήρχαν: 2 φορές MVP, 1 φορά αμυντικός της χρονιάς, πιο βελτιωμένος παίκτης, 5 φορές All Star, 4 φορές στην καλύτερη αμυντική πεντάδα. Και όλα αυτά στην ηλικία των 26 ετών!

Το μεγαλείο του Γιάννη αποτελεί απόδειξη της απίστευτης εργασιακής ηθικής του, μίας ηθικής που μετέτρεψε τον αδύνατο έφηβο σε ένα φυσικό «θηρίο». Δίπλα στις ικανότητές του πάντως, πρέπει να προσθέσει κανείς με κεφαλαία γράμματα και την πίστη του σε μία «μικρή» ομάδα του ΝΒΑ, γυρνώντας την πλάτη στην προοπτική να πλαισιωθεί δίπλα σε άλλους σούπερ σταρ σ’ άλλες ομάδες, προκειμένου να φτάσει στην κορυφή του κορυφαίου πρωταθλήματος μπάσκετ στον κόσμο.

Αναλυτικά τα ρεκόρ του Greek Freak:

  • Πρωταθλητής NBA (2021)
  • MVP των τελικών του ΝΒΑ (2021)
  • Δύο φορές MVP του ΝΒΑ (2019, 2020)
  • Πέντε φορές All-Star (2017,2018,2019,2020,2021)
  • MVP του NBA All-Star Game (2021)
  • Τρεις φορές μέλος της πρώτης All-NBA πεντάδας (2019,2020,2021)
  • Δύο φορές μέλος της δεύτερης All-NBA πεντάδας (2017,2018)
  • Αμυντικός της χρονιάς (2020)
  • Τέσσερις φορές μέλος στην καλύτερη αμυντική πεντάδα
  • Πιο βελτιωμένος παίκτης (2017)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ