Θεσσαλονίκη: Σχέδιο παράτασης του lockdown ως τις 14 Δεκεμβρίου

Την παράταση του μέτρου της καραντίνας στη Θεσσαλονίκη κατά μία επιπλέον εβδομάδα θα εξετάσει μέσα στην εβδομάδα ο πρωθυπουργός με βάση σχετικές εισηγήσεις μελών της Επιστημονικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας.

Το ενδεχόμενο παράτασης του μέτρου της καραντίνας (lockdown) κατά μια επιπλέον εβδομάδα ως τις 14 Δεκεμβρίου πρόκειται να εξετάσει μέσα στην εβδομάδα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά από σχετικές εισηγήσεις μελών της Επιστημονικής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με πληροφορίες του emea.

Μάλιστα, αναμένεται να υποβληθεί επίσημη πρόταση μέσα στα επόμενα 24ωρα προς τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κακίλιας, με κοινοποίηση στον Πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) Παναγιώτη Αρκουμανέα, στην οποία θα επισημαίνονται συγκεκριμένα επιδημιολογικά στοιχεία, δεδομένα και δείκτες, που θα καταδεικνύουν την ανάγκη διατήρησης των αυστηρότερων μέτρων αντί της άρσης της καραντίνας στην συμπρωτεύουσα.

Είναι χαρακτηριστικό μέτρο πως τις τελευταίες συνεδριάσεις ορισμένοι από τους επιστήμονες έχουν προτείνει την άρση της καραντίνας μετά τις γιορτές ή στην…χειρότερη περίπτωση στις 21 Δεκεμβρίου, εξαιτίας της πίεσης του συστήματος υγείας της πόλης σε οριακά επίπεδα καθώς και τον αριθμό των εισαγωγών και των διασωληνωμένων ασθενών που θα ακολουθούν την ίδια πτωτική πορεία με τον αριθμό κρουσμάτων.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως είναι η πρώτη υγειονομική περιφέρεια της χώρας, όπου εφαρμόστηκαν δυο μέτρα εκτάκτου ανάγκης: η επίταξη κλινικών και νοσοκομείων του ιδιωτικού τομέα και η μεταφορά ασθενών με αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας στον νομό Αττικής. Ένα τρίτο μέτρο (η δημιουργία βαγονιών-ασθενοφόρων με την συνεργασία του ΟΣΕ για την μαζική μετακίνηση ασθενών από κορωνοϊό) ενεργοποιήθηκε από το Υπουργείο Υγεία, τον ΕΟΔΥ και το ΕΚΑΒ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο συνεχόμενης διατήρησης αυξημένων εισαγωγών προς νοσηλεία νέων κρουσμάτων με σοβαρά συμπτώματα. 

Καθοριστική θα είναι αυτή η εβδομάδα και η πορεία του δείκτη μετάδοσης του κορωνοϊού (Rt), αφού θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό την τελική εισήγηση των επιστημόνων. Αν δεν διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα και σταθερά κάτω από το 1, δεν θα είναι εύκολο να γίνει άρση της καραντίνας.  Στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης ο συγκεκριμένος δείκτης μετάδοσης  στις 20 Οκτωβρίου είχε φθάσει στο 2,8 (δηλ. ένας φορέας μετέδιδε τον ιό σε περίπου 3 άτομα), σημειώνοντας -αρνητικό- ρεκόρ στην Ελλάδα από την έναρξη της πανδημίας, για να πέσει σταδιακά σε 1,1(παρά τον μεγάλο αριθμό νέων κρουσμάτων) στις 19/11 και κάτω από τη μονάδα (0,9) την περασμένη Παρασκευή (26/11).

Αξίζει να τονισθεί ότι η Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε καθολικό lockdown από τις 3 Νοεμβρίου, ενώ ολόκληρη η χώρα τέθηκε σε γενικό lockdown το Σάββατο 7 Νοεμβρίου στις 6 το πρωί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ