6 αμαξοστοιχίες του ΟΣΕ διαμορφώνονται σε ασθενοφόρα-εξπρές

Σύμφωνα με πληροφορίες του emea, η πρώτη αμαξοστοιχία βρίσκεται ήδη στη Θεσσαλονίκη και έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες μελέτης των βαγονιών

Εγκρίθηκαν οι 6 αμαξοστοιχίες που θα διαθέσει ο ΟΣΕ στη Θεσσαλονίκη για την μεταφορά ασθενών με κορωνοϊό σε νοσοκομεία της Αττικής, όπως προβλέπει το σχέδιο μαζικής διακομιδής ασθενών από περιφέρειες που δεν υπάρχουν πλέον διαθέσιμες κλίνες ή ΜΕΘ για να νοσηλευτούν νέα κρούσματα.

Ο κάθε συρμός αποτελείται συνολικά από 4 βαγόνια τύπου πούλμαν, ένα βαγόνι- κυλικείο και ένα βαγόνι –κουπέ και θα σταθμεύει στον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης σε σημείο, από τον οποίο θα μπορεί να γίνει εύκολα και με ασφάλεια η μεταφορά των ασθενών με ασθενοφόρα από νοσοκομεία της πόλης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του emea, η πρώτη αμαξοστοιχία βρίσκεται ήδη στη Θεσσαλονίκη και έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες μελέτης των βαγονιών από στελέχη του ΕΚΑΒ και του Υπουργείου Υγείας προκειμένου να καταγραφούν οι παρεμβάσεις και οι διαδικασίες για τη διαμόρφωση των χώρων κάθε βαγονιού για την φιλοξενία ασθενών, την υποστήριξη ιατρικών συσκευών, όπως για παράδειγμα αναπνευστήρων και ορών και την παροχή φροντίδας κατά την μετακίνηση του τρένου, ώστε η διακομιδή των ασθενών να γίνεται με ασφαλή τρόπο. Η συγκεκριμένη αμαξοστοιχία αναμένεται να είναι διαθέσιμη σήμερα (20/11) με 2 βαγόνια έτοιμα και άλλα 2 που αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός 24ώρου, ενώ 4 αμαξοστοιχίες θα κατευθυνθούν στην Βόρεια Ελλάδα- Θράκη, εκ των οποίων η 1 (τουλάχιστον) θα παραμείνει στην Λάρισα.

Βάσει σχεδίου και λόγω ότι η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο “κόκκινο” με συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα και νεκρούς,  αποφασίστηκε να προστεθούν φορεία-κάψουλες για ασθενείς με βαριά συμπτώματα κορωνοϊού όπου κάθε φορείο θα έχει ειδικό εξοπλισμό υποστήριξης και παρακολούθησης του ασθενή προκειμένου να καταφέρει να φτάσει στη Αθήνα για την νοσηλεία του. Από εκεί θα τον παραλαμβάνουν ασθενοφόρα με προορισμό τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας.

Το ίδιο μέτρο ενδέχεται να υιοθετηθεί και από νομούς της Ροδόπης, όπου οι εισαγωγές αυξάνονται καθημερινά και οι διαθέσιμες κλίνες για κορωνοϊό μειώνονται ραγδαία τις τελευταίες ημέρες.

Η Πολεμική Αεροπορία στη μάχη του κορωνοϊού

Στο σχέδιο προβλέπεται και η χρήση μεταφορικών αεροσκαφών C-130 της Πολεμικής Αεροπορία, για την μεταφορά βαριών περιστατικών και διασωληνομένων ασθενών. Σε κάθε αεροσκάφος για λόγους ασφαλείας θα μεταφέρονται 3 φορεία-κάψουλες, με την συνοδεία νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού. Υπάρχει δυνατότητα για τον διπλασιασμό για την ταυτόχρονη μεταφορά ως 6 ασθενών, αν η κατάσταση χειροτερέψει.

Το σχετικό αίτημα έχει γίνει ήδη αποδεκτό από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, που έχει πραγματοποιήσει ως σήμερα (Μάρτιος-Νοέμβριος) μεμονωμένες διακομιδές κυρίως από ακριτικά νησιά του Αιγαίου. Όμως, για την αποσυμφόρηση των κλινικών ΜΕΘ της βορείου Ελλάδας από ασθενείς με κορωνοϊό, θα εντατικοποιηθούν οι αεροδιακομιδές με την ενεργοποίηση του ειδικού σχεδίου μεταφορών ασθενών σε άλλες περιοχές.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ