Προς κλείσιμο και τα δημοτικά σχολεία σε όλη την Ελλάδα – Αναμένονται ανακοινώσεις Χαρδαλιά

Σε ενίσχυση των υφιστάμενων μέτρων προχωρά η κυβέρνηση με στόχο τον περαιτέρω περιορισμό στις μετακινήσεις που είναι σε σημαντικό βαθμό υπεύθυνες για τη διασπορά του ιού

Την απόφαση να βάλει “λουκέτο” και στα δημοτικά σχολεία της χώρας, τα οποία ήταν τα μοναδικά που λειτουργούσαν κανονικά εν μέσω πανδημίας, φαίνεται να έχει λάβει η κυβέρνηση, προκειμένου να σταματήσει τις μετακινήσεις και να ανακόψει τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν το απόγευμα κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για τα ημερήσια κρούσματα, από τον Νίκο Χαρδαλιά. Μάλιστα, ενώ η αρχική σκέψη ήταν η απόφαση να ισχύσει μόνο για τα σχολεία της Θεσσαλονίκης, φαίνεται πως η κυβέρνηση κατευθύνεται προς μια οριζόντια απαγόρευση, αφού μόνο έτσι θα μειωθούν δραστικά οι μετακινήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, νωρίτερα σήμερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, είχε αφήσει το ενδεχόμενο ανοιχτό, λέγοντας ότι «εάν χρειαστεί να κλείσουμε και τα δημοτικά σχολεία θα το κάνουμε και αυτό. Όχι με επιδημιολογικά χαρακτηριστικά. Όχι ότι κινδυνεύουν τα παιδιά μας του δημοτικού. Δε μας ανησυχεί η μετάδοση μέσα στο σχολείο. Μας ανησυχεί η κινητικότητα, γιατί είναι περίπου 650.000 παιδιά που πηγαίνουν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Τα πηγαίνουν οι γονείς, οι παππούδες, οι γιαγιάδες τους και αυτό συμβάλλει πολύ στην αύξηση της κινητικότητας όπως έχουμε δει και από τον αριθμό των sms».

Σε συνέντευξή του στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά 90,1», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι εχθρός είναι ο εφησυχασμός και η χαλάρωση τα οποία οδήγησαν σε ένα δεύτερο lockdown. «Αν τηρήσουμε τα μέτρα που έχουμε τώρα στη φαρέτρα μας τότε δεν θα χρειαστεί να σκληρύνουν περισσότερο τα μέτρα ή να παραταθεί το lockdown. Για να άρουμε, όμως, το lockdown θα πρέπει να έχουμε φτάσει σε ένα τέτοιο επίπεδο που τα κρούσματα δεν θα απειλούν την ισορροπία και τη σταθερότητα του Συστήματος Υγείας», ανέφερε σημειώνοντας πως το Σύστημα Υγείας αντέχει με έναν αριθμό κρουσμάτων 200-400 την ημέρα. Για να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο, συνέχισε, θα χρειαστεί η τήρηση των μέτρων από όλους και κυρίως η μείωση της κινητικότητας. «Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα, περίπου μια εβδομάδα μετά την καθολική εφαρμογή του lockdown και περίπου 14 ημέρες από την εφαρμογή του στη Θεσσαλονίκη βλέπουμε μια αυξημένη κινητικότητα. Και πρέπει να την περιορίσουμε κι άλλο. Αυτή είναι βασική σύσταση προς όλους μας», συμπλήρωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ