«Συναγερμός» στο Μαξίμου μετά τα 865 κρούσματα – Όλα τα μέτρα που εξετάζονται

Η σημερινή ημέρα θα είναι κομβική, αφού αναμένεται πως θα ληφθούν οι όποιες αποφάσεις, ενώ ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο ενός σχετικού μηνύματος του Πρωθυπουργού

«Συναγερμός» φαίνεται πως έχει σημάνει από εχθές στο Μέγαρο Μαξίμου και γενικότερα στο επιτελείο της κυβέρνησης αφού ο αριθμός – ρεκόρ κρουσμάτων που ανακοινώθηκε, καθιστά απαραίτητη τη λήψη νέων, αυστηρότερων μέτρων προστασίας των πολιτών.  

Όπως αποδεικνύεται από τη ραγδαία αύξηση που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί δεν επαρκούν, επομένως είναι μονόδρομος η αυστηροποίησή τους, στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες η μία μετά την άλλη επιβάλουν ξανά μερικά ή καθολικά lockdown.

Τα δεδομένα αυτά φαίνεται πως έχουν τεθεί ήδη στο «τραπέζι» των αρμοδίων, οι οποίοι μαζί με ειδικούς συνεκτιμούν την κατάσταση και τα επόμενα βήματα, ενώ σήμερα αναμένεται να ενημερωθεί και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έως χθες βρισκόταν στην Κύπρο, στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας -Κύπρου – Αιγύπτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει συγκεκριμένα σενάρια, τα οποία περιλαμβάνουν την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, την απαγόρευση της κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες (σε περιοχές που εντάσσονται στα επίπεδα κινδύνου 3 και 4), και τέλος, αυξημένες περιπολίες για την αποφυγή συνωστισμού.

Για την ώρα, φαίνεται πως αποφεύγεται το ενδεχόμενο ενός γενικευμένου lockdown στην Αττική, καθώς το «κόστος» που θα υπάρξει από το «λουκέτο» σε επιχειρήσεις και καταστήματα θα είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που αντιμετωπίζουν οι περιφερειακές πόλεις σε αντίστοιχες συνθήκες. Επίσης, παρόλο που χθες συζητήθηκε η πληροφορία για απαγόρευση από νωρίς το βράδυ (21.00), όλα δείχνουν ότι αυτό δεν θα συμβεί. Η κυκλοφορία αναμένεται να απαγορευθεί από τις 24.00 έως τις 06.00 ή από την 01.00 έως τις 5.00, για να περιοριστούν οι καταστροφικές επιπτώσεις που θα έχει η εστίαση.

Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή ημέρα θα είναι κομβική, αφού αναμένεται πως θα ληφθούν οι όποιες αποφάσεις, ενώ ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο ενός σχετικού μηνύματος του Πρωθυπουργού. Πιο πιθανή βέβαια, είναι η ανακοίνωση των μέτρων από αύριο Παρασκευή, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Όσα ανακοινώθηκαν χθες

Ρεκόρ με 865 νέα κρούσματα κορωνοϊού σημειώθηκε το προηγούμενο 24ωρο στη χώρα μας, όπως ανακοίνωσε χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Στη σχετική ενημέρωση, ανακοινώθηκε ότι ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 27.334, εκ των οποίων το 55,6% άνδρες. Τα 3.672 (13.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 10.802 (39,5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Εν συνεχεία, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε ότι από την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου, στις 6 το πρωί, η περιφερειακή ενότητα Καστοριάς θα τεθεί σε επίπεδο 4 αυξημένου κινδύνου, ενώ τα Γιάννενα θα παραμείνουν στο επίπεδο 3 αυξημένης επιτήρησης. Το επίπεδο του συναγερμού ανέβηκε χθες σε επίπεδο 3 για τις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης, Βοιωτίας, Λάρισας και Σερρών, όπου η κατάσταση είναι κρίσιμη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ