Δίκη Χρυσής Αυγής: Σήμερα η απόφαση για τα ελαφρυντικά

Την Πέμπτη, η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου, πρότεινε την αναγνώριση ελαφρυντικού σε όλους τους καταδικασθέντες για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, που δεν κρίθηκαν ένοχοι για άλλο κακούργημα.

Σήμερα (Δευτέρα 12/10), πρόκειται να ανακοινωθεί, εκτός απροόπτου, η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, σχετικά με τα ελαφρυντικά των ενόχων στην ιστορική υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Την προηγούμενη εβδομάδα, αμέσως μετά την ετυμηγορία του Εφετείου, η οποία «έχρισε» τη Χρυσή Αυγή εγκληματική οργάνωση και καταδίκασε την πλειοψηφία των κατηγορουμένων, ξεκίνησαν οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπέρ της Χρυσής Αυγής. Η διαδικασία ωστόσο διεκόπη την Παρασκευή το απόγευμα με απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων και  θα ξεκινήσει εκ νέου σήμερα, στις 10 το πρωί.

Την Πέμπτη, η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου, πρότεινε την αναγνώριση ελαφρυντικού σε όλους τους καταδικασθέντες για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, που δεν κρίθηκαν ένοχοι για άλλο κακούργημα. Ωστόσο απέρριψε την αναγνώριση ελαφρυντικού για τα επτά ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής που κρίθηκαν ένοχα για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Συγκεκριμένα, απέρριψε τα αιτήματα αναγνώρισης ελαφρυντικών για τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Χρήστο Παππά, Ηλία Κασιδιάρη, Γιάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο και Αρτέμη Ματθαιόπουλο.

Η πρόταση αυτή, προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων, γεγονός που ώθησε την εισαγγελέα σε νέα τοποθέτηση, την Παρασκευή.

«Στη χθεσινή συνεδρίαση δέχτηκα σφοδρή επίθεση από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων, παρά το γεγονός ότι η πρόταση μου επί της ενοχής ήταν απαλλακτική για τη διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Άφησαν αιχμές περί λιγοψυχίας και αλλαγής πλεύσης. Για να μην υπάρχουν σκιές. Παραμένω πιστή στην πρόταση μου, στην οποία προέβην κατά συνείδηση με γνώμονα τους κανόνες δικαίου.

Ο εισαγγελέας ανεξάρτητα της πρότασης του οφείλει να λαμβάνει υπόψη την απόφαση, να την υιοθετεί και να προτείνει ανάλογα με αυτή. Ήμουν υποχρεωμένη παρά την πρόταση μου να κάνω αυτή την εισήγηση», είπε χαρακτηριστικά η Αδαμαντία Οικονόμου.

Η διαδικασία που ακολουθεί

Σήμερα, το δικαστήριο ουσιαστικά θα ανακοινώσει το κατά πόσο συντάσσεται ή όχι με την πρόταση αυτή, οδηγώντας τη διαδικασία στην επόμενη φάση. Μετά την εκφώνηση της απόφασης, το λόγο θα λάβει η εισαγγελέας, η οποία θα υποβάλει την πρόταση της επί των ποινών και θα ακολουθήσουν οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης.

Η απόφαση επί των ποινών πιθανότατα θα ληφθεί την Τρίτη οπότε είναι πιθανό να εξεταστεί και το επόμενο κρίσιμο ζήτημα που αφορά το αν θα έχει ή όχι ανασταλτική δύναμη η έφεση. Αν δηλαδή θα τεθεί και για ποιους καταδικασθέντες θέμα κράτησης στην φυλακή.

Εφόσον το δικαστήριο δεν χορηγήσει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση , εκδίδει απόσπασμα της απόφασης του για κάθε καταδισκασθέντα που πρέπει να οδηγηθεί στη φυλακή το οποίο αποστέλλεται στην Αστυνομία ώστε να προχωρήσει σε σύλληψη του.

Οι προβλεπόμενες ποινές

Το πλαίσιο των ποινών για εγκληματική οργάνωση είναι 5- 15 έτη για την ηγετική ομάδα και 5-10 έτη για τα μέλη. Οι ποινές αν αναγνωριστούν ελαφρυντικά μειώνονται σε 1-5 για τα μέλη και 2-8 για τους διευθυντές. Για τους καταδικασθέντες που αντιμετωπίζουν κατηγορία για την ανθρωποκτονία Φύσσα -εκτός του Γιώργου Ρουπακιά- και την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος των Αιγύπτιων ψαράδων οι ποινές που προβλέπονται φθάνουν τα 10 έτη χωρίς ελαφρυντικό. Ο δράστης της δολοφονίας του μουσικού είναι αντιμέτωπος ακόμη και με ισόβια κάθειρξη αν δεν του αναγνωριστεί ελαφρυντικό.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ