ΗΠΑ: Πρόταση μετεγκατάστασης της βάσης του Ιντσιρλίκ στη Σούδα της Κρήτης!

Το τελικό σχέδιο θα υποβάλλει στην ελληνική κυβέρνηση ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κατά την διάρκεια της τριήμερης επίσκεψής του στην Ελλάδα την ερχόμενη εβδομάδα (28-30 Σεπτεμβρίου).

Το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Washington Examiner για το  ενδεχόμενο αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από την βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία και την μεταφορά τους στην Ελλάδα εξαιτίας των σχέσεων του καθεστώτος Ερντογάν με την Ρωσία, το Ιράν και τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως η Χεζμπολάχ και η Μουσουλμανική Αδελφότητα και τις απειλές κατάληψης της βάσης , φαίνεται πως θα επαληθευτεί την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με νέα ρεπορτάζ αμερικανικών δικτύων και ιστοσελίδων. 

Όπως υποστηρίζουν διπλωματικές πηγές, με αφορμή την επίσημη τριήμερη επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα την ερχόμενη εβδομάδα (28-30 Σεπτεμβρίου) πρόκειται να συζητηθεί - μεταξύ άλλων θεμάτων - η συγκεκριμένη πρόταση, η οποία φέρεται να έχει ήδη την έγκριση του Πενταγώνου. 

Μάλιστα, σύμφωνα με έγγραφα και τοποθετήσεις από την Επιτροπής Αμυντικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, το συγκεκριμένο σχέδιο έχει την υποστήριξη και των δυο κομμάτων, εκτός της έγκρισης της στρατιωτικής ηγεσίας από το 2018 (!) αλλά  καθυστερεί εξαιτίας της "ειδικής σχέσης" ανάμεσα στον Πρόεδρο Τράμπ και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που δεν βασίζεται σε καθαρά πολιτικά και στρατιωτικά κριτήρια. 

Όπως προκύπτει από συγκεκριμένα πρακτικά αποφάσεων τον Σεπτέμβριο του 2019 ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ παρουσίασε στο Κογκρέσο μια λίστα με 127 σχέδια για επέκταση, ανακαίνιση ή κατασκευή νέων στρατιωτικών υποδομών στις ΗΠΑ και βάσεων τους στο εξωτερικό. Ανάμεσα στα έργα που χαρακτηρίστηκαν υψηλή προτεραιότητας και ξεχώρισαν για την σημασία τους είναι και δυο διαφορετικά «έργα για την αεροναυτική βάση στη Σούδα»,  τα οποία μάλιστα υπάγονται στο πλαίσιο της «Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Αποτροπής» (European Deterrence Initiative ή ΕDΙ).

Το πρώτο έργο με τον τίτλο «Κέντρο Υποστήριξης Logistics» («EDI: Marathi Logistics Support Center at Souda Bay, Greece») έχει προϋπολογισμό  6,2 εκατομμύρια δολάρια και σύμφωνα με πληροφορίες αφορά την ενίσχυση και επέκταση υπαρχουσών υποδομών στην βάση της Σούδας.

Το δεύτερο έργο είναι κολοσσιαίων διαστάσεων και θα αλλάξει εντελώς την φυσιογνωμία της βάσης αφού προβλέπει ακόμα και την κατεδάφιση κτιρίων, την ανέγερση νέων εγκαταστάσεων και κυρίως ενός υπερσύγχρονο χώρου 8.970,26 τετραγωνικών μέτρων, το οποία θα στεγάσει τις βασικές λειτουργίες των υπηρεσιών Αεροπορικών Επιχειρήσεων και Αερομεταφορών «για να υποστηρίξει την αύξηση της κυκλοφορίας».
Το συγκεκριμένο έργο ονομάζεται «Διακλαδικό Κέντρο Διαχείρισης Κινητικότητας» («EDI: Joint Mobility Processing Center at Souda Bay, Greece)» και έχει προϋπολογισμό 41,6 εκατομμύρια δολάρια.

Ξεκινούν τα έργα της πρώτης φάσης 

Σε αυτή την επένδυση δεν συμπεριλαμβάνεται ο εξοπλισμός και τα οπλικά συστήματα που θα εγκατασταθούν για την υποστήριξη, φύλαξη και προστασία των δυο έργων αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολλαρίων.

Η συγκεκριμένη επένδυση ύψους 47,8 εκατ. δολαρίων προβλέπεται στον προϋπολογισμό Άμυνας των ΗΠΑ του 2019, που εγκρίθηκε τον Αύγουστο του 2018, για να καλύψει την...πρώτη φάση των έργων αναβάθμισης για τη ναυτική βάση στον Κόλπο της Σούδας στην Κρήτη.

Ειδικότερα, στον τομέα 2902 του προϋπολογισμού για «Εξουσιοδοτημένες Κατασκευές του Ναυτικού και Σχέδια Απόκτησης Γης» (Authorized Navy Construction and Land Acquisition Projects) στην σελ. 1.651 (από τις 2.500) του επίσημου εγγράφου, επισημαίνεται ότι:

«Το Ναυτικό μπορεί να αποκτήσει ακίνητη περιουσία και να προχωρήσει σχέδια στρατιωτικών κατασκευών για εγκαταστάσεις εκτός ΗΠΑ και σε αξία όπως αναφέρεται στον ακόλουθο πίνακα: Naval Support Acrivity Souda Bay - GREECE (47.850.000)». 

Από τα πρακτικά των συνεδριάσεων της Επιτροπής Αμυντικών Υποθέσεων της Γερουσίας προκύπτει ακόμα ότι υπάρχει δυο ακόμα παράγοντες που ενισχύουν την θετική άποψη της ανώτατης στρατιωτικής ηγεσίας: Πρώτον, οι περιορισμοί που έχει θέσει η Τουρκία στους Αμερικανούς που σταθμεύουν στην βάση του Ιντσιρλίκ (σε συνδυασμό με τις δηλώσεις περί εισβολής ακραίων στοιχείων στο...τουρκικό έδαφος της βάσης ή την εκδίωξης των αμερικανών από το έδαφος της χώρας τους). Και δεύτερον, οι επιβεβαιωμένες πληροφορίες για την μυστική χρησιμοποίηση των αμερικανικών αεροσκαφών που πετούν από την βάση Ιντσιρλίκ ως...στόχων για την εξάσκηση του τουρκικού προσωπικού που εκπαιδεύεται από Ρώσους συμβούλους στη χρήση του πυραυλικού συστήματος S-400 πάνω από τον εναέριο χώρο της Τουρκίας. 

Μάλιστα, τα δεδομένα από την ανίχνευση, αναγνώριση και εικονική στόχευση των συγκεκριμένων αεροσκαφών διαβιβάζονται στις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, κάτι που έχει ενοχλήσει ιδιαίτερα την στρατιωτική ηγεσία των ΗΠΑ. 

Βάση για... πολλά χρόνια 

«Η βάση ενισχύει την ικανότητα ανταπόκρισης των ΗΠΑ σε θέματα ασφάλειας, παρέχοντας, λειτουργώντας και διατηρώντας εγκαταστάσεις υψηλής ποιότητας καθώς και υπηρεσίες αφιερωμένες στην μαχητική ετοιμότητα. Η βάση στον Κόλπο της Σούδας είναι σημαντικό συστατικό αυτής της ετοιμότητας» δήλωσε σε αμερικανικά ΜΜΕ επί του θέματος ο ομογενής Γερουσιαστής Γκας Μπιλιράκης και τόνισε ότι θεωρεί πως : «Είναι μία στρατηγικά τοποθετημένη ναυτική βάση στη Μεσόγειο για πολλά χρόνια».

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι  ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ελλάδα θα επισκεφθεί μετά την Αθήνα (για την προγραμματισμένη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη) την Κρήτη και συγκεκριμένα τη βάση της Σούδας, στέλνοντας ένα έμμεσο μήνυμα στην Τουρκία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση εκλογής του Τζο Μπάιντεν στις προσεχείς προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές θεωρούν σχεδόν δεδομένο ότι θα προβεί σε επίσημη ανακοίνωση για την Τουρκική προκλητικότητα στην περιοχή, την στάση του κόμματος του Ερντογάν απέναντι στις αμερικανικές βάσεις και ενδεχομένως να ανακοινώσει -υπό μορφή τελεσίγραφου- την συμμόρφωση του καθεστώτος στις σχετικές συμφωνίες ή την αποχώρηση από την βάση του Ιντσιρλίκ , με ότι αυτό συνεπάγεται για της Αμερικανοτουρκικές σχέσεις.