Νέες προκλήσεις Τσαβούσογλου – Να μην εφησυχάζει η Ελλάδα

Όσον αφορά στο ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, ο ίδιος υπογράμμισε πως επέστρεψε στην Αττάλεια για την απαραίτητη συντήρηση, συμπληρώνοντας πως δεν δείχνει “παραχώρηση”.

Για την ευκαιρία που έχει η Ελλάδα για να εκμεταλλευτεί τη δεδομένη περίοδο προκειμένου να κάνει “θετικά βήματα”, έκανε λόγο μιλώντας στο CNN Turk, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Παράλληλα όμως δεν παρέλειψε να κατηγορήσει ξανά την Αθήνα για “μαξιμαλιστική στάση”.

“Τα μηνύματα του Έλληνα πρωθυπουργού τις τελευταίες δύο έως τρεις ημέρες ήταν πιο μετριοπαθή. Πιο μετριοπαθή μηνύματα έχουν αρχίσει να έρχονται γενικώς τις τελευταίες ημέρες. Η Ελλάδα άρχισε να δίνει ένα πιο θετικό μήνυμα, εκμεταλλευόμενη την ευκαιρία της επιστροφής του Oruc Reis στο λιμάνι της Αττάλειας για προμήθειες και συντήρηση”, δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

“Από την άλλη πλευρά, θέλουμε περισσότερα”, πρόσθεσε.

Όσον αφορά στο ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, ο ίδιος υπογράμμισε πως επέστρεψε στην Αττάλεια για την απαραίτητη συντήρηση, συμπληρώνοντας πως δεν δείχνει “παραχώρηση”.

“Όπως είπε σήμερα ο Πρόεδρος μας στη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ, έχουμε δώσει μια ευκαιρία στη διπλωματία στο παρελθόν, αλλά η Ελλάδα την απέρριψε”, είπε, συνεχίζοντας.

“Αντί να περιμένει περισσότερα από εμάς, η Ελλάδα μπορεί να μετατρέψει αυτήν την περίοδο σε ευκαιρία κάνοντας θετικά βήματα. Λέμε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να χάσει αυτήν την ευκαιρία, κάτι που έκανε πριν με την υπογραφή συμφωνίας με την Αίγυπτο”, πρόσθεσε, αναφερόμενος στο μνημόνιο συνεργασίας Αθήνας – Καΐρου για την ΑΟΖ.

Επιπλέον, σημείωσε ότι η Τουρκία διατηρεί πάντα εγγενές δικαίωμα στις περιοχές όπου το Oruc Reis διεξάγει σεισμική έρευνα.

Δεν έχουμε έχει ενεργοποιήσει ακόμη τους ρωσικούς S-400

“Η Άγκυρα δεν έχει ενεργοποιήσει ακόμα τα πυραυλικά συστήματα S-400 που αγόρασε από την Ρωσία”, δήλωσε παράλληλα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θέλοντας να στείλει και ένα μήνυμα προς τις ΗΠΑ.

“Οι S-400 δεν έχουν ενεργοποιηθεί ακόμα. Ο στρατός μας ξέρει πώς πρέπει να γίνει αυτό. Έχουμε αγοράσει αυτά τα συστήματα λόγω απόλυτης ανάγκης”.

Αρχικά, η Άγκυρα επρόκειτο να θέσει σε λειτουργία τους S-400 τον Απρίλιο, αλλά τα σχέδια αναθεωρήθηκαν λόγω της πανδημίας Covid-19.

Η Τουρκία αγόρασε πέρυσι από τη Ρωσία έναν αριθμό αυτών των πυραυλικών συστημάτων, με αποτέλεσμα η Ουάσινγκτον να αναστείλει τη συμμετοχή της Άγκυρας στο πρόγραμμα του αμερικανικού “αόρατου” μαχητικού αεριωθουμένου F-35.

Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει πως η Τουρκία διακινδυνεύει να της επιβληθούν αμερικανικές κυρώσεις, αν αναπτύξει τους ρωσικής κατασκευής S-400.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ