Το “Πείραμα της Βαρκελώνης” δίνει ανάσα στο άνοιγμα των σχολείων

Η επιστροφή των παιδιών στα σχολεία σε συνδυασμό με την γενικευμένη χρήση μάσκας, τις αποστάσεις και την υγιεινή των χεριών κάνει το σχολικό περιβάλλον πολύ ασφαλέστερο από οποιοδήποτε άλλο μέρος εκτός σπιτιού τόσο για τα παιδιά όσο και για τις οικογένειες τους. 

Τις τελευταίες μέρες, μείζων θέμα συζήτησης σε όλο τον κόσμο αλλά και την χώρα μας είναι το άνοιγμα των σχολείων και ο κίνδυνος διασποράς από τα παιδιά, τα οποία φέρεται να αποτελούν από τους μεγαλύτερους φορείς του ιού, καθώς αυτός επικάθεται στο αναπνευστικό τους για μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Μια έρευνα από την Ισπανία που αφορά τα ποσοστά μετάδοσης του ιού από παιδιά έως 17 ετών είχε ενθαρρυντικά αποτελέσματα και δείχνει πως αν και ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας είναι υπαρκτός, είναι όμως ταυτόχρονα και αρκετά μικρότερος από τους αρχικούς υπολογισμούς. 

Η επιστροφή των παιδιών στα σχολεία σε συνδυασμό με την γενικευμένη χρήση μάσκας, τις αποστάσεις και την υγιεινή των χεριών κάνει το σχολικό περιβάλλον πολύ ασφαλέστερο από οποιοδήποτε άλλο μέρος εκτός σπιτιού τόσο για τα παιδιά όσο και για τις οικογένειες τους. 

Όπως διαπίστωσε η έρευνα που έγινε στην Ισπανία, τα παιδιά κάτω των 12 ετών είχαν τον ίδιο ρυθμό μετάδοσης με τα παιδιά ηλικίας 13 έως 17 ετών, κάτι που βάζει τέλος στο “κυνήγι μαγισσών” των εφήβων και την τάση που ήθελε να ελέγχονται πολύ περισσότερο στις συναναστροφές τους καθώς αποτελούν μέγιστο κίνδυνο για την ασφάλεια του συνόλου. Οι ερευνητές στο παιδικό νοσοκομείο Sant Joan Déu στη Βαρκελώνη ισχυρίζονταν ότι τα περισσότερα παιδιά έχουν την ίδια αναπαραγωγική βαθμολογία.

Η ερευνητική ομάδα παρακολούθησε τα παιδιά για 5 εβδομάδες  σε καλοκαιρινές κατασκηνώσεις στην περιοχή της Βαρκελώνης. Συνολικά παρακολουθήθηκαν 1.900 άτομα σε 22 θερινά σχολεία, από τα οποία βρέθηκαν 39 θετικά κρούσματα του ιού, απ΄τα οποία τα 30 ήταν παιδιά.

Ο επικεφαλής ερευνητής Iolanda Jordan είπε ότι τα παιδιά είχαν 253 επαφές στις αντίστοιχες ομάδες τους.

“Μόνο 12 νέες μολύνσεις εμφανίστηκαν, δηλαδή ποσοστό μόλυνσης 4,7% και ποσοστό αναπαραγωγής R 0,3. Είναι χαμηλό R, έξι φορές χαμηλότερο από το R που βρήκαμε στον γενικό πληθυσμό, που κυμαινόταν μεταξύ 1,7 και 2” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κατά τη διάρκεια των θερινών κατασκηνώσεων οι περισσότερες δραστηριότητες πραγματοποιήθηκαν έξω και τα παιδιά τέθηκαν σε ομάδες των δέκα.

Οι ειδικοί δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα για το άνοιγμα των σχολείων. Ο δρ Jordan είπε ότι η χρήση συγκεκριμένων ομάδων είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος διευκόλυνσης της ανίχνευσης και του περιορισμού της μετάδοσης.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι με βάση τη συγκεκριμένη έρευνα τα παιδιά -και οι μεγαλύτεροι- θα πρέπει να συναναστρέφονται μία συγκεκριμένη ομάδα ατόμων ώστε να ελαχιστοποιούν -διατηρώντας παράλληλα την κοινωνική τους ζωή σε ένα αρεστό επίπεδο- τις πιθανότητες μόλυνσης και μετάδοσης του νέου κορωνοϊού. Στην παρούσα φάση, τα “όπλα” που διαθέτουμε είναι ελάχιστα και στηρίζονται εν πολλοίς στην υπεύθυνη συμπεριφορά όλων μαζί, αλλά και καθενός ξεχωριστά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ