Κόστα Ρίκα: Η πανδημία την οδηγεί στην πιο απότομη συρρίκνωση των τελευταίων 4 δεκαετιών

Η προηγούμενη πρόβλεψη του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος στην Κόστα Ρίκα, που είχε δημοσιοποιηθεί τον Απρίλιο, έκανε λόγο για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 3,6% φέτος.

Η κοσταρικανή οικονομία, η οποία υφίσταται σκληρό πλήγμα από τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορωνοϊού, αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 5% το 2020, τόνισε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της χώρας χθες. Εάν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη, η μείωση του ΑΕΠ θα είναι η πιο απότομη που έχει καταγραφεί από το 1982 στο κράτος της κεντρικής Αμερικής.

Η προηγούμενη πρόβλεψη του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος στην Κόστα Ρίκα, που είχε δημοσιοποιηθεί τον Απρίλιο, έκανε λόγο για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 3,6% φέτος.

Ως αυτό το στάδιο, ο επίσημος απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα αυτή ανέρχεται σε 140 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 17.000 και πλέον κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Ο Ροντρίγκο Κουμπέρο, ο διοικητής της κοσταρικανής κεντρικής τράπεζας, επισήμανε πως αναμένει "πιθανή, μερική ανάκαμψη" το 2021, με ανάπτυξη 2,3% του ΑΕΠ, αλλά προειδοποίησε πως η εκτίμηση αυτή μπορεί να μεταβληθεί, ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης.

Ο Κουμπέρο τόνισε πως το δεύτερο τρίμηνο, η συρρίκνωση έφθασε το 9% του ΑΕΠ, με τη δραστηριότητα του τομέα του τουρισμού, που αποτελεί κλειδί, να καταρρέει μειούμενη κατά σχεδόν το 50%.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο πρόεδρος Κάρλος Αλβαράδο παρουσίασε το σχέδιο της κυβέρνησής του για τη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας από αύριο Σάββατο.

Η κυβέρνηση προχωρά εξάλλου σε περικοπές δαπανών και μελετά τις πιστωτικές διευκολύνσεις που έχει στη διάθεσή της, ειδικά τη συμφωνία stand-by με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, από την οποία θα μπορούσε να αντλήσει συνολικά 2,25 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα χρόνια.