Ερντογάν: “Λάθος η απόφαση Κεμάλ να μετατραπεί η Αγ. Σοφιά σε μουσείο. Τώρα το διορθώσαμε”!

Προκλητικός συνεχίζει να εμφανίζεται ο Τούρκος Πρόεδρος στο ζήτημα του εμβληματικότερου ναού της Ορθοδοξίας, τονίζοντας ότι η απόφαση μετατροπής του σε μουσείο από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ το 1934 ήταν “εντελώς λανθασμένη, για αυτό και είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που την αλλάξαμε”!

Τον ενθουσιασμό του για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος εξέφρασε για άλλη μία φορά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την ολοκλήρωση του σημερινού υπουργικού συμβουλίου. Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος έσπευσε να δώσει και περαιτέρω διευκρινίσεις για τη μετατροπή του ναού σε τζαμί, αφού πρώτα δήλωσε ότι “είναι δεδομένο ότι θα προστατεύσουμε την πολιτιστική κληρονομιά της Αγιάς Σοφιάς. Δεν υπάρχουν αμφιβολίες γι’ αυτό”.

Όπως επισήμανε: “Καταλήξαμε σε αυτήν τη απόφαση για την Αγιά Σοφιά βασισμένοι στην ελευθερία και στα δικαιώματα του έθνους μας. Είμαστε ενθουσιασμένοι με τη μετατροπή της από μουσείο σε τζαμί, καθώς έτσι θα εξυπηρετεί τον κόσμο σύμφωνα με τον σκοπό της δημιουργίας της”.

Επιπλέον, με το γνωστό προκλητικό του ύφος προσέθεσε: “Επίσης θέλω να υπογραμμίσω ότι η Αγία Σοφία μετατρέπεται σε τζαμί, και όχι σε εκκλησία, διότι όταν την παραλάβαμε, ήταν ερείπιο. Η κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης δεν μπορεί να αποτελεί ντροπιαστικό γεγονός για κανέναν σε αυτή τη Γη. Όσοι μιλάνε εναντίον μας δεν θέλουν να υπερασπιστούν την πολιτιστική κληρονομιά του ναού, αλλά να σταθούν στην ‘τουρκική και ισλαμική επιθετικότητα'” τόνισε χαρακτηριστικά ο Τούρκος Πρόεδρος.

“Διορθώσαμε ένα λάθος”

Συνεχίζοντας, ο κ. Ερντογάν υπογράμμισε ότι “ήταν λάθος που μετατρέψαμε την Αγία Σοφία σε μουσείο, για αυτό και τώρα την επαναφέρουμε σε τζαμί. Διορθώνουμε αυτό το λάθος που είχε γίνει το 1934. Επαναφέροντάς την στις ρίζες της η Τουρκία θα προστατέψει την πολιτιστική κληρονομιά της Αγίας Σοφίας, όπως έκαναν οι πρόγονοί της, ενώ θα καταστήσουμε την Αγία Σοφία ταιριαστή με τη θεμελίωσή της και πάλι και θα διατηρήσουμε το χαρακτηριστικό της πολιτιστικής κληρονομιάς όπως έκαναν και οι πρόγονοί μας”.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι “υπάρχουν τετραπλάσιοι έως πενταπλάσιοι χώροι λατρείας στην Τουρκία για μη μουσουλμάνους από ό,τι υπάρχουν στην Ευρώπη για μουσουλμάνους. Υπάρχει κατά μέσον όρο ένας χώρος λατρείας για κάθε 460 μη μουσουλμάνους, ενώ στην Ευρώπη υπάρχει κατά μέσον όρο ένας χώρος λατρείας για κάθε 2.000 μουσουλμάνους”.

Καταλήγοντας, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι “το Συμβούλιο της Επικρατείας, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Τουρκίας, αποδέχθηκε αίτηση διαφόρων οργανώσεων και ακύρωσε την κυβερνητική απόφαση του 1934 που απέδιδε στην Αγία Σοφία το καθεστώς μουσείου”.

“Θα καλυφθούν οι εικόνες της Αγιάς Σοφιάς”

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι οι πρώτες συλλογικές μουσουλμανικές προσευχές θα τελεστούν στις 24 Ιουλίου. Νωρίτερα σήμερα η τουρκική Αρχή Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet) ανακοίνωσε ότι η Αγία Σοφία θα παραμείνει ανοιχτή στους επισκέπτες και εκτός των ωρών της μουσουλμανικής προσευχής, κατά τη διάρκεια της οποίας οι χριστιανικές εικόνες θα πρέπει να καλύπτονται.

“Οι χριστιανικές αναπαραστάσεις του ναού δεν αποτελούν εμπόδιο κατά την τέλεση της προσευχής” αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση της Αρχής Θρησκευτικών Υποθέσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ