Κορωνοϊός: Έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την αύξηση των νέων κρουσμάτων

Ευρύτατη σύσκεψη θα διεξαχθεί το μεσημέρι υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη με στόχο να συζητηθεί η πορεία υλοποίησης του Επιχειρησιακού Σχεδίου ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων!

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη με όλους τους φορείς για τις 12.30 το μεσημέρι συγκάλεσε εκτάκτως χθες το βράδυ ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου για να εξεταστεί η πορεία υλοποίησης του "Επιχειρησιακού Σχεδίου" ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, μετά την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορωναϊού στη χώρα μας τις τελευταίες μέρες.
Χθες (Πέμπτη) ανακοινώθηκαν 50 νέα κρούσματα (ένας αριθμός που θυμίζει τα αντίστοιχα νούμερα της περιόδου της καραντίνας!), την Τετάρτη είχαν ανακοινωθεί 31 ενώ από τις αρχές του μήνες ο αριθμός των καθημερινών κρουσμάτων παραμένει σταθερά διψήφιος, με αυξητικές τάσεις.

Η παρουσίαση του "Επιχειρησιακού Σχεδίου" και της κατανομής των δυνάμεων από όλα τα Σώματα, θα γίνει από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιάς ενώ στοιχεία της λειτουργίας του Συστήματος στοχευμένης δειγματοληψίας θα παρουσιαστούν, από τον Καθηγητή της Επιστήμης των Δεδομένων και Λειτουργιών (και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του ΕΟΔΥ) Κίμωνα Δρακόπουλο.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας φαίνεται πως εξαιτίας της περιόδου (καλοκαίρι) οι πολίτες δεν τηρούν πιστά τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού, σε πολλές περιπτώσεις παρατηρείται "επανάπαυση και χαλαρότητα", ειδικά τους τελευταίους δύο μήνες.
Μάλιστα, τα πρόσφατα περιστατικά συνωστισμού σε πανηγύρια (Αλίαρτος, Γουδή, κ.α.), αλλά και οι εικόνες από νυχτερινά κέντρα και μπαρ, έχουν προκαλέσει έντονες ανησυχίες στα μέλη της επιστημονικής επιτροπής του Ε.Ο.Δ.Υ., που συμβουλεύει το Υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση.
Παράλληλα, το σταδιακό "άνοιγμα" των συνόρων για την επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού την 1η Ιουλίου είχε ως αποτέλεσμα να αυξάνονται συνεχώς τα εισαγόμενα κρούσματα. Μόνο τις τελευταίες τρεις μέρες, τα μισά από τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν επισήμως ως επιβεβαιωμένα, προέρχονται από το εξωτερικό (αλλοδαποί τουρίστες ή Έλληνες κάτοικοι εξωτερικού και φοιτητές, που επέστρεψαν στην χώρα). Μάλιστα, τα περισσότερα κρούσματα δεν προέρχονται από τις πτήσεις, όπως υπήρχαν οι αρχικές ανησυχίες των ειδικών, αλλά από τα χερσαία σύνορα της χώρας (κυρίως στον Προμαχώνα) τα οποία άνοιξαν μετά τα θετικά επιδημιολογικά στοιχεία των χωρών της Βαλκανικής περιοχής και την καλή διαχείρισης της κρίσης της πανδημίας.

Όμως, μέσα σε διάστημα λίγων ημερών η εικόνα στην περιοχή έχει αντιστραφεί πλήρως με 4 χώρες (Αλβανία, Σερβία, Βορ. Μακεδονία, Μαυροβούνιο) να λαμβάνουν εκ νέου αυστηρά μέτρα ή καραντίνα και άλλες 2 χώρες (Βουλγαρία, Ρουμανία) να έχουν εξάρσεις των κρουσμάτων σε τοπικό επίπεδο και να προχωρούν σε επαναφορά μέτρων που είχαν άρει λόγω της θετικής πορείας της αντιμετώπισης της πανδημίας.
Έτσι κατά την διάρκεια της σύσκεψης θα γίνει μια αξιολόγηση της κατάστασης και θα επανεξεταστούν ή θα ενισχυθούν τα ήδη υπάρχοντα μέτρα στις "πύλες εισόδου", ενώ αναμένεται να γίνουν και οι σχετικές εισηγήσεις προς την κυβέρνηση.

Αξιολόγηση μέτρων και εισηγήσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες του emea, δεν είναι απίθανο να εξετασθεί η εφαρμογή νέων περιοριστικών μέτρων για την ανάσχεση της εικόνας στην Ελλάδα, χωρίς να αποκλείεται η εκ νέου απαγόρευση εισόδου πολιτών συγκεκριμένων χωρών που είχαν αρχικά εκτιμηθεί ως "χαμηλού επιδημιολογικού προφίλ".
Επίσης, ένα από τα μέτρα που αναμένεται να συζητηθεί είναι η αυστηρότερη εφαρμογή των μέτρων αποστασιοποίησης, χρήσης προστατευτικής μάσκας και γαντιών ή απολυμαντικών ειδών που έχουν χαλαρώσει σημαντικά ειδικά στα μέσα μεταφοράς, όπως τα τρένα και τα πλοία και στις τουριστικές περιοχές.
Μια από τις εισηγήσεις που θα τεθεί υπόψιν του πρωθυπουργού είναι η θέσπιση υψηλών προστίμων για τους πολίτες, που μπορεί να λειτουργήσουν αποτρεπτικά στα φαινόμενα χαλάρωσης και κυρίως μη τήρησης των προληπτικών μέτρων, όπως συνέβη με το περιστατικό νεαρού επιβάτη σε τρένο στην βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες η εισήγηση για το πρόστιμο για την μη χρήση μάσκας θα είναι να φθάσει τις 5.000 ευρώ, όπως ισχύει σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ανάμεσά τους και η Βουλγαρία, όπου ο μέσος μισθός είναι σημαντικά χαμηλότερο από τον αντίστοιχο στην Ελλάδα.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων
Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, χωρίς να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες: "Δεν πρέπει να συνεχιστούν τα φαινόμενα χαλάρωσης. Είμαστε αποφασισμένοι να δείξουμε ότι τα μέτρα πρέπει να τηρηθούν. Θα περιμένουμε αυτές τις ημέρες και ιδίως μέχρι τη Δευτέρα για να δούμε το αποτέλεσμα που θα έχει η προσπάθεια του εφησυχασμού. Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε οποιαδήποτε αναγκαία μέτρα», επισήμανε και πρόσθεσε πως «τα όποια μέτρα θα τα εξετάσουμε μετά το Σαββατοκύριακο".
Μάλιστα, έκανε νέα έκκληση στους πολίτες για την τήρηση των μέτρων και των συστάσεων των ειδικών, τονίζοντας:"Αν χαλαρώσουμε και επιτρέψουμε να αυξηθούν τα κρούσματα, το οικονομικό κόστος θα είναι πολλαπλάσιο και θα κινδυνεύσουμε να χάσουμε τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, δύο μήνες που αναμένεται να δώσουν ανάσα στις τουριστικές περιοχές".
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μεγαλύτερα προβλήματα οφείλονται στην εισροή κρουσμάτων από τα χερσαία σύνορα, ιδίως γιατί εμφανίζεται έξαρση του κοροναϊού στις χώρες των Βαλκανίων. Και αναδιατάξαμε τα δειγματοληπτικά, στοχευμένα τεστ για τον κοροναϊό δίνοντας πολύ μεγαλύτερη έμφαση στην πύλη εισόδου του Προμαχώνα: "Παρακολουθούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα σε διεθνές επίπεδο και είμαστε έτοιμοι να αναπροσαρμόζουμε ανάλογα τις αποφάσεις μας. Είτε αποκλείοντας, ελπίζουμε προσωρινά, επισκέπτες από βεβαρημένες περιοχές -όπως δυστυχώς έγινε με τη Σερβία- είτε επιτρέποντας πιο γρήγορα πτήσεις από άλλες χώρες, όπως θα γίνει με το Ηνωμένο Βασίλειο από τις 15 Ιουλίου. Παρακολουθούμε, αναλύουμε, αναπροσαρμόζουμε τη στρατηγική μας".
Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε πως μπαίνει σε εφαρμογή ένα σχέδιο εκτεταμένων ελέγχων, από όλες τις κρατικές και περιφερειακές υπηρεσίες, υπό τον συντονισμό της Ενιαίας Αρχής Διαφάνειας, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες για την αύξηση προστίμων και όχι μόνο ελέγχων ως αποτρεπτικό μέτρο: "Τα πρόστιμα για παραβάσεις είναι αυστηρά. Σε μια περίοδο δυσπραγίας, μάλιστα γίνονται πιο αυστηρά".

Η νέα αξιολόγηση και το "Σχέδιο Β"

Στην κυβέρνηση υπάρχει ήδη εναλλακτικό σχέδιο ("Σχέδιο Plan B") για την αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει τρία στάδια:
Πρώτον, ελέγχους σε όλους τους ταξιδιώτες που φτάνουν στην Ελλάδα από τον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα.
Δεύτερον, ελέγχους σε όλους τους εποχικούς εργαζόμενους στη χώρα μας, κυρίως από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες.
Τρίτον, ελέγχους με τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού σε όλους ανεξαιρέτως σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας.

Ποιοί θα συμμετέχουν στην σύσκεψη

Σύμφωνα με πληροφορίες στην ευρεία σύσκεψη, που θα διεξαχθεί ως τηλεδιάσκεψη, θα λάβουν μέρος ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού 'Εργου Ακης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών Θανάσης Κοντογεώργης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Θεόδωρος Κλιάρης, ο Διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή Μιχάλης Μπεκίρης, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο Καθηγητής της Επιστήμης των Δεδομένων και Λειτουργιών και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του ΕΟΔΥ, Κίμωνας Δρακόπουλος.