Αποκάλυψη: 239 επιστήμονες από 32 χώρες επισημαίνουν ότι ο νέος κορωνοϊός μεταδίδεται και αερογενώς

Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times ζητούν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) να αναθεωρήσει τις οδηγίες του σχετικά με την μεταδοτικότητα του νέου ιού (SARS-CoV-2).  

Εκατοντάδες επιστήμονες δηλώνουν ότι υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο νέος κορωνοϊός (SARS-CoV-2)  μπορεί να προσβάλει τους ανθρώπους ευρισκόμενος σε μικρότερα των σταγονιδίων σωματίδια στον αέρα, απευθύνοντας έκκληση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) να αναθεωρήσει τις οδηγίες του, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times.
Σύμφωνα με τις οδηγίες του  Π.Ο.Υ. προς όλες τις κυβερνήσεις και τους οργανισμούς δημόσιας υγείας, “η ασθένεια μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο κυρίως μέσω σταγονιδίων προερχομένων από την μύτη ή το στόμα”, τα οποία εκτοξεύονται όταν “ένα άτομο που έχει ήδη προσβληθεί βήχει, φτερνίζεται ή μιλάει με έντονο τρόπο”.
Σε ανοικτή επιστολή προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η οποία θα δημοσιευθεί σε επιστημονική επιθεώρηση την προσεχή εβδομάδα, συνολικά 239 επιστήμονες από 32 χώρες επισημαίνουν στοιχεία που δείχνουν ότι μικρότερα σωματίδια στον αέρα μπορούν να προσβάλουν τους ανθρώπους. 

Αυτό σημαίνει ότι είτε μεταφέρεται μέσω μεγαλύτερων σταγονιδίων που εκτοξεύονται στον αέρα, είτε μέσω μικρότερων σταγονιδίων που εξέρχονται μέσω της αναπνοής και μπορούν να μεταφερθούν από την μία άκρη ενός δωματίου στην άλλη, ο κορωνοϊός μεταφέρεται αερογενώς και μπορεί να μολύνει τους ανθρώπους αν εισπνευσθεί, προειδοποιούν πλέον οι επιστήμονες.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχει εκδώσει επίσημη ανακοίνωση, ούτε προχώρησε σε κάποια επίσημη δήλωση για το θέμα. Όμως, σύμφωνα με το δημοσίευμα των New York Times, η διοίκηση του διεθνή οργανισμού θεωρεί πως  “τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο ιός μεταδίδεται αερογενώς δεν είναι πειστικά”.
Στέλεχος ειδικής επιτροπής πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων του  Παγκόσμιου Οργανισμού  Υγείας φέρεται να έχει δηλώσει : «Ειδικά τους τελευταίους ένα-δυο μήνες, έχουμε δηλώσει επανειλημμένως ότι θεωρούμε πως η αερογενής μετάδοση είναι δυνατή. Αλλά είναι βέβαιο ότι δεν υποστηρίζεται από στέρεα και σαφή στοιχεία». 

Πλέον αναμένεται η αντίδραση των ηγετών των πλέον ισχυρών χωρών του κόσμου αλλά και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών μετά την επίσημη δημοσιοποίηση της ανοικτής επιστολή, μαζί με τα στοιχεία μελετών, που θα δημοσιευθούν σε επιστημονική επιθεώρηση μέσα στις επόμενες ημέρες. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ