“Κύρια απειλή” για τη βελγική υπηρεσία πληροφοριών ο ισλαμισμός του Ερντογάν

Η VSSE θεωρεί ότι ο θρησκευτικός εξτρεμισμός είναι μία από τις τρεις κύριες απειλές, μαζί με την άνοδο του δεξιού εξτρεμισμού και τον αυξανόμενο αριθμό Κινέζων στρατιωτικών που σπουδάζουν στα βελγικά πανεπιστήμια.

Η Υπηρεσία Κρατικής Ασφάλειας του Βελγίου (VSSE) αναφέρει στην ετήσια έκθεσή της τον Ισλαμισμό –συμπεριλαμβανομένης και της εκδοχής που προωθούν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP)- ως μία από τις κύριες απειλές που αντιμετωπίζει η χώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα του δικτυακού τόπου της εφημερίδας La Libre Belgique.

Η VSSE θεωρεί ότι ο θρησκευτικός εξτρεμισμός είναι μία από τις τρεις κύριες απειλές, μαζί με την άνοδο του δεξιού εξτρεμισμού και τον αυξανόμενο αριθμό Κινέζων στρατιωτικών που σπουδάζουν στα βελγικά πανεπιστήμια.

Στο άρθρο που υπογράφει ο Κριστόφ Λαμφαλουσί σημειώνεται πως σύμφωνα με την έκθεση, ο κλάδος του κινήματος των Σαλαφιστών που ακολουθεί τη διδασκαλία του Σαουδάραβα λόγιου του Ισλάμ, Ραμπίι αλ Μαντχαλί, και δραστηριοποιείται σε κοινό μέτωπο με την οργάνωση των "Αδελφών Μουσουλμάνων" έχει εξαπλωθεί στο Βέλγιο παράλληλα με τον τουρκικό Ισλαμισμό.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι ο σύζυγος της Muriel Degauque, της πρώτης Ευρωπαίας γυναίκας που πραγματοποίησε επίθεση αυτοκτονίας, συνδέεται με το κίνημα του Αλ Μαντχαλί. Ο κλάδος αυτός του ισλαμιστικού κινήματος απορρίπτει το Ισλαμικό Κράτος και την Αλ Κάιντα, αλλά δεν απορρίπτει τον τζιχαντισμό, την ιδέα ενός Ιερού Πολέμου (τζιχάντ) που θα κηρυχθεί από μια πολιτική αρχή.

Το κίνημα είναι ολοκληρωτικό, ρατσιστικό και αντιδημοκρατικό, σύμφωνα με την έκθεση, επειδή επιδιώκει να απομονώσει άτομα και τις οικογένειές τους από την ευρύτερη κοινωνία του Βελγίου. Θεωρείται "σοβαρή απειλή για τη συνύπαρξη". Η άντρες του κινήματος φέρουν πλήρη γενειάδα και ισλαμικού τύπου ενδυμασία, ενώ οι γυναίκες φορούν τζιλμπάμπ, που καλύπτει ολόκληρο το σώμα εκτός από το πρόσωπο ή νικιάμπ που καλύπτει επίσης μερικώς και το πρόσωπο, αφήνοντας ανοικτά μόνο τα μάτια.

Για το ΑΚΡ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία, η έκθεση αναφέρει ότι επιθυμεί να εξισλαμίσει την κοινωνία με πολιτικά μέσα και βρίσκεται ιδεολογικά κοντά στους "Αδελφούς Μουσουλμάνους" υπό τη μορφή ενός ενός τουρκικού ισλαμισμού.

Παρατηρεί, επίσης, υπήρξε μια "ολοένα και πιο έντονη κατάργηση των ιδεολογικών ορίων" μεταξύ του κρατικού Ιδρύματος Diyanet, συνδεδεμένο με το ανώτερο θρησκευτικό όργανο της Τουρκίας, Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων και που δραστηριοποιείται στις χώρες της τουρκικής Διασποράς, διάφορες ισλαμικές αιρέσεις λατρείες και ισλαμικά πολιτικά κινήματα, όπως η "Εθνική Ιδέα" (Milli Gorus), το πολιτικό κίνημα που εκπροσώπησε ο ιστορικός ηγέτης του τουρκικού Ισλάμ, Νετζμετίν Ερμπακάν, και ιδεολογική μήτρα του σημερινού AKP.

Η ιδεολογία του "Milli Gorus", από την οποία το Ίδρυμα Diyanet τηρούσε άλλοτε αποστάσεις, επειδή τη θεωρούσε εξτρεμιστική, αύξησε την επιρροή της στην τουρκική κοινότητα του Βελγίου μέσω έργων που υλοποιήθηκαν σε σχολεία από την Ισλαμική Ομοσπονδία του Βελγίου, σύμφωνα με το VSSE.