Παράταση δύο μηνών δόθηκε στην επιδότηση επιτοκίου

Σύμφωνα με απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννη Τσακίρη, δίνεται παράταση από τους τρεις στους πέντε μήνες της επιδότησης επιτοκίου επιχειρηματικών δανείων.

Παράταση για ακόμα δύο μήνες δόθηκε στο πρόγραμμα επιδότησης επιτοκίου των επιχειρηματικών δανείων που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση ως μετρό ενίσχυσης των επιχειρήσεων για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννη Τσακίρη, δίνεται παράταση από τους τρεις στους πέντε μήνες της επιδότησης επιτοκίου επιχειρηματικών δανείων. Η παράταση αυτή αφορά στην επιδότηση επιτοκίων δανείων επιχειρήσεων που δεν ήταν προβληματικές στις 31 Δεκεμβρίου 2019 εξαιρουμένων Χρηματοπιστωτικών Οργανισμών, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και εξωχώριων εταιρειών.

Ειδικότερα, η δημόσια χρηματοδότηση μέσω επιδότησης αφορά τους συμβατικούς τόκους, καθώς και την αναλογούσα εισφορά του ν. 128/1975 των δανείων των επιλέξιμων επιχειρήσεων, και ειδικότερα επιχειρηματικών δανείων τακτής λήξης, ομολογιακών δανείων και συμβάσεων πίστωσης ανοικτών αλληλόχρεων λογαριασμών, περιλαμβανομένων και τιτλοποιημένων δανείων και πιστώσεων, δανείων και πιστώσεων που έχουν μεταβιβαστεί λόγω πώλησης και δανείων τη διαχείριση των οποίων έχει αναλάβει ειδικός εκκαθαριστής των υπό ειδική εκκαθάριση χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Επίσης, καλύπτονται συμβατικοί τόκοι, καθώς και η αναλογούσα εισφορά του ν. 128/1975 των δανείων των επιλέξιμων επιχειρήσεων και ειδικότερα επιχειρηματικών δανείων τακτής λήξης, ομολογιακών δανείων και συμβάσεων πίστωσης (ανοικτών αλληλόχρεων λογαριασμών), τα οποία δεν ήταν ενήμερα στις 31 Δεκεμβρίου 2019, αλλά έγιναν ενήμερα έως 29 Φεβρουαρίου 2020.

Ωστόσο, δεν καλύπτονται τόκοι υπερημερίας και λοιπά έξοδα, ενώ δεν είναι επιλέξιμα κοινοπρακτικά δάνεια (δηλαδή δάνεια τα οποία έχουν χορηγηθεί από κοινοπραξία δανειστών που ανήκουν σε διαφορετικούς ομίλους). Τα δάνεια, το επιτόκιο των οποίων επιδοτείται, θα πρέπει να έχουν συναφθεί πριν από την 1η Απριλίου 2020.

Η δημόσια χρηματοδότηση συνολικά καλύπτει ποσό ίσο με τους συμβατικούς τόκους που δημιουργούνται από την 1η Απριλίου 2020 έως και τις 30 Ιουνίου 2020 ή από την 1η Απριλίου 2020 έως και την 31η Αυγούστου 2020, δηλαδή για χρονικό διάστημα 3 ή 5 μηνών, σύμφωνα με τις αντίστοιχες δανειακές συμβάσεις. Ειδικά για ανοικτούς αλληλόχρεους λογαριασμούς καλύπτονται οι τόκοι για το χρεωστικό υπόλοιπο σύμφωνα με το τελευταίο – πριν ή κατά την 31η Μαρτίου 2020 – προσωρινό κλείσιμο του αλληλόχρεου λογαριασμού, καθώς και οι τόκοι που προκύπτουν από τη χρήση του πιστωτικού ορίου κατά την 1η Απριλίου 2020.

Η αίτηση χρηματοδότησης υποβάλλεται ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) που παρέχει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη διεύθυνση www.ependyseis.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ