Κορωνοϊός: Είναι 80 φορές πιο μολυσματικός από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί!

Σύμφωνα με νέα μελέτη που πραγματοποίησε επιστημονική ομάδα του φημισμένου Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, ο νέος κορωνοϊός (SARS-CoV-2) είναι ως και 80 φορές πιο μολυσματικός από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί από τις επιδημιολόγους.

Νέα μελέτη από το φημισμένο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια (Penn State University) δείχνει ότι η πανδημία COVID-19 που προκάλεσε ο νέος κορωνοϊός (SARS-CoV-2) είναι ως και 80 φορές πιο μολυσματικός από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί από τους επιδημιολόγους!

Μάλιστα, η νέα μελέτη αποδεικνύει ότι το αρχικό ποσοστό κρουσμάτων υποεκτιμήθηκε πιθανότητα λόγω ενός συνδυασμού αιτιών, όπως η αδυναμία διεξαγωγής μαζικών διαγνωστικών τεστ ανίχνευσης του ιού τις πρώτες εβδομάδες εμφάνισης του ιού, ο μεγάλος αιρθμός ασθενείς που ήταν ασυμπτωματικοί και το γεγονός πως πολλοί ασθενείς παρουσίαζαν διαφορετικά συμπτώματα με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολη η αναγνώρισή τους.

Όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα της μελέτης της ομάδας των επιδημιολόγων του πανεπιστημίου, υπήρξε ραγδαία εξάπλωση του ιού (αλλά με μικρότερο ποσοστό θανάτων από τις έως σήμερα εκτιμήσεις) και πιθανότατα ο ιός είχε εξαπλωθεί στις ΗΠΑ νωρίτερα -και γρηγορότερα- από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί. Έτσι, οι μη επιβεβαιωμένες μολύνσεις είναι πολύ περισσότερες από τα αρχικά δεδομένα και το ποσοστό μόλυνσης του γενικού πληθυσμού πολύ μεγαλύτερο.

Σύμφωνα με τη μελέτη, κατά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες του Μαρτίου αναφέρθηκαν περίπου των 100.000 μόνο στις ΗΠα αλλά οι εκτιμήσεις με βάση τα νέα δεδομένα προσεγγίζουν τα 8,7 εκατομμύρια ασθενών!

Για παράδειγμα, οι ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια (Penn State University) υπολόγισαν ότι τουλάχιστον το 9% του πληθυσμού της Νέας Υόρκης είχε μολυνθεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου, ενώ πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκε από την Αρχή Δημόσιας Υγείας της Πολιτείας ότι μετά τον έλεγχο αντισωμάτων 3.000 κατοίκων διαπιστώθηκε ποσοστό μόλυνσης 13,9%. Ποσοστό μεγαλύτερο από την εκτίμηση της νέας μελέτης και ταυτόχρονα πολλαπλάσιο όλων των προηγούμενων επίσημων ανακοινώσεων των αρχών υγείας στις ΗΠΑ.

Η επιστημονική ομάδα στην συγκεκριμένη επιδημιολογική μελέτη υπολόγισε το ποσοστό κρουσμάτων βάσει δεδομένων που έλαβε από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Γρίπης (τα λεγόμενα δεδομένα “ILI”), για μια περίοδο που εκτεινόταν χρονικά σε μια περίοδο τριών εβδομάδων τον Μάρτιο του 2020.

“Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η ασθένεια COVID-19 σχετίζεται λιγότερο με το ποσοστό των θανάτων που σημειώθηκαν. Τα δεδομένα ωστόσο δείχνουν πόσο μεταδοτικός είναι ο κορωνοϊός. Αρχικά δεν μπορούσα να πιστέψω ότι οι εκτιμήσεις μας ήταν σωστές. Αλλά συνειδητοποιήσαμε ότι οι θάνατοι στις ΗΠΑ διπλασιάζονταν κάθε τρεις ημέρες και ότι η εκτίμησή μας για το ποσοστό κρουσμάτων ήταν συνεπής με τον διπλασιασμό των τριών ημερών από την πρώτη επιβεβαιωμένη περίπτωση που αναφέρθηκε στην πολιτεία της Ουάσιγκτον στις 15 Ιανουαρίου” δήλωσε στα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών και Ιατρικής του Penn State University, Τζάστιν Σίλβερμαν και προσέθεσε: “Ένα χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας σε συνδυασμό με τον υψηλότερο επιπολασμό (δηλ. την αναλογία ενός πληθυσμού που έχει μια συγκεκριμένη ασθένεια σε οποιαδήποτε στιγμή μιας δεδομένης περιόδου) και την ταχεία ανάπτυξη των περιφερειακών επιδημιών παρέχει μια εναλλακτική εξήγηση για τον μεγάλο αριθμό θανάτων και τον συνωστισμό στα νοσοκομεία”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ