Εγκώμια για Μητσοτάκη, Ελλάδα και ελληνικό τουρισμό από τα ξένα ΜΜΕ

Το ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης και οι δηλώσεις Μητσοτάκη για την ασφάλεια των τουριστών προκάλεσαν πλήθος θετικών ως διθυραμβικών άρθρων και δημοσιευμάτων στο εξωτερικό για την κυβέρνηση, τον Πρωθυπουργό και την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό.

Η επιλογή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να διοργανώσει διεθνή συνέντευξη Τύπου για την επανεκκίνηση του τουρισμού στην Ελλάδα από την Σαντορίνη, ένα από τα πιο όμορφα νησιά της χώρας μας, αποδείχτηκε επικοινωνιακά εξαιρετική. Δεκάδες εφημερίδες, έντυπα και ιστοσελίδες μεγάλων ξένων τηλεοπτικών δικτύων δημοσιεύουν εγκωμιαστικά σχόλια για την Ελλάδα τόσο στην πρώτη φάση της πανδημίας όσο και σήμερα με την επανεκκίνηση της οικονομίας ενώ με κολακευτικά λόγια αναφέρονται στην ελληνική κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό.

Αφιέρωμα για τη Σαντορίνη φιλοξενεί και το BBC στην ηλεκτρονική του έκδοση επισημαίνοντας ότι "το τέλος της απομόνωσης των νησιών φέρνει πίσω τους τουρίστες". Επίσης, περιγράφει την ημέρα ενός κατοίκου του νησιού, την περίοδο της καραντίνας, ενώ μεταφέρει και την εικόνα του νησιού σήμερα που έχουν αρχίσει να φθάνουν οι πρώτοι επισκέπτες.

Η αμερικανική εφημερίδα των New York Times έχει τίτλο ότι "η Ελλάδα είναι έτοιμη να υποδεχθεί τους τουρίστες" από την ομιλία του πρωθυπουργού ενώ στο ρεπορτάζ επισημαίνεται η δήλωσή του πως η κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά "έχει ως πρώτη προτεραιότητά του την ασφάλεια των ντόπιων και των τουριστών".

Τα πρώτα ρεπορτάζ στην Γερμανία

Εκτενές ρεπορτάζ του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων (DPA), το οποίο αναπαραγάγουν μεταξύ άλλων οι εφημερίδες Handelsblatt, Süddeutsche Zeitung και το περιοδικό Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση Spiegelonline) αναφέρεται στην ενίσχυση των υγειονομικών δομών στα νησιά και στις δηλώσεις του πρωθυπουργού από την Σαντορίνη.
"Η Ελλάδα εμφανίζεται έτοιμη να επανεκκινήσει από τη Δευτέρα (σ.σ. σήμερα) τον τουρισμό της. Γι’ αυτόν τον λόγο ενισχύθηκαν όλα τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου με περισσότερο ιατρικό προσωπικό" αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ του γερμανικού πρακτορείου.
Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Σαντορίνη για την διασφάλιση της υγείας των τουριστών και την προστασία από τον νέο κορωνοϊό με την θέσπιση νέων μέτρων: "Η υγεία των επισκεπτών μας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα".
Το ρεπορτάζ αναδεικνύει και έκκληση προς όλους τους τουρίστες να επισκεφθούν την Ελλάδα το καλοκαίρι: "Ο τουρισμός για την Ελλάδα είναι ο σημαντικότερος κλάδος της οικονομίας" ενώ υπάρχουν πληροφορίες από τα μέτρα που θα ληφθούν στα νησιά και τους τουριστικούς προορισμούς.

Το success story της Ευρώπης στην πανδημία

"Η Ελλάδα νίκησε τον κορωνοϊό" έχει τίτλο στο δημοσίευμά του για τον ελληνικό τουρισμό το πρακτορείο Βloomberg που πλέκει το εγκώμια της Ελλάδα ως πρότυπο αντιμετώπισης της πανδημίας. Γι' αυτό υπογραμμίζεται πως "η Ελλάδα υπήρξε το μεγαλύτερο success story της Ευρώπης κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της πανδημίας".
Στο ίδιο δημοσίευμα του πρώην αξιωματούχου της γαλλικής κυβέρνησης, Φρανσουά Χέισμπουργκ: "Το μεγαλύτερο μέρος της επιτυχίας πιστώνεται στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος αντιλήφθηκε την απειλή γρήγορα όταν είδε τι συνέβαινε στη γειτονική Ιταλία, βάζοντας την Ελλάδα σε καραντίνα (lockdown) ακόμη και πριν αντιδράσει η Ρώμη. Όταν κάποιος σκέφτονταν την Ελλάδα του έρχονταν στο μυαλό ένα υπερχρεωμένο κράτος. Έπρεπε να κάνουν κάτι για να αλλάξουν αυτήν την εικόνα – και τα κατάφεραν".

Ένα δημοσίευμα με...διπλή προβολή

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) έχει ένα πλούσιο άρθρο με τίτλο "O Μητσοτάκης κηρύσσει την έναρξη της περιόδου διακοπών". Το ίδιος άρθρο αναδημοσιεύεται και στην ιστοσελίδα του περιοδικού STERN τόσο στα αγγλικά όσο και στα γερμανικά.
Στο συγκεκριμένο άρθρο αναφέρονται μεταξύ άλλων: "Μετά από εβδομάδες περιορισμών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κήρυξε την έναρξη της τουριστικής περιόδου". Στην συνέχεια επικεντρώνεται στα σημαντικότερα σημεία της ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη από την συνέντευξη Τύπου στην Σαντορίνι: "Ο ελληνικός τουρισμός επέστρεψε. Από τη Δευτέρα τουρίστες από 30 περίπου χώρες θα μπορούν και πάλι να ταξιδεύουν στην Ελλάδα.Θέλουμε οι τουρίστες να αισθάνονται ασφαλείς.Στις τουριστικές περιοχές εγγυόμαστε ότι μπορούν να τηρηθούν οι κανόνες αποστάσεων».
Το σχετικό ρεπορτάζ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στα μέτρα προστασίας:"Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού ισχύουν αυστηρά μέτρα τήρησης αποστάσεων".
Αίσθηση φαίνεται να προκαλεί μια έκφραση του Έλληνα πρωθυπουργού:"Δεν είναι στόχος μας να κάνουμε την Ελλάδα «νούμερο 1 τουριστικό προορισμό» στην Ευρώπη, αλλά «τον ασφαλέστερο τουριστικό προορισμό στην Ευρώπη»..."
Τέλος, γίνεται μια σύγκριση με άλλα κράτη στην αντιμετώπιση της πανδημίας, σημειώνοντας πως "η Ελλάδα μέχρι τώρα έχει σχετικά λίγα κρούσματα κορωνοϊού. Σε όλη την επικράτειά της πέθαναν 183 άνθρωποι λόγω του ιού".

Θετικά σχόλια και από... Κίνα

Το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua φιλοξενεί τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού από την συνέντευξη τύπου στην Σαντορίνη και αναφέρεται στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Όμως, το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua προβάλλει ιδιαίτερα την απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού σε ερώτηση του ανταποκριτή του στην Αθήνα και αποκαλύπτει πως "η Ελλάδα σκοπεύει να παρατείνει την τουριστική περίοδο στηριζόμενη στην πλούσια πολιτιστική της κληρονομιά για ταξιδιώτες όλο τον χρόνο". Ειδικά, για τους επισκέπτες " που έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για αρχαιολογικούς τόπους, όπως οι Κινέζοι τουρίστες".