Καθηγητής Γώγος: Σχέδιο για τοπικά lockdown σε περίπτωση πολλών κρουσμάτων

Ανησυχία προκαλεί στου ειδικούς ο συνωστισμός εν μέσω κορωνοϊού όπως σημειώνει ο καθηγητής Ιατρικής Χαράλαμπος Γώγος.

Ανησυχία προκαλεί στου ειδικούς ο συνωστισμός εν μέσω κορωνοϊού όπως σημειώνει ο καθηγητής Ιατρικής Χαράλαμπος Γώγος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε πως ειδικά αυτή τη περίοδο που οδεύουμε προς το άνοιγμα του Τουρισμού, είναι απαραίτητο να αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι ως αποτρεπτικό μέσο και τόνισε: "Έχουν δοθεί λεπτομερείς οδηγίες για όλους. Πρέπει να υπάρξει επιτήρηση".

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τις επιτροπής για τα κρούσματα, ο κ. Γώγος είπε ότι τα δεδομένα συνεχώς αλλάζουν. Το σχέδιο για τους τουρίστες ήταν αρχικά να κάνουν τεστ πριν επιβιβαστούν, αλλά αυτό ναυάγησε κυρίως από την απόφαση της ΕΕ.

Όμως, εξήγησε ότι πλέον θα υπάρχει καλύτερη επιτήρηση και έλεγχος και θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Το ενδεχόμενο τοπικών lockdown

"Τα αποτελέσματα είναι γρήγορα, μπορούμε να τα έχουμε και αυθημερόν. Θα υπάρχει καταγραφή της πορείας του τουρίστα για άμεση ιχνηλάτηση. Δε γίνεται να κάνουμε αλλιώς". "Μέχρι 1η Ιουλίου πιστεύουμε ότι όλες η Ευρωπαϊκές χώρες θα είναι περίπου στα ίδια επίπεδα στην επιδημιολογική καμπύλη", προσέθεσε.

Για το ενδεχόμενο πολλών κρουσμάτων σε μια περιοχή ή μια δομή ο κ. Γώγος είπε πως μπορεί να γίνουν και τοπικά lockdown.

"Μπήκαμε στη δεύτερη φάση της διαχείρισης πιθανού κρούσματος. Υπάρχει ενδεχόμενο για περιοχικά lockdown", στην περίπτωση που κάπου εμφανιστούν πολλά κρούσματα.

Αναφερόμενος στην Ξάνθη, ο κ. Γώγος επισήμανε ότι πρέπει να φύγει από πάνω μας η στοχοποίηση λόγω του κορωνοϊού.

"Είναι μια γρίπη, δε φταίει ο κόσμος που υπάρχει διασπορά. Η διαφορά στην Ξάνθη είναι ότι εμφανίστηκε μέσα στην κοινότητα και όχι απλά σε μια δομή. Κάναμε καραντίνα περιοχική, αλλά είναι κάτι παροδικό".