Süddeutsche Zeitung: Οι Έλληνες υπέφεραν 8 χρόνια από τα μνημόνια

Η εφημερίδα του Βερολίνου υποστηρίζει ότι η έκθεση Αλμούνια "θα επηρεάσει και την επίκαιρη συζήτηση για το Ταμείο Ανάκαμψης, στην οποία μείζον ζήτημα είναι αν η οικονομική βοήθεια ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ

Με αφορμή τον αποχαιρετισμό του Μάριο Σεντένο από την προεδρία του Γιούρογκρουπ η Süddeutsche Zeitung εστιάζει στην αξιολόγηση των ελληνικών μνημονίων, την οποία εκπόνησε ο πρώην Επίτροπος Χοακίν Αλμούνια και δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη.

Με τίτλο "Κατσάδα για τους σωτήρες" η εφημερίδα του Μονάχου αναφέρει τα εξής: "Από το 2010 η Ελλάδα λάμβανε δάνεια δισεκατομμυρίων για να αποτρέψει την επαπειλούμενη χρεοκοπία και σε αντάλλαγμα δεσμευόταν να υλοποιήσει επώδυνες μεταρρυθμίσεις. 'Τα προγράμματα του ESM και του προκατόχου του EFSF βοήθησαν την ελληνική οικονομία να σταθεροποιηθεί και να αναπτυχθεί, παρά τα σοκ που υπέστη', γράφει στον πρόλογό του ο Αλμούνια. Σημειώνει επίσης ότι, χάρη στις μεταρρυθμίσεις, οι ελληνικοί θεσμοί ανταποκρίνονται σήμερα περισσότερο 'στις ευρωπαϊκές προδιαγραφές'.

Από την άλλη πλευρά, επισημαίνει ο Αλμούνια, 'επί οκτώ χρόνια η Ελλάδα και οι πολίτες της υπέφεραν από τις οικονομικές προσαρμογές. (...) Οι ιδιωτικές επενδύσεις και η εσωτερική ζήτηση κατέρρευσαν, η ανεργία αυξήθηκε, εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό εγκατέλειψε τη χώρα".

Σύμφωνα με την εφημερίδα Die Welt οι συντάκτες της έκθεσης "επικρίνουν ιδιαίτερα το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι επέμειναν υπερβολικά να παραμείνει η Ελλάδα προσηλωμένη στις περικοπές. (Κατά την άποψή τους) αυτό παρέλυσε την οικονομία, δυσχέρανε την ανάκαμψη και προκάλεσε επώδυνες δοκιμασίες για τους Έλληνες πολίτες, λόγω συρρίκνωσης των κοινωνικών δαπανών".

Η εφημερίδα του Βερολίνου υποστηρίζει ότι η έκθεση Αλμούνια "θα επηρεάσει και την επίκαιρη συζήτηση για το Ταμείο Ανάκαμψης, στην οποία μείζον ζήτημα είναι αν η οικονομική βοήθεια ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, που προτείνουν οι Βρυξέλλες, θα εκταμιευθεί ως δάνειο ή ως επιχορήγηση που δεν χρειάζεται να αποπληρωθεί".