Ηλεκτρονικό ΚΕΠ: Έτσι θα βγάλετε ότι πιστοποιητικό χρειάζεστε από τον καναπέ σας – Αναλυτικές οδηγίες

Με το ψηφιακό κράτος να έχει πια μπει στη ζωή μας, μπαίνει τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών, καθώς πολλές από τις απλές διαδικασίες οι οποίες μέχρι τώρα απαιτούσαν την φυσική μας παρουσία, γίνονται από την άνεση του καναπέ μας. 

Με το ψηφιακό κράτος να έχει πια μπει στη ζωή μας, μπαίνει τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών, καθώς πολλές από τις απλές διαδικασίες οι οποίες μέχρι τώρα απαιτούσαν την φυσική μας παρουσία, γίνονται από την άνεση του καναπέ μας. 

Με στοχευμένο πρόγραμμα και ταχύτητα που εκθειάστηκε από το σύνολο του πολιτικού κόσμου της Ευρώπης, μέσα σε όλα τα άσχημα που μας αφήνει η πανδημία, δημιούργησε τις συνθήκες που επέτρεψαν στην ταχύτερη έλευση των ψηφιακών υπηρεσιών του δημοσίου. Η δημιουργία του ψηφιακού κράτους, ήταν μια προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού και υλοποιήθηκε από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με αρκετές υπηρεσίες. 

Όπως γίνεται φανερό από τις διάφορες ανακοινώσεις, όσο περνάει ο καιρός θα γίνονται όλο και πιο πολλές υπηρεσίες διαθέσιμες από την ψηφιακή πλατφόρμα ενώ θα βελτιώνονται και κάποιες από τις υπάρχουσες για να γίνονται πιο φιλικές προς τον χρήστη. 

Μια από τις πιο χρήσιμες υπηρεσίες είναι το ψηφιακό ΚΕΠ, μέσω του οποίου ο πολίτης έχει την δυνατότητα να εκδώσει πλήθος απαραίτητων εγγράφων, χωρίς να χρειαστεί η φυσική του παρουσία, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να δημιουργήσει μια ψηφιακή θυρίδα αποθήκευσης των εγγράφων του, τα οποία να είναι προσβάσιμα οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη.

Στο emea.gr δημιουργήσαμε ένα αναλυτικό οδηγό για την έκδοση Πιστοποιητικού Οικογενειακής Κατάστασης, μια διαδικασία η οποία είναι ίδια και για την έκδοση οποιουδήποτε άλλου πιστοποιητικού από τα ΚΕΠ. 

Ηλεκτρονική έκδοση πιστοποιητικών

Για την έκδοση πιστοποιητικών, την δημιουργία ηλεκτρονικής υπογραφής αλλά και την δημιουργία ενός “ψηφιακού χαρτοφύλακα” μέσα στον οποίο μπορείτε να αποθηκεύσετε αντίγραφα και πιστοποιητικά (πχ αντίγραφο Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας ή Άδειας Κυκλοφορίας), πρέπει να μπείτε στο ηλεκτρονικό ΚΕΠ, στην διεύθυνση www.kep.gov.gr

Αφού μπείτε στο ηλεκτρονικό ΚΕΠ, πατήστε στην επιλογή “κάνε την αίτηση ONLINE”

Κατόπιν επιλέξτε “Σύνδεση” για να εισάγετε τους κωδικούς Taxis με τους οποίους πιστοποιείται η ταυτότητα σας. 

Στο νέο παράθυρο που θα ανοίξει, εισάγετε το όνομα χρήστη και τον κωδικό σας στο Taxis και εξουσιοδοτήστε το σύστημα “Ερμής” να έχει πρόσβαση στα στοιχεία σας.

Στην συνέχεια, δηλώστε την διεύθυνση ηλεκτρονικής σας αλληλογραφίας, μέσω της οποίας θα ειδοποιηθείτε από το ΚΕΠ για την πορεία του αιτήματος σας, ενώ μπορείτε σε αυτό να λαμβάνετε και τα έγγραφα που αιτηθήκατε.

Με την αποστολή του e-mail σας, εισέρχεστε στην πύλη του ΚΕΠ, μέσα από το οποίο έχετε πρόσβαση στις 2 κατηγορίες ηλεκτρονικών υπηρεσιών που έχετε στην διάθεση σας. 

Η πρώτη κατηγορία αφορά τα “δημοφιλέστερα” πιστοποιητικά όπως Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης, Πιστοποιητικά Γέννησης, Βεβαιώσεις Χρόνου Ασφάλισης κτλ

Η δεύτερη κατηγορία αφορά υπηρεσίες Δημοτολογίου και μέσα από αυτή μπορεί κάποιος να εκδώσει βεβαιώσεις γέννησης, ιθαγένειας και οικογενειακής κατάστασης. 

Για να λάβετε ηλεκτρονικά το πιστοποιητικό που χρειάζεστε, αφού επιλέξετε τι θέλετε (πχ Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης), στο παράθυρο που ανοίγει, επιλέξτε την “Ηλεκτρονική Υποβολή”. Με αυτό τον τρόπο, ο πολίτης παραλαμβάνει το πιστοποιητικό που επέλεξε στην ηλεκτρονική του θυρίδα. 

Στη συνέχεια, ο πολίτης επιλέγει τον νομό κατοικίας του και το πλησιέστερο σε αυτόν ΚΕΠ

ΠΡΟΣΟΧΗ! Αν επιθυμείτε ηλεκτρονική αποστολή του πιστοποιητικού, θα πρέπει πρώτα να επιλέξετε να εμφανιστούν τα ΚΕΠ που έχουν την δυνατότητα ηλεκτρονικής έκδοσης και αποστολής. 

Αφού επιλέξετε το ΚΕΠ που σας εξυπηρετεί, στο παράθυρο που θα ανοίξει, εισάγετε τα στοιχεία σας. Στην έκδοση Πιστοποιητικού Οικογενειακής Κατάστασης δεν απαιτείται η κατάθεση αντίγραφου αστυνομικής ταυτότητας. Σε αυτή την περίπτωση επιλέγετε “Δεν Απαιτείται”. 

Αν το έγγραφο που χρειάζεστε απαιτεί την Αστυνομικλη σας Ταυτότητα ή κάποιο άλλο έγγραφο, τότε πηγαίνετε στο “Επιλογή Εγγράφου” για να μεταφερθείτε στην ηλεκτρονική σας θυρίδα.

Μόλις ανοίξει η θυρίδα σας, επιλέγετε το έγγραφο που χρειάζεστε και το επισυνάπτετε. 

Αφού έχετε συνμπληρώσει τα στοιχεία σας και έχετε επισυνάψει τα απαιτούμενα έγγραφα, στο επόμενο παράθυρο επιλέγετε αν θέλετε να παραλάβετε το έγγραφο με φυσική σας παρουσία στο κατάστημα ή να σας αποσταλεί με ηλεκτρονικό τρόπο στη θυρίδα σας. 

Προκειμένου να μην χρειάζεται να ελέγχετε την θυρίδα σας συνέχεια, έχετε την επιλογή να ειδοποιηθείτε με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία. 

Υποβολή Εγγράφων στην Ηλεκτρονική Θυρίδα

Προκειμένου να έχετε στην διάθεση σας τα ηλεκτρονικά αντίγραφα των εγγράφων που μπορεί να χρειαστούν για την έκδοση πιστοποιητικών, μπορείτε να τα τοποθετήσετε στην ηλεκτρονική σας θυρίδα. Με αυτό τον τρόπο έχετε επίσης ένα ψηφιακό χαρτοφύλακα, μέσα στον οποίο μπορείτε να αποθηκεύσετε όλα σας τα έγγραφα, έχοντας πρόσβαση σε αυτά από κάθε σημείο του πλανήτη, χωρίς τον κίνδυνο απώλειας ή μεταφοράς τους. 

Προκειμένου να εισάγετε κάποιο έγγραφο στην θυρίδα σας, από την κεντρική πύλη του Ermis επιλέξτε την “Ηλεκτρονική Θυρίδα”. Από εκεί μπορείτε να δείτε τα έγγραφα που έχετε αποθηκεύσει, ή να εισάγετε κάποιο καινούργιο. 

Στο παράθυρο που ανοίγει, δίνετε ένα όνομα που εσείς επιθυμείτε για την ευκολότερη αναζήτηση του εγγράφου (πχ. ταυτότητα) και επιλέγετε τον τύπο του εγγράφου. 

Επιλέγετε το έγγραφο που θέλκετε να αποθηκεύσετε και πατάτε “Εισαγωγή Εγγράφου”. 

Με αυτό τον τρόπο έχετε στην διάθεση σας όλα τα απαραίτητα έγγραφα, τα οποία είναι πιστοποιημένα και προσβάσιμα από εσάς οποιαδήποτε στιγμή και από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. 

ΠΡΟΣΟΧΗ! Τα έγγραφα πρέπει να είναι σε μορφή pdf ή tiff προκειμένου να γίνουν αποδεκτά από το σύστημα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ