Γεωτρήσεις νότια της Κρήτης θα ξεκινήσει η Τουρκία!

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Sabah, η κρατική εταιρεία πετρελαίου (TPAO) θα στείλει “στα ανοιχτά της Λιβύης” (δηλ. νότια της Κρήτης) το γεωτρύπανο «Κανουνί» στα τέλη της φετινής χρονιάς.

Γεωτρήσεις “στα ανοιχτά της Λιβύης” (δηλ.νότια της Κρήτης) με το γεωτρύπανο “Κανουνί”» (στα ελληνικά, σημαίνει “Νομοθέτης”) που απέκτησε πρόσφατα από την Μεγ. Βρετανία “θα η κρατική εταιρεία πετρελαίου (TRAO) στα τέλη του έτους” αφού “ολοκληρωθούν οι εργασίες συντήρησης, ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμισή του στο λιμάνι της Μερσίνας” σύμφωνα με δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Sabah.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα στο λιμάνι Τασουτζού της Μερσίνας είναι ήδη σε εξέλιξη η συντήρηση και αναβάθμιση του τρίτου πλωτού γεωτρύπανου που παρέλαβε η Τουρκία και αναμένεται να εκδοθεί η τελική έγκριση από την κυβέρνηση Ερντογάν μετά την αναβάθμισή του, προκειμένου “να μεταβεί ανοικτά της Λιβύης”.

“Μετά την ολοκλήρωση των τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών σε μια έκταση 50.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και των δισδιάστατων σε μια έκταση 52.0000 τ. χλμ. στην ανατολική Μεσόγειο από τα ερευνητικά σκάφη «Barabaros», «Oruc Reis» και το πλωτό γεωτρύπανο «Yavuz», η Τουρκία θα στείλει το νέο πλωτό γεωτρύπανο «Κανουνί» στη Λιβύη”, αναφέρει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο δημοσίευμα της Sabah, η “Τουρκία δεν υποχωρεί αναφορικά με τα διεθνή της δικαιώματα και συνεχίζει τις δραστηριότητές στην ανατολική Μεσόγειο προχωρώντας στα ανάλογα στρατηγικά βήματα”.

Τέλος, υπογραμμίζεται πως η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μελέτες για την πιθανότητα κατασκευής ενός αγωγού που θα συνδέει τα κατεχόμενα της Κύπρου με την Τουρκία με σκοπό να μεταφέρει αποθέματα υδρογονανθράκων από τα κατεχόμενα της Κύπρου στο τουρκικό έδαφος με ασφάλεια και στην συνέχεια στην Ευρώπη.

Για την χρηματοδότηση του έργου έχουν γίνει μάλιστα συζητήσεις με άλλα κράτη (σ.σ. Κατάρ, Μεγ. Βρετανία, Ρωσία) προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία κατασκευής του αγωγού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ