Αυστραλία: Οι αρχές σχεδιάζουν περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων περιορισμού

Η κυβέρνηση συζητά επίσης με τα πανεπιστήμια της Αυστραλίας την περίπτωση να επιτρέψει την επιστροφή κάποιων ξένων φοιτητών

Οι αρχές της Αυστραλίας ανακοίνωσαν σήμερα μια σειρά από σχέδια προκειμένου να επισπευσθεί η επάνοδος στους κανονικούς ρυθμούς της καθημερινότητας σε μια προσπάθεια να τονωθεί η οικονομία, την ώρα που συνεχίζεται η διπλωματική διαμάχη με έναν σημαντικό εμπορικό εταίρο της χώρας, την Κίνα.

Η κυβέρνηση συζητά επίσης με τα πανεπιστήμια της Αυστραλίας την περίπτωση να επιτρέψει την επιστροφή κάποιων ξένων φοιτητών, η φοίτηση των οποίων εισφέρει πάνω από 30 δις δολάρια Αυστραλίας (19,6 δις δολάρια ΗΠΑ) στα κρατικά ταμεία της χώρας.

Η Νέα Νότια Ουαλία, η πολυπληθέστερη πολιτεία της Αυστραλίας, θα επιτρέψει να ξεκινήσουν και πάλι τα ταξίδια αναψυχής από τον επόμενο μήνα, ουσιαστικά ανοίγοντας και πάλι τουριστικές περιοχές στις νότιες ακτές της που υπέστησαν μεγάλη καταστροφή από τις τεράστιες πυρκαγιές σε εκτάσεις με χαμηλή βλάστηση πριν από την επιδημία.

Θέλουμε ο κόσμος να περνάει καλά, να νιώθει ελεύθερος και παράλληλα σας παρακαλούμε να γνωρίζετε πως τίποτα από αυτά που κάνουμε δεν είναι το ίδιο κατά τη διάρκεια μια πανδημίας.

"Θα έχουμε τον δικό μας ρόλο ως η μεγαλύτερη πολιτεία, παραδοσιακά η οικονομική κινητήριος δύναμη του έθνους, για να διασφαλίσουμε ότι παράγουμε όσο το δυνατόν περισσότερη οικονομική δραστηριότητα σε ένα ασφαλές περιβάλλον", δήλωσε η Γκλάντις Μπερετζίκλιαν, επικεφαλής της κυβέρνησης της Νέας Νότιας Ουαλίας.

"Θέλουμε ο κόσμος να περνάει καλά, να νιώθει ελεύθερος και παράλληλα σας παρακαλούμε να γνωρίζετε πως τίποτα από αυτά που κάνουμε δεν είναι το ίδιο κατά τη διάρκεια μια πανδημίας".

Η Αυστραλία έχει καταγράψει μόλις πάνω από 7.000 κρούσματα και 100 θανάτους ενώ έχει ολοκληρώσει περίπου 1,1 εκατ. τεστ στα περίπου 25 εκατ. κατοίκων της. Ο υπουργός Υγείας Γκρέγκ Χαντ δήλωσε ότι το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν μόλις 11 νέα κρούσματα.

Προχωράει στη φάση 2 η πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας

Οι πολιτείες και τα εδάφη της Αυστραλίας εφαρμόζουν ένα σχέδιο τριών φάσεων που εκπόνησε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση για τη χαλάρωση του lockdown.

Η πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να προχωρήσει πιο γρήγορα στη φάση 2, επιτρέποντας στον κόσμο να πάει σε εστιατόρια και μπαρ. Η Δυτική Αυστραλία, η Νότια Αυστραλία και η Τασμανία, που έχουν ανακοινώσει χαμηλό αριθμό κρουσμάτων, δεν επιτρέπουν την είσοδο πολιτών από άλλες περιοχές της χώρας, κλείνοντας ουσιαστικά τα εσωτερικά τους 'σύνορα'.

Η επανέναρξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της κοινωνικής ζωής σε όλη τη χώρα έρχεται την ώρα που υπάρχει διαμάχη με την Κίνα για τον ρόλο της Αυστραλίας στις πιέσεις για παγκόσμια έρευνα αναφορικά με την προέλευση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η Κίνα ασκεί κριτική στις πιέσεις της Αυστραλίας για μια έρευνα

Η Κίνα αυτή την εβδομάδα τάχθηκε υπέρ μιας ολοκληρωμένης αξιολόγησης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) αλλά εμφανίζεται οργισμένη από αυτό που θεωρεί ότι είναι μια πιο στοχευμένη έρευνα που προωθεί η Αυστραλία. Η Κίνα έχει ασκήσει κριτική στον τρόπο που η Αυστραλία πιέζει για μια έρευνα, κάνοντας λόγο για "πολιτικούς ελιγμούς". Η διαφωνία μπορεί να επηρεάσει τα σχέδια των πανεπιστημίων για επιστροφή των φοιτητών. Οι Κινέζοι αντιστοιχούν σχεδόν στο 40% των φοιτητών στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Αυστραλίας.