Μείωση καυσαερίων λόγω των μέτρων περιορισμού στη Θεσσαλονίκη

Τα στοιχεία δείχνουν ακόμη ότι στην περιοχή της Αγίας Σοφίας, στο κέντρο της πόλης, οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων μειώθηκαν μόνο κατά 14% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Σημαντική μείωση στις τιμές των αέριων ρύπων στη Θεσσαλονίκη επέφεραν τα περιοριστικά μέτρα και η απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Αντιπεριφέρεια Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κεντρικής Μακεδονίας.

Η μεγαλύτερη μείωση των τιμών των αιωρούμενων σωματιδίων, σε ποσοστό 26,5% καταγράφηκε στη Σίνδο, σύμφωνα με τα συγκριτικά αποτελέσματα των μετρήσεων για το διάστημα των 41 ημερών, από τις 11 Μαρτίου έως και τις 20 Απριλίου σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Η Αντιπεριφέρεια Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κεντρικής Μακεδονίας διευκρινίζει ότι η περιοχή της Σίνδου είναι ημιαστική, ότι "επηρεάζεται" κατά βάση από τα καυσαέρια των Ι.Χ. και ότι ο δραστικός περιορισμός της κίνησης των οχημάτων, τόσο εντός αυτής της περιοχής όσο και στην Εθνική Οδό που είναι δίπλα, είναι οι βασικοί λόγοι της μείωσης.

Τα στοιχεία δείχνουν ακόμη ότι στην περιοχή της Αγίας Σοφίας, στο κέντρο της πόλης, οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων μειώθηκαν μόνο κατά 14% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Στην περίπτωση του κέντρου της Θεσσαλονίκης, αν και μειώθηκαν στο ελάχιστο οι εκπομπές καυσαερίων, στη μικρότερη μείωση των τιμών των αιωρούμενων σωματιδίων συνέβαλαν οι κεντρικές θερμάνσεις που ήταν σε λειτουργία έως τις 20 Απριλίου.

Αξιοσημείωτες μειώσεις κατέγραψαν οι σταθμοί μέτρησης της Περιφέρειας και σε ό, τι αφορά στο διοξείδιο του αζώτου.

Αν και ποτέ τα τελευταία χρόνια οι τιμές του διοξειδίου του αζώτου δεν υπερέβησαν τα επιτρεπόμενα όρια στην ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την Αντιπεριφέρεια Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κεντρικής Μακεδονίας, εξαιτίας της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων μειώθηκαν έως και 58% στο Πανόραμα , έως 46% στην περιοχή του ΑΠΘ και έως 26,3% στην περιοχή του Κορδελιού.

Οι γενικώς χαμηλές τιμές του διοξειδίου του αζώτου και προ κορωνοϊού, καθώς και η σχεδόν μηδενική κυκλοφορία οχημάτων, είναι οι βασικοί παράγοντες για τις πρόσφατες εντυπωσιακές μειώσεις των τιμών του που καταγράφουν οι Σταθμοί Μέτρησης Αέριων Ρύπων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

"Η σημαντική βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας, κατά το διάστημα που "μένουμε σπίτι", μπορεί να είναι επακόλουθο της απουσίας οποιασδήποτε δραστηριότητας, μπορεί ωστόσο, να γίνει αφορμή για σκέψη και προβληματισμό σχετικά με τις δυνατότητες μας να διατηρήσουμε χαμηλά τα επίπεδα των αέριων ρύπων και μετά την επάνοδο μας στην κανονικότητα. Είναι μια καλή αφορμή για να επανεξετάσουμε όλοι, πολίτες και φορείς, τις επιλογές μας και να γίνουμε πιο δεκτικοί στη χρήση εναλλακτικών μέσων μεταφοράς", επισημαίνει ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστας Γιουτίκας.