Η πανδημία επηρεάζει τα κέρδη της Amazon

Οι μετοχές της Amazon ολοκλήρωσαν τη χθεσινή συνεδρίασε σε ιστορικό υψηλό, με κέρδη άνω του 30% από την αρχή του έτους.

 Τα έξοδα για την προστασία των εργαζομένων μπορεί να φτάσουν στα 4 δισ. δολάρια ή ακόμα υψηλότερα προειδοποιεί η Amazon, κάτι που σύμφωνα με τη διοίκηση θα εξαφανίσει τα οφέλη από την κατακόρυφη αύξηση των πωλήσεων.

Η εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης καθαρά έσοδα πρώτου τριμήνου ύψους 75,5 δισ. δολαρίων, υψηλότερα απ’ όσο περίμεναν οι επενδυτές, αλλά τα λειτουργικά έξοδα εκτοξεύτηκαν στα 71,5 δισ. δολάρια, έναντι 55,3 δισ. το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Για το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς η Amazon βλέπει νέο ρεκόρ εσόδων, μεταξύ 75-80 δισ. ευρώ αλλά την ίδια στιγμή προβλέπει ότι η “κάτω γραμμή” θα κινηθεί μεταξύ κερδών ή ζημιών 1,5 δισ. ευρώ.  “Υπό κανονικές συνθήκες αυτό το τρίμηνο θα περιμέναμε 4 δισ. ή περισσότερα σε λειτουργικά κέρδη”, δήλωσε ο Jeff Bezos. “Αυτές, όμως, δεν είναι κανονικές συνθήκες. Αντίθετα, περιμένουμε ότι θα ξοδέψουμε το σύνολο αυτών των 4 δισ. ευρώ ή κάτι περισσότερο σε δαπάνες που σχετίζονται με την Covid-19 και αφορούν το να φτάσουν τα προϊόντα στους καταναλωτές και να παραμείνουν οι εργαζόμενοι υγιείς”.

Οι μετοχές της Amazon ολοκλήρωσαν τη χθεσινή συνεδρίασε σε ιστορικό υψηλό, με κέρδη άνω του 30% από την αρχή του έτους. Μετά τις παραπάνω ανακοινώσεις στο μετασυνεδριακό trading έπεσαν περί το 5%.

Μετά την αρχική πτώση το Μάρτιο, θυμίζουν οι Financial Τimes, οι επενδυτές άρχισαν να βλέπουν την εταιρεία ως μια από αυτές που θα ωφεληθούν από τις εξελίξεις και τις νέες καταναλωτικές συνήθειες. Αυτή όμως η αυξημένη ζήτηση συνοδεύεται από υψηλά κόστη εξαιτίας των αλλαγών στις διαδικασίες, την εφαρμογή μέτρων κοινωνικής απόστασης στις εγκαταστάσεις και τις προσλήψεις νέου προσωπικού.

Η Amazon δήλωσε ότι διέθεσε 600 εκατ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο για έξοδα που σχετίζονται με την πανδημία και το β’ τρίμηνο το ποσό προβλέπεται να εκτοξευτεί στα 4 δισ. δολάρια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ